Тема „Дневника”, Већина опозиције у скупштини Војводине и даље у бојкоту: Плата и посланички додатак следују свакако

По подацима Одбора Скупштине Војводине за административна и мандатна питања, плата 69 посланика на сталном раду у покрајинском парламенту износи 62.505,82 динара, без минулог рада који се обрачунава с 0,4 одсто по години.
skupstina1
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

На плату посланици на сталном раду у парламенту примају и посланички додатак, такозвани паушал, од 39.974,28 динара месечно. Парламентарци који нису на сталном раду у Скупштини, а има их 51, примају само посланички додатак и дневницу од око 2.000 динара уколико су чланови неког скупштинског одбора.

Највећу плату у Скупштини Војводине имају председник, потпредседници и шефови посланичких група. Председник зарађује 114.539,46 динара, потпредседници 114.430,37, а шефови посланичких група 114,212,20  динара. Плата и посланички паушал се исплаћују сваког месеца свима. И онима који месецима игноришу седнице парламента. То је основна разлика између посланика и оних који су запослени у некој компанији који, ако не долазе на посао, не само што неће примати плату него ће добити и отказ. По појединим мишљењима, то питање не може се поставити тако јер је „сувише упрошћено”, с обзиром на то да посланици који бојкотују седнице парламента не крше закон. 

Без обзира на то што посланици не крше закон, поставља се питање да ли је морално месецима примати плату, ако се игноришу обавезе? О томе је већ летос Савет за мониторинг, људска права и борбу против корупције „Транспарентност” изнео свој став, позивајући посланике који бојкотују рад парламента да се одрекну плата и свих осталих надокнада јер је то што не раде, а примају новац – неморално. О бојкоту парламента су и грађани рекли своје мишљење приликом истраживања које су спровели „ЦРТА” и „Ипсос” у марту ове године. Резултати тих истраживања показују да само девет одсто грађана подржава бојкот парламента. 

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Повратак

У посланичке клупе на седници Скупштине Војводине на којој се расправцљало о ребалансу буyета се вратила и опозициона посланица Катица Бенгин. Она је, након распада посланичке групе „Доста је било”, постала самостална посланица.


Подсетимо, опозиција – осим Српске радикалне странке и Лиге социјалдемократа Војводине, која за сваку седницу доноси посебну одлуку и до сада је само једном бојкотовала седницу парламента – од априла бојкотује седнице Скупштине Војводине, следећи колеге у Народној скупштини. Као главне разлоге на самом почетку бојкота навели су узурпацију институција, одсуство слободе медија и говор мржње који је у великој мери присутан у друштву. 

– Неке проблеме, који не могу да се нађу на дневном реду Скупштине Војводине, презентоваћемо тамо где се дешавају, а неке овде, у скупштинском холу – рекао је тада члан посланичке групе Алтернативе за Војводину и Народне странке Борислав Новаковић, који је, иначе, још пре бојкота парламента одлучио да не долази на седнице Скупштине Војводине.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Није био једини. На такав потез се одлучила, такође на почетку посланичког мандата, и Јелена Балашевић, некадашња чланица Демократске странке. Она не присуствује ни седницама парламента ни Одбора за европске интеграције и међурегионалну сарадњу, како је на то недавно указао потпредседник Скупштине Војводине и члан тог Одбора Дамир Зобеница.


Неправда

Посланик СРС-а Немања Шарчевић рекао је за скупштинском говорницом да се у Скупштини Војводине спроводи својеврсна неправда спрам посланика који редовно учествују у раду Скупштине и посланика који не присуствују скупштинским седницама, а на сталном су раду у покрајинском парламенту.


Политички аналитичар Бранко Радун наводи за „Дневник“ да није противзаконито, није нелегално, ако посланик не долази на седнице парламента, али је питање колико је то сврсисходно и морално.

– Пре свега, на тај начин посланик губи шансу да за скупштинском говорницом заступа ставове своје политичке групације и оних који су му дали мандат, друго, занимљиво је да бојкот заговарају странке које нису парламентарне – истиче Радун. – Тако Вук Јеремић и његова странка, као и Драган Ђилас, нису учествовали на парламентарним изборима, а главни су заговорници бојкота. Делује мало неозбиљно кад неко ко није учествовао на изборима бојкотује парламент иако су њима у међувремену пришли неки посланици који сад заступају њихову политику. Дакле, има ту више проблема с бојкотом парламента који је повезан с бојкотом избора. Сад опозиција себе дели на оне који би изашли на парламентарне изборе и на оне који не би.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Потпредседник Скупштине Војводине из Демократске странке Мирослав Васин који са својом посланичком групом бојкотује седнице парламента, на наше питање да ли сматра да је у реду примати плату, а не долазити на радно место, каже да не би желео да говори ни о коме персонално, али, како наводи, бојкот парламента јесте вид легалне политичке борбе.

– Бојкот не значи да не долазимо на посао – каже Васин. – Ми смо свакодневно на својим радним местима. Ја сам свакодневно у Скупштини Војводине и као потпредседник обављам све своје дужности, осим присуства на седници. Такође, сви из моје посланичке групе обављају своје дужности, али не присуствују седницама. Значи, не ради се о неким нелегалним начинима.

Он је додао и да су односи у Скупштини Војводине коректнији и демократичнији него у Народној скупштини, али су се одлучили за бојкот поштујући одлуку своје странке.

– Не могу да кажем да се у Скупштини Војводине не примењује Пословник и да се не поштују права нас као опозиције. Ми смо се одлучили на бојкот поштујући одлуку наших странака, али, понављам, односи у Скупштини Војводине су далеко коректинији него у Скупштини Србије. Томе највише доприноси председник Скупштине господин Иштван Пастор – рекао је Васин. 

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести