У амбасади Србије у САД пријем поводом Дана државности и Дана ВС

ВАШИНГТОН: Свечаним пријемом у новој згради Амбасаде Србије у Вашингтону, у уторак увече су обележени Дан државности и Дан Војске Републике Србије, саопштено је вечерас из Амбасаде Србије у САД.
Инстаграм Марко Ђурић
Фото: Инстаграм Марко Ђурић

Пожелевши добродошлицу присутним америчким званичницима и представницима  дипломатског и војног кора, амбасадор Србије у САД Марко Ђурић изјавио је да су Србија и Америка заједно прешле дугачак пут током претходне 142 године дипломатских односа.

Као две историјске личности које се сматрају очевима нација издвојио је Џорџа Вашингтона и Карађорђа Петровића, правећи симболичне паралеле у њиховим способностима као државника и војсковођа.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb)

„Три су основне паралеле између Карађорђа и Џорџа Вашингтона. Као прво, обојица су били изванредни војни заповедници, високо цењени међу својим народом. Друго, обојица су одвели свој народ у победе и успостављање, односно обнову државности. Трећа паралела била би да су обојица лидера заслужна за успостављање демократских институција у својим државама. Отуда, верујем да је то само почетак паралела између духа и темеља на којима наше нације заснивају своје постојање“, истакао је Ђурић.

Он је додао и да данас имамо много разлога да будемо поносни јер две државе заједно раде и праве планове за будућност.

„Србија и САД интензивно раде на унапређењу економских односа и повезивању наших компанија. Само у последња три месеца, организовали смо долазак двеју великих делегација са десетинама америчких компанија које су посетиле Србију и упознале се са могућностима и приликама за раст наше спољнотрговинске размене и јачање привредних и индустријских капацитета сарадње“, нагласио је Ђурић.

Конгресмен Ерик Сволвел се у свом обраћању осврнуо на недавну посету Београду, током које се, у пратњи амбасадора Ђурића, сусрео са председником Александром Вучићем.

Како је навео, имао је прилике да се упозна са многим инфраструктурним пројектима који се реализују управо под руководством председника Вучића, као и да се лично увери у однос који Влада Србије и америчка амбасада у Београду имају на терену.

Према оцени конгресмена, од обележавања великог јубилеја у заједничкој дипломатској историји пре две године, односи Србије и САД додатно су се развили и напредовали.

Међу кључним чиниоцима види српски извоз у Америку у области уметности, медицине, биотехнологије и информационих технологија, као и изналажење нових економских путева сарадње.

''Управо због тога подржавам иницијативу „Отворени Балкан“ коју Србија предводи са циљем стварања трговинске зоне и отварања нових могућности трговинске сарадње, како у региону, тако и са САД“, нагласио је Сволвел.

Као представник Оружаних снага САД, говорио је генерал-мајор Џон Херис, командант Националне гарде Охаја, који је подсетио на велике доприносе и жртве српског народа у борби за слободу, правду и солидарност у светској историји.

„Србија је наш уважени партнер и пријатељ, и ми вам честитамо на достигнућима, како у прошлости, тако и у будућности на вашем европском путу“, истакао је Херис.

Такође је указао да је лично веома поносан на 17 година дуго партнерство и пријатељство Националне гарде Охаја и Војске Србије кроз Програм државног партнерства, истакавши одличан лични, професионални и пријатељски однос са начелником Генералштаба Војске Србије, генералом Миланом Мојсиловићем.

Исказавши захвалност амбасадору Ђурићу и Амбасади у Вашингтону на изванредној сарадњи са Стејт департментом, вршилац дужности заменика помоћника државног секретара САД Мартин Мекдауел најавио је да се, у другој половини ове године, очекује долазак првог српског дипломате који ће, на основу Меморандума између два министарства, бити привремено распоређен на место официра за везу у Стејт департменту и тако допринети бољем разумевању спољнополитичких служби две земље.

„Вечерас славимо годишњицу државности Србије, али и стратешко партнерство између наших грађана које је усмерено не само на стабилну, безбедну и просперитетнију будућност грађана Србије, већ и свих људи Западног Балкана“, закључио је Мекдауел.

Међу високим званицама на свечаности у Амбасади Србије био је и заменик помоћника секретара одбране САД Спенсер Бојер, некадашњи в.д. помоћника америчког државног секретара, амбасадор Филип Рикер, затим амбасадори и изасланици одбране европских и земаља региона, генерални конзул Републике Србије у Чикагу Дамјан Јовић, као и бројни представници међународних организација, невладиног сектора, пословне и дипломатске заједнице у Вашингтону.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести