ТЕМА ДНЕВНИКА Дијалог после Божића, стара и нова савезништва на провери

Након што се угасе новогодишње и празничне свећице и заврше честитања, Србија се поново враћа овогодишњој топ теми – предстојећим изборима. Ко ће с ким обновити савезништво, а ко ће се одрећи политичког пријатељства биће познато у наредним данима.
vucic dacic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Но, сасвим је извесно да је у жижи пажње јавности питање за кога ће се лидер напредњака Александар Вучић определити и дати му простор на изборној листи СНС - а на парламентарним изборима. Крај године обележиле су варнице на релацији СНС и СПС, које су биле присутне и уочи прошле изборне утакмице. Међутим, овога пута стигла је неуобичајена понуда лидера социјалиста Ивице Дачића, који је као знак доказа лојалности  Вучићу понудио излазак на изборе на јединственој листи. Уколико би напредњаци прихватили тако пружену руку,  то би био први пут да социјалисти праве формалну, предизборну коалицију са напредњацима. Додуше ваља подсетити да је први корак у том правцу био потез  на председничким изборима 2017. године када су социјалисти подржали управо Вучића, при чему  по први пут, нису имали свог кандидата.

За сада Вучић не открива ни коначан датум избора, нити кога ће у примити у коалицију. Понавља да ће се избори  одржати 26. априла или 3. маја, а да ће о Дачићевој понуди за заједнички наступ социјалиста и напредњака разговарати после Божића. Вучић предвиђа да би излазност на изборима могла да буде између 53 и 56 одсто и понавља да ће то бити избори на којима ће „сви ићи против једне листе и једне странке”.

О предлогу СПС да буде на листи са СНС није се изјаснио председник ЈС Драган Марковић Палма, нити су социјалисти спомињали заједничко учешће свог до сада највернијег политичког партнера

Председништво СПС је закључило да је коалиција са СНС и Александром Вучићем у протеклих седам година одлично функционисала у интересу развоја Србије и заштите националних и државних интереса. Тон таквој сарадњи давали су, како је саопштило Председништво СПС, након што је подржало заједнички излазак на изборе две странке, Вучић и Дачић својим личним односима и заједничким ангажовањем на бројним државним питањима. За сада се о овом предлогу није изјаснио члан такозване мале коалиције, односно председник ЈС Драган Марковић Палма, нити су социјалисти спомињали заједничко учешће свог до сада највернијег политичког партнера. У тој коалицији својевремено је био и ПУПС, али је Милан Кркобабић ипак на последње изборе изашао у коалицији са СНС – ом.

На листи „Александар Вучић - Србија побеђује”, поред напредањака, 2016. били су  и Социјалдемократска партија Србије,  Покрет социјалиста, Српски покрет обнове, Српска народна партија, Покрет снага Србије, Самостални ДС С, Нова Србија... Од свих њих, Вучић се почетком октобра једино састао са председником СДПС Расимом Љајићем. „Недеља, после дуго времена, поред председничких, посвећена и страначким активностима. Прве консултације пред предстојеће изборе, са пријатељем, председником СДПС Расимом Љајићем”, написао је тада председник на налогу Buducnostsrbijeav, поред фотографије сусрета. Мерено досадашњим функционисањем владе и владајуће коалиције уопште, неупитна је тесна сарадња са СВМ – ом и Иштваном пастором, као и Покретом социјалиста Александра Вулина, а Вучић је недавно изјавио и да је ПУПС поуздан партнер.


Дачић: Идеја схваћена позитивно

Министар спољних послова и председник СПС Ивица Дачић изјавио је да је са председником Александром Вучићем договорио да после празника разговарају о предлогу да социјалисти и СНС евентуално заједно изађу на предстојеће изборе.

- Договорили смо да после празника разговарамо, односно у том периоду док не буду расписани избори. Та идеја је схваћена позитивно, не са неким негативним предзнаком, као што ни ја нисам имао неке дилеме - рекао је Дачић, додајући  да без обзира да ли ће у СНС или СПС сви бити задовољни том идејом, да је са Вучићем разговарао и да ће са њим то договорити на крају.

Одрешене руке Шешељу

Председник СРС Војислав Шешељ подсећа да су радикали још 4. маја одлучила да ће изаћи на наредне парламентарне изборе. Међутим, не искључује могућност бојкота уколико се, како каже, створе „најнеповољније околности”.

- Мени су дате одрешене руке, ако околности буду неподношљиве, да не идемо. На пример ако владајућа странка буде форсирала много малих странака тако што би им сакупљала потписе да напуне листић. То нас угрожава јер доводи до цепања бирачког тела и то делује лоше на све опозиционе странке, а добро је само за владајућу - напоменуо је лидер радикала. Када је реч о потенцијалним коалицијама,  рекао је да „никад не би ушао у коалицију са прозападним и проамеричким странкама”.


Када је о опозицији реч и даље се међу странкама не ломе копља око програма, већ углавном око тога ко јесте, а ко није за бојкот предстојећих избора. За сада у одлуци о бојкоту истрајава Савез за Србију, у коме су осим Покрета Двери, најблискији сарадници чланови некадашњег и данашњег ДС. Чак је најављено да би  Демократска странка, Социјалдемократска странка и Заједно за Србију требало да наставе уједињење у једну политичку партију

3. фебруара. Један од лидера СзС Вук Јеремић је, рекао да у овом тренутку нема услова за одржавање избора и да се то неће променити. „На ове изборе ће изаћи Вучић, Шешељ, Миша Вацић, Чанак, Чеда, метле, четке”, рекао је Јеремић. На ту изјаву реаговао је један од челника коалиције Метла 2020, председник ДШ Милан Јовановић, поручујући да су они опозиција и власти, али  и делу опозиције по схватању политике и политичког деловања. Удружење „Један од пет милиона“ је у Скупштину Србије однело примерак „Споразума са народом“ лидеру Нове странке Зорану Живковићу, подсећајући га да је потписао тај документ. „Желимо да подсетимо Живковића, ПСГ и остале да су се обавезали на бојкот избора“, поручили су они, прозвавши и Странку модерне Србије.

Лидер Српског патриотског савеза и председник општине Нови Београд Александар Шапић изјавио је да не види ни један аргумент за бојкот избора. Он је недавно са председником Здраве Србије Миланом Стаматовићем потписао „Политички оквир удруживања патриота”. Пре два месеца Лига социјалдемократа Војводине, Војвођанска партија (ВП) и ДСХВ, потписали су Споразум о сарадњи кроз Војвођански фронт, ради наступа на изборима. Члан Председништва ПСГ - а Павле Грбовић тврди да још нису одлучили да ли ће изаћи на парламентарне изборе, или ће их бојкотовати, а коначно ће се о томе изјаснити до средине јануара.

Избори у Србији привлаче пажњу не само домаћих, већ и светских званичника. Тако је специјални изасланик Стејт департмента за западни Балкан Метју Палмер изјавио да су САД разочаране одлуком лидера дела опозиције да бојкотују предстојеће изборе и сматрају да је то грешка. Он је додао да се нада да ће лидери опозиције преиспитати своју одлуку, као и да се, такође, нада да ће Влада Србије учинити све што је у њеним моћима како би обезбедила „раван терен” и фер услове за парламентарне изборе на пролеће.

Светлана Станковић

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести