Тема „Дневника“: Куглице и бубањ ређају председничке кандидате

БЕОГРАД: Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је јуче да ће изборе за председника Србије расписати 2. марта и да ће они бити одржани 3. априла, када и парламентарни.
izbori, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

У складу са Уставом и законом, председнички избори се расписују 90 дана пе истека мандата председника Републике. Од момента расписивања председничких избора почињу да теку рокови за све изборне радње па и предају кандидатура. Као и кад је реч о парламентарним изборима, и за учешће у политичком надметању за шефа државе потребно је приложити потписе подршке најмање 10.000 грађана. Но, за ту утакмицу није битно ко ће пре, или касније предати кандидатуру, пошто се редослед на гласачком листићу за председничке изборе  одређује жребом. Самим тим и не чуди што се напредњаци, који су листе за Скупштину Србију и Београд предали први, овога пута много не журе, већ ће име свог председничког кандидата саопштити « тек » 7. марта.

Републичка изборна комисија је још пре две недеље донела упутство за спровођење жреба за утврђивање редоследа председничких кандидата. Он ће се одржати на седници РИК и то најкасније 15 дана пре гласања, односно до суботе 19. марта. Том приликом се неће примењивати одредбе Пословника о току редовне седнице, па никакав недостатак кворума не може омести процедуру. Наиме, прописано је да ће се жреб спровести без обзира на број присутних чланова РИК и њихових заменика.

Цео поступак жребања биће јаван и преносиће се на РТС – у. Право присуства жребу има по један представник сваког предлагача кандидата, секретар РИК - а дужан је да о времену и месту одржавања благовремено обавести и предлагаче и медије. У упутству стоји да се жреб спроводи у седишту Републичке изборне комисије. РИК је задужен за све припреме да би жреб протекао у најбољем реду. Најпре, потребно је да обезбеди два провидна бубња и непровидне кугле за жребање, чији је број два пута већи од укупног броја проглашених кандидата за председника Републике. Кугле морају имати истоветне димензије, боју, масу и све друге карактеристике.

Жребом ће руководити председник РИК – а Владимир Димитријевић, а уколико буде спречен, његов заменик, док у спровођењу учествује и секретар, кога, ако је потребно, могу заменити и најстарији присутни чланови Комисије.  Упутством је прецизиран цео поступак до најмањег детаља. Тако је руководилац жреба дужан је да јавно саопшти имена проглашених кандидата, са називима њихових предлагача. Потом треба да потврди да су бубњеви за жребање исправни и празни, да постоји довољан број исправних  кугли, као и да је на сваком листу, на којем ће бити бележени резултати, одштампано по једно име председничког кандидата. Исто тако, на сваком листу на коме ће бити забележен редни број на листићу, мора бити одштампана само једна бројка, почев од броја један, а закључно са бројем који одговара укупном броју проглашених кандидата.

Сваки лист са именом председничког кандидата савија се и ставља у куглу, која су убацује у један бубањ, док  у други иду редни бројеви  за листу кандидата. Потом се наводи и да се из једног бубња вади кугла у којој је листић са уписаним именом и презименом кандидата, а непосредно након тога из другог бубња иде кугла са редним бројем који ће тај кандидат имати на гласачком листићу.


Некад је било по азбучном реду

Пре него што је уведен жреб, редослед кандидата био је одређиван по азбучном реду, па се тако Слободан Милошевић, тадашњи лидер СПС, на првим вишестраначким изборима нашао на петом месту, а 1992. на 16. позицији на листи кандидата, када је прво место припало Јездимиру Васиљевићу, познатом као газда Језда.

Последњи избори на којима је редослед председничких кандидата био утврђен по азбучном реду одржани су у јуну 2004. године, а на њима је кандидат владајуће коалиције Драган Маршићанин добио позицију број десет.

Правила о утврђивању редоследа кандидата за председника Србије промењена су пред изборе 2008. године, када је одлучено да се редни број кандидата на листи утврђује жребом.


А како изгледа само извлачење? Секретар РИК – а не гледајући у бубањ, најпре извлачи куглицу са именом кандидата, а потом и ону са бројем и предаје их председнику РИК –а и његовом заменику, који потом читају резултат извлачења. Цео поступак се наставља док се не “потроше” све куглице. На крају ће председник  РИК –а прочитати у директном ТВ преносу редослед свих кандидата који је одређен жребањем.

За прошле председничке изборе, који су одржани 2. априла 2017. године жреб је обављен 17. марта и одређен је редослед на листићу за тадашњих 11. кандидата. Актуелни председник Александар Вучић био је шести на гласачком листићу. Тада је први на листићу био  Александар Јанковић, кога је кандидовала Група грађана „За Србију без страха“. У првобитно предлогу недавно усвојеног Закона о председнику Србије било је укинуто жребање, али се од тог решења одустало, у склопу међустраначког дијалог власти и опозиције.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести