Тема „Дневника” : Почетак нове рунде унутрашњег дијалога о Косову

Председник Србије Александар Вучић најавио је у обраћању грађанима   да од октобра креће нова фаза дијалога о Косову и Метохији. Крајем јула је преко медија позвао на унутрашњи дијалог о КиМ да не бисмо, рекао је, тај терет оставили потомцима и зато што је потребно да сви заједно пронађемо одговор који ће бити трајан и искључити сукоб као опцију.
1
Фото: Dnevnik.rs

Сада процењује да је дијалог потребно институционализовати, истичући да су потребне широке консултације и да ће сви бити позвани да учествују.

Нагласио је да је потребно да дијалог буде озбиљан, одговоран – да има јасне циљеве, инклузиван – да укључи све актере, толерантан – с показивањем поштовања према другачијем мишљењу. И сам је подсетио на то да је пре неколико месеци замолио и позвао целокупну јавност, грађане, политичке актере, невладине организације, цркву, САНУ и све друге да почну да говоре о КиМ „јер је то суштина наше политичке садашњости и наше политичке будућности”. Изразио је задовољство чињеницом да је велики број политичких чинилаца износио ставове, „а неки и беспризорну критику без става, али и то је говорило о демократском капацитету друштва у Србији”.

О потреби унутрашњег дијалогa о Косову Вучић је говорио већ у првом обраћању јавности као председник Србије. Недељу дана потом, након састанка с европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом, саопштио да су разговарали „о неопходности унутрашњег дијалога по питању уставних промена и нашег односа према КиМ, које не сме да буде прожето искључиво митским приступом, нити ставом да ћемо се лако одрећи свега што нам припада, већ да то буде аргументована дискусија и да одредимо циљ да бисмо пронашли пут”.

Премијерка Ана Брнабић поручила је јуче да ће Влада Србије логистички подржати дијалог који је иницирао Александар Вучић. Истакла је да је унутрашњи дијалог о Косову и Метохији у Србији веома важан за проналажење најбољег и одрживог решења за то питање. Најавила је формирање заједничке радне групе с кабинетом председника, која ће организовати округле столове широм Србије да би се чуло мишљење што већег броја грађана. Јуче је поручила да Српска листа има пуну и безрезервну подршку Владе Србије, оцењујући да је „њихова одлука да уђу у нову владу у Приштини одговорна”.

Премијерка Ана Брнабић најавила је формирање заједничке радне групе с кабинетом председника, која ће организовати округле столове широм Србије да би се чуло мишљење што већег броја грађана

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић први је од опозиционих странака реаговао на Вучићев позив, најављујући да ће та партија учествовати у унутрашњем дијалогу о Косову. Навео је да институционални дијалог у овом тренутку нема никакву алтернативу и да не постоји изговор за неучествовање у њему.

“ То није дијалог о Александру Вучићу него о Србији и њеној будућности – оценио је Чедомир Јовановић у изјави за јавност. – ЛДП ће преузети одговорност у име оних који нису ћутали о Косову, плаћајући високу личну цену одлуке да не лажу своју земљу, и разговарати с Вучићем о тим темама.”

По његовим речима, Косово је корен наших проблема и узрок лутања Србије. Истовремено сматра и да се мора отворити и дијалог о Босни и Херцеговини, уласку Србије у НАТО, поремећеним унутрашњим односима, слободи медија и говора, промени Устава Србије. Из ЛДП-а поручују: „Немамо никакво разумевање за безбројне монологе, којих је препуно наше друштво, и кукавичлук, којима се данас појединци служе да би побегли од одговорности која је пред свима нама”. Јовановић је најавио да ће изаћи с грађанском платформом и тражити помоћ оних од којих очекују да буду подршка идеји модерне Србије.


Мегдан, бежање и сујете

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нема унапред припремљене закључке за унутрашњи дијалог, као што то неки говоре, најављујући да ће на крају рећи свој став.

Како је рекао, неће ником „побећи с мегдана”, разговараће са свима јер је реч о питању будућности, а не дневним сујетама.

“ Од тога нема бежања, нећу бежати од одговорности и нећу се склањати. Ми морамо да замишљамо шта ћемо и како с нашим односима и ставовима о Косову и Метохији, а не да бежимо од тога и да живимо у периоду од пре 300 година”, рекао је председник Србије.


Амбасадор САД у Србији Кајл Скот оценио је да је инцирање унутрашњег дијалога одличан потез.

“ Важно је да у тај дијалог буду укључени сви – објаснио је Скот. – Сви сегменти друштва треба да се изјасне о најважнијим проблемима земље, а у томе су спољна политика и односи с Косовом веома битни.”

Он није желео да коментарише евентуални исход ни садржај тог дијалога, рекавши да као амбасадор не може да говори о унутрашњим питањима, али да ће стрпљиво сачекати његове резултате.

ЛДП ће преузети одговорност у име оних који нису ћутали о Косову, плаћајући високу личну цену одлуке да не лажу своју земљу, и разговарати с Вучићем о тим темама (Чедомир Јовановић)

По Вучићевој најави, једна од адреса на којима ће бити вођен дијалог о Косову је Скупштина Србије, као и невладин сектор, СПЦ, САНУ…

Од академске јавности први је подршку Вучићевој иницијативи пружио академик Душан Ковачевић, који је проценио да је „сваки тежак и дуготрајан разговор бољи је од било каквог рата”.

Из Националног савета за Русију и Кину саопштили су пре нешто више од месеца да бивши председник Србије Томислав Николић неће учествовати у унутрашњем дијалогу о Косову, уз објашњење да се новоформирано тело, на чијем је челу, неће бавити политиком.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести