Танјуг пита странке: Подржавате ли војну неутралност Србије?

БЕОГРАД: Странке и заједничке листе које излазе на изборе одговарале су на питање Танјуга: Залажете ли се за војну неутралност Србије или сте за припадност неком војном савезу, а одговори гласе овако:
vojska
Фото: Tanjug (Dimitrije Nikolić)

ЗОРАН ЖИВКОВИЋ, председник Нове странке: Неутралност, али и без икакве везе са руским блоком;

"Војна неутралност је компромисно решење. Иако ми је НАТО пакт ближи од неких других савеза, тешко да може да се заборави оно што је тај савез урадио заједно са Слободаном Милошевићем 1999. године кроз бомбрадовање.

Тај емотиван однос према НАТО-у који је оправдан и рационалан.

Кроз Партнерство за мир и сарадњу око заштите од елементарних непогода и тероризма ми већ имамо контакте са НАТО. И Русија је у Партнерству за мир. Мислим да та комуникација треба да буде настављена, а наравно да та неутралност подразумева да нисмо ни са друге стране. Да немамо никакве везе ни са руским блоком".

МАРКО ЂУРИШИЋ, кандидат на листи Уједињена демократска Србија: Унапредити сарадњу са НАТО;

"Војна неутралност је реалност Србије и она је у овом тренутку дефинисана и резолуцијом коју је парламент усвојио 2007. године, али је потребно јачати односе са НАТО.

Живимо практично окружени земљама које су део НАТО савеза и било која безбедносна претња и безбедносни изазови у Србији не могу успешно бити савладани без пуне сарадње са НАТО савезом и у том смислу смо за јачање сарадње Србије са НАТО .

Постоје бројни начини да се та сарадња унапреди, она се, нажалост, последњих година смањује. Постоје неке цифре које говоре о томе да се не ради довољно на тој сарадњи, а постоје бројни механизми за то, а који не воде обавезном чланству, али да се они данас не користе довољно.

Ми ћемо инсистирати да се то промени.

У оквиру програма Партнерство за мир од 2014. број планираних активности које смо ми сами као држава изабрали и који се налазе у плану активности, IPAC-у, ми сами не спровидимо.

На томе не радимо и чак правимо кораке назад, тако да је наша војска данас мање интероперабилна него што је то била пре неколико година".

МУАМЕР ЗУКОРЛИЋ, носилац листе коалиције Само право - Странка правде и помирења и Демократска партија Македонаца: Војна неутралност логична, али неодржива

"Војна неутралност Србије је логична, с обзиром на бомбардовање СР Југославије 1999. године, ипак, дугорочно то није могуће и ће Србија након што успе да на неки начин извида ране од бомбардовања, ипак морати да крене путем атлантских интеграција.

"Наше искуство од 100 година на Балкану јесте да су три, четири деценије максимум период мира, након чега поново крећу сукоби. По нашем дубоком убеђењу, мир је одржив само ако и војно све балканске земље буду на једној страни.

Прагматично гледано то је интерес целог региона укључуцјући и Србију, уз услове очувања сопственог националног и културног идентитета.

Приступања Србије НАТО савезу је, пре свега емоционално тешко и то посебно за српски народ, али се будућност земље не може градити озбиљно уколико останемо таоци било којег питања.

Мора се смоћи снаге, наћи капацитета и политичких и интелектуалних, да се објасни народу да иако се креће према НАТО-у то није емотивно питање, већ питање интереса ове земље, питање стабилности, сигурности, питање изградње дугорочног мира, које је најважније на овим просторима".

ИВИЦА ДАЧИЋ, листа Социјалистичка партија СРбије, Јединствена Србија: За војну неутралност;

"СПС је увек против чланства Србије у НАТО савезу и залаже се за војну неутралност.

Ту нема промене у нашој позицији. Ниједан социјалиста никад није био издајник и патриотиразм је основа наше политичке партије".

ПЕТАР МИЛЕТИЋ, Покрет слободних грађана: Једини савез коме Србија може да припада је НАТО;

"То је једно изузетно тешко питање за нас. Дакле једини савез којим Србија може да припада у војном, али и у политичком смислу јесте НАТО савез, међутим у овом тренутку људи у Србији памте једно врло негативно искуство са НАТО савезом, а то је бомбардовање из 1999. године.

Оно што ми морамо да урадимо јесте да у озбиљној комуникацији са тим савезом поразговарамо о свему ономе што нас оптеречује и видимо шта би могли бити бенефити од чланства у том савезу".

МИЛАН СТАМАТОВИЋ, лидер коалиције „Здрава Србија, боља Србија": Сарадња са свима уз заштиту својих интереса;

„Србија треба, у духу своје традиције, да буде војно неутрална.

МИЛОШ ПАРАНДИЛОВИЋ, Листа "За краљевину Србију": Војно неутрална Србија, никада да не ратује за туђе интересе;

"Стављањем на прво место на листи "За краљевину Србију" команданта одбране Кошара од НАТО агресије Љубинка Ђурковића јасно исказали став да нису за улазак у овај војни савез.

Сматрамо да Србија треба да остане војно неутрална и да никада више не ратује за туђе интересе, него да искључиво у случају потребе брани своју слободу и независност. Србија своју војну индустрију треба сама да обнови и нису јој потребни тутори да би у томе успела, само добра воља и посвећеност. За време краљевине министри војни били војводе Степа Степановић и Радомир Путник, а данас је то Александар Вулин, те да то најбоље говори о томе каква је разлика између републиканског система и краљевине.

Када будемо краљевина људи попут команданта са Кошара ће бити министри војни".

МАРКО ЂУРИЋ, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке: За снажну српску војску, за војну неутралну Србију;

"Листа Александар Вучић - за будућност наше деце листа и за јаку и снажну српску војску, за војну неутралну Србију, за безбеду Србију.

Србија је војно неутрална, слободна и самостална земља која љубоморно и чврсто чува своју војну неутралност слободу и самосталност. Српска шајкача, српска чизма, Солун, Кајмакчалан, наши јунаци су наш понос.

Српска напредна странка и председник Вучић у претходним годинама ојачали су српску војску и Србија је данас чврсто на својим ногама по питању одбране и безбедности. Српска војска је гарант мира у нашој земљи.Јача војска, нови мигови, нова оклопна возила, нове пушке, нова опрема униформе, бољи стандард за наше војнике, то је оно што нашу Србију чини безбеднијом и оно што смо захваљујући економској снази коју градимо ових година заједно са грађанима Србије ојачава нашу земљу".

МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ, носилац листе Српске странке Заветници: Редовног служења војног рока, за одбрану независне Србије;

"Желимо да улажемо у безбедносне и одбрамбене капацитете наше земље, у војску и безбедност свих наших грађана и да повратимо институт редовног служења војног рока. Да сачувамо нашу војну неутралност, у сарадњи са државама које су наши опробани савезници, на пољу безбедности, борбе против организованог криминала и против тероризма. Храбро, за независну Србију.

Ова власт је усвојила закон о сарадњи са НАТО у области логистичке подршке којим је припадницима НАТО пружила дипломатски имунитет, да могу без икакве кривичне, материјалне или прекршајне одговорности користити наше касарне, нашу војну инфраструктуру и крстарити српском територијом. Такав исти статус, рецимо, није загарантован припадницима руско-српског хуманитарног центра у Нишу. То само показује да је за ову власт војна неутралност пука парола и да нас постепено увлаче у обруч НАТО утицаја на Балкану".

ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ, носилац изборне листе "Коалиција за мир": Србија да се интегрише у НАТО;

"Упркос свим проблемима који су реални и које не треба игнорисати и гурати главу у песак пред њима, упркос свим контроверзама сматрам да Србија треба да се интегрише у НАТО.. То није само војни већ и политички савез и где год да је НАТО регионално присутан, ту је изражена регионална безбедност. Окружени земљама НАТО-а и не мислим да је то нама непријатељско окружење. Узимајући у обзир нашу прошлост, у којој је свака генерација ратна, један од начина да очувамо мир за своју децу и њихову срећну будућност је интеграција у НАТО савез у којем би са земљама са којима смо имали неспоразуме другачије решавали своје проблеме.

Не верујем да је то у овом свету могуће и обично се иза војне неутралности крије нека врста субверзије друге стране, па пошто смо ми у сфери утицаја руске политике која овде има своје последње упориште, онда је један од начина да се контрира НАТО то да се Срби гурају у војну неутралност која је у том војном смислу потпуно бесмислена имајући у виду позицију у којем се друштво налази.

О томе треба разговарати и треба видети шта ће бити када БиХ уђе у НАТО, да ли ћемо и даље посматрати НАТО као неку претњу која долази са запада иако су у НАТО велики број православних земаља и наших суседа да можемо на основу њихових искустава донети закључке."

МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ, носилац изборне листе покрета МЕТЛА 2020: Војна неутралност, време је да се биолошки одморимо и ојачамо;

"Војна неутралност је далекосежан принцип до апсолутне неутралности Србије

Апсолутно се као покрет залажемо за принцип војне неутралности Србије, то је принцип који је далекосежан, који је био далековид и он је суштински важан. Усвојен је још 2007. године 26. децембра скупштинском резолуцијом и он заправо предвиђа да Србија неће бити део ни једног војног блока. На један начин се ту штити независност ове земље, а заправо важан је утолико што то може бити предворје пуне неутралности Србије.

Надам се када се реши национално српско питање, када све буде сигурно на овом трусном Балкану да ће онда можда Србија моћа да крене путем чисте неутралности и остане ван сукоба јер смо и као народ довољно данка платили и у крви и у Првом светском рату и у Другом светском рату и раније у разним бунама и борбама за слободу,

Време је да се мало биолошки одморимо, да мало ојачамо. А и пример неутралних земаља, има их неколико и Шведска и Аустрија и Швајцарска, све су то примери врло просперитетних земаља. Дакле војна неутралност сада апсолутно, а једног дана када стабилизујемо Балкан и заиста решимо са пуном сигурношћу и спрско национално питање - и чиста неутралност".

АЛЕКСАНДАР ШЕШЕЉ, заменик председника Српске радикалне странке:Чланство у Организацији о колективној безбедности на челу са Русијом;

"Једини начин да осигурамо безбедност наших грађана на дужи рок је цланство у Организацији договора о колективној безбедности на чијем челу је Русија, споразум са Русијиом који ће бити пандан члану 5 Повељи о НАТО пакту који предвиђа да која год земља напада неку чланицу Нато пакта сматра се да је напала Нато пакт у целини .

На тај начин ћемо на дужи рок обезбедити сигурност земље, територијални интегритет и суверенитет, модернизовати војску, доћи ћемо до најмордернијег наоружања по приступачним ценама, или бесплатно и отворићемо мешовите српско -руске базе на територији Србије, у циљу заштите безбедности наших грађана и Срба на Балкану уопште".

АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ, носилац листе Победа за Србију: Војна неутралност, али сарадњу са великим војним силама;

"Мислим да је војна неутралност нешто што је најпаметније, најмудрије и најсврсисходније у овом моменту. Имамо два велика војна савеза чији су се деценијама уназад, односи мењали, али када већ до сада нисмо и када смо успевали и када смо били стара Југославија да останемо између тог великог НАТО пакта и Варшавског пакта, не постоји ни један разлог после свега што нам се дешавало последњих 20-30 година да данас приступимо једном од та два војна савеза.

То не треба да нас спречава да развијамо добре односе и са једним и са другим војним савезом јер што мислим сда се мање више и ради јер ми имамо разлога што бољих односа са оба савеза. То нам гарантује већу безбедност на овим просторима у којима је чињеница да смо углавном окружени НАТО државама.

Тако да ја јесам за војну неутралност, али за апсолутну сарадњу са великим војним силама јер је то неопходно уколико желите да опстанете у данашњем свету."

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести