Тема "Дневника": Ко ће водити Београд, а ко ће у Немањину?

Председница Владе Србије Ана Бранбић, после престанка мандата министра финансија Душана Вујовића који је поднео оставку, треба да у року од 15 дана парламенту предложи новог министра, који се бира већином гласова од укупног броја посланика у Скупштини Србије.
1
Фото: Dnevnik.rs

Посланици су прошле седмице констатовали оставку министра Вујовића, а затим је обављена примопредаја у Немањиној. Премијерка Ана Брнабић обављаће и дужност министра финансија све до именовања новог министра. Примопредаја дужности изведена је по свим правилима и процедурама Владе Републике Србије и уз присуство нотара, саопштено је из премијеркиног кабинета.

Вујовић је оставку поднео 7. маја, а Скупштина је констатовала 16. маја, па од тога датума тече рок од 15 дана када премијерка треба да предложи Скупштини новог министра финансија. Вујовићевом оставком  практично је почела дуго најављивана реконструкција Владе Србије. Промене у Немањиној, иако их је председник Србије Алексанадар Вучић најавио раније, одложене су због решавања судбине Косова и Метохије и бриселских разговора, тема које су од суштинске важности за државу.

Као што је „Дневник” већ писао, реконструкција Владе везана је за конституисање градске власти у Београду. Очекује се да ће неки људи који су до сада водили Београд прећи у Немањину, али тек пошто се постигне договор о томе ко ће бити на челу главног града Србије. Нови сазив Скупштине града Београда конституисан је 9. маја и након тога почео је да тече рок од 30 дана за избор градоначелника. Градоначелника, који мора бити из редова одборника, на првој наредној седници по консититуисању парламента, предлаже председник Скупштине града.

Фото: Dnevnik.rs

Кандидат за градоначелника представља свој програм и тим, који чине његов заменик и чланови Градског већа, који не морају бити одборници.

– Као што закон налаже, председник Скупштине ће у року од 30 дана заказати нову седницу на којој се бира градоначелник. Та седница може бити одржана дан након 9. маја, а може и 9. јуна, али гарантујем да ће све бити завршено у законом предвиђеним роковима – рекао је председник Скупштине града Београда социјалиста Никола Никодијевић, који је на тој функцији био и у претходном сазиву. – Не бих спекулисао који је то датум, али ће закон бити испоштован.

Ко ће бити нови становник кабинета у Старом двору није само питање везано за Београд већ се цео тај процес везује и за најављену реконструкцију Владе Србије, поготово сада после оставке министра финансија. Сатнице за Београд и Немањину се приближавају, тако да ће се највероватније тај чвор одмотавати истовремено.

Као могући будући министри у медијима су спомињани тренутни градоначалник Синиша Мали, али и градски менаyер Горан Весић. Ових дана се Мали спомиње као Вујовићев наследник, а Весић као будући градоначелник. Додуше, Весић има жестоку конкуренцију за улаз у Стари двор. Прво је чине две даме, директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг и председница општине Савски венац Ирена Вујовић, а ту и је и први на листи за београдске изборе директор Дечје клинике у Тиршовој Зоран Радојичић. По свему судећи, неће бити већег изненађења, међу њима је сигурно нови градоначелник Београда.

Мали је недавно изјавио да, „ако председник Вучић одборницима предложи да ја будем градоначелник у наредне четири године, тако ће бити”.

После одласка Вујовића, спекулише се о томе да би свој кабинет, из здравствених разлога, могао напустити и министар привреде Горан Кнежевић.

Премијерка је подвукла да је реконструкција Владе стално новоотворено питање, да је сваки њен члан спреман на то да реконструкције може бити у ходу, а ако до ње дође – биће заснована једино на резултатима или недостатку тих резултата. Рекла је да и ова влада, као и претходна коју је водио Вучић, има добру праксу да се вреднују резултати и да је сваки њен члан у сваком тренутку спреман да до реконструкције дође.

Фото: Dnevnik.rs

Социјалисти су у Београду добили место председника Скупштине града и, рекло би се, намирени су.

И ова влада, као и претходна коју је водио Вучић, има добру праксу да се вреднују резултати и сваки њен члан је у сваком тренутку спреман да до реконструкције дође(Ана Брнабић)

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић по свему судећи није забринут за своју политичку судбину. Када је кренула прича о променама у Намањиној, Дачић је изјавио је да „нема намеру да иде” из Владе Србије и рекао да се реконструкцијом баве они који немају шта да раде.


Оставке, рокови и избори

Законом о Влади предвиђен је рок у коме парламенту треба да буде предложен нови министар финансија, али не и онај у ком треба Скупштина Србије да изабере новог. Досадашњи министар финансија преузео је тај ресор након што је Лазар Крстић  поднео оставку, када је Душан Вујовић у портфељ осим сектора привреде добио и државну касу, пошто је привремено обављао обе дужности.

Крстић је оставку поднео 12. јула 2014. године, а три дана касније то је потврдила Скупштина, чиме му је и престао мандат.   Вујовић је за министра финансија у парламенту изабран већ 4. августа те године.

Једна од тадашњих занимљивости било је и то што је истог дана Скупштина Србије  констатовала оставку Вујовића на место министра привреде, а премијеру је почео да тече рок да за 15 дана предложи новог кандидата.


Фото: Dnevnik.rs

Реконструкција Владе је тема која не занима само власт него и опозицију, која такође прави свој списак за промене у кабинету Ане Брнабић. Тако је председник СРС-а Војислав Шешељ, уз оцену да је неопходна хитна реконструкција Владе, коју је, каже, „најавила и премијерка Ана Брнабић” предложио да се „избаце двоје министара” – Зорана Михајовић и Златибор Лончар.

Очекује се да ће неки људи који су до сада водили Београд прећи у Немањину, али тек пошто се постигне договор о томе ко ће бити на челу главног града Србије

По ранијим спекулацијама, смена министра клутуре Владана Вукосављевића готово је извесна и његову фотељу могла би наследити директорка „Службеног гласника” Јелена Триван. Горана Кнежевића у Министарству привреде или Душана Вујовића у Министарству финасија би могао заменити Синиша Мали, Златибора Лончара Зоран Радојичић, а било би оформљено и министарство инфраструктуре, на чијем челу би могао бити Горан Весић. То су медијске спекулације, а како ће бити, одлучиће страначки органи СНС-а, и договор Александра Вучића и Ане Брнабић.

Иначе, Србија је садашњу владу добила 29. јуна 2017. године, када су министри и премијерка положили заклетве у Скупштини Србије.      

  С. Станковић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести