Темерин кроз подстицаје упошљава нове раднике

НОВИ САД: Општина Темерин доделила је уговоре о подстицајима фирмама за упошљавање 30 нових радника и за 20 новоотворених предузетника, с циљем да задрже младе у Темерину, имајући у виду податак да је просек старости јуче запослених радника око 35 година.
temerin
Фото: Dnevnik.rs

Пратећи националну стратегију запошљавања, али и свој акциони план смањења незапослености, Општина је смањила незапосленост 22,5 одсто, а на годишњем нивоу за ту намену издвојила седам милиона динара, за два програма запошљавања на својој територији, отварање нових радних места и самозапошљавање нових радника.

Чланица Општинског већа за пољопривреду и привреду Мира Родић каже да је у привреди општине запослено чак 78 одсто становништва, чиме је привреда очувана те осим у инфраструктуру, локална самоуправа највише улаже у ту грану.

Средња техничка школа „Лукијан Мушицки” је препознала да је запошљавање важно, и да је потребно прилагођавање школства привреди, те је увела дуално образовање на српском и мађарском језику у два одељења на смеровима машински оператер и заваривач, а Општина је то помогла издвајањем 5.000 динара месечно за стипендије за децу која уписују машинске смерове, истакла је Мира Родић, и додала да сва деца која заврше те смерове, одмах имају посао.

Прошле године су такође отворена два одељења јер та општина има изражену металопрерађивачку делатност и потребу за радницима у тим областима.

То не би било могуће без сарадње с привредницима, од којих је идеја и кренула, те деца три пута недељно похађају праксу током школовања, а затим се у истим предузећима најчешће и запошљавају.


Седлар: Активно запошљавање

Потпредседница Скупштине АПВ Снежана Седлар каже да је општина Темерин у другој категорији развијености.

Прошла сам целу Војводину и велики део Србије и на велико задовољство морам да приметим да се стопа незапослености свуда смањује, те је у односу на 31. март прошле година просечна стопа незапослености у Србији 13,4 одсто, док је у Војводини 12,2, истакла је Снежана Седлар.

Како је додала, свих 45 општина имају локални савет за запошљавање.

Тражене струке су фармацеути, инжењерске струке, као и машинске, технолози и струке ИТ сектора.

По њеним речима, ове године Покрајински секретеријат за привреду и туризам издвојио је 120 милиона динара за активно запошљавање.


Фото: Dnevnik.rs

Желимо да запослимо младе у нашој општини и да они овде остану, али не само то већ и да што боље и квалитетније живе, истакла је Мира Родић и додала да је велику улогу у целом плану имала Национална служба за запошљавање.

Свечаној додели уговора присуствовала је и директорка филијале Националне службе за запошљавање Нови Сад Татјана Видовић, која је истакла да је Темерин друга општина у Јужнобачком округу која издваја највише новца за запошљавање, одмах после Новог Сада.


Жига: Темерин је животна општина

Председник општине Темерин Ђуро Жига нагласио је да је Темерин животна општина с развијеним металским сектором, а да је дуално образовање, које је уведено у школе прошле године, било пионирски подухват.

Подстичемо младе да уписују баш такве смерове да би одмах имали посао по крају школовања, каже Жига.

По његовим речима, мали привредници у Темерину одлично послују, али је све приметније и развијање станоградње.


Одмах после празника почетком године, Мира Родић је прва која нам се јавила да бисмо наставили сарадњу и направили нови план, што само говори о томе колико је локалној самоуправи то важно, казала је Татјана Видовић.

Она је истакла да су се на републичком нивоу износи за програме запошљавања повећали с 2,2 милијарде динара на 3,6 милијарде.

У односу на прошлу годину, у целом Јужнобачком округу стопа незапослености је смањена 17 одсто, а у Темерину 22,5 процента.

Власник „Гемстона” д. о. о. из Темерина Мирко Гајић добио је субвенције за запошљавање два радника у износу од 260.000 динара.

Наша породична фирма се бави увозом, продајом и обрадом гранита и мермера и мој отац ју је отворио још седамдесетих година прошлог века, а у Темерину послујемо од 1996. године, када смо дошли из Хрватске, каже Гајић.

Како додаје, „Гемстон” су отворили 2013. године и има их петоро запослених – сада седморо, јер се нада да ће два радника остати за стално.

Фото: Dnevnik.rs

Момци су, додаје наш саговорник, већ били код њих на пракси и обуци и да су се показали добро, а да је данас тешко неког и примити на обуку ако нисте сигурни да ће он остати код вас.

Гајић каже да, нажалост, влада тренд одласка радника у иностранство, с обзиром на то да су мултиетничка средина те доста становника Темерина има и мађарски пасош. Гајић додаје да својим радницима даје максималне плате, а да их до сада нико није напустио. Просечна плата у тој фирми за 180 сати – а некада раде и по 220 сати, односно десет сати дневно, када је обим посла повећан – износи 250 динара по сату.

По његовом мишљењу, држава треба још више да се позабави радом на црном тржишту јер је тога и даље доста те и код њих послују људи који имају ођављене радионице, а раде упоредо с њима, нуде нижу цену, раднике не пријављују, те им руше посао.

Маја Станивук из самоуслужне ауто-перионице „Њу вест” д. о. о., која је и тепих сервис, каже да су добили 130.000 динара да би упослили нову радницу.

Ауто-перионица је дугорочна инвестиција, за коју треба и по десет година да би се исплатила, али задовољни смо.

Агенција „KM epic ofers” добила је такође новац за упошљавање једног радника. Они се већ годину дана баве помоћи при пословању и осталим услужним активностима и то им је први радник.

Уговоре су добили и адвокатска канцеларија, али и фризерски салон, ресторан „Моја чарда”, који ће усполити два радника, али и електричари, трговинске радње, модни бутици, цвећара и молерска радња.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести