УДС упутио апел ЕУ пред Самит ЕУ-Западни Балкан

БЕОГРАД: Уједињена демократска Србија упутила је, пред сутрашњи Самит ЕУ-Западни Балкан, апел институцијама ЕУ тражећи да Србија и земље региона остану у фокусу и добију подршку за пуноправно чланство у блиској будућности.
 Ujedinjena demokratska Srbija  Foto: Ujedinjena demokratska Srbija
Фото: Уједињена демократска Србија  Фото: Уједињена демократска Србија

Политички савез проевропских и демократских странака и организација - Србије 21, Војвођанског фронта предвођеног Лигом социјалдемократа Војводине, Странке модерне Србије и Грађанског демократског форума, наводи да је пред целом Европом и светом период суочавања са огромним изазовима, а да се у тој борби још једном показало да европски континент не може да их преброди без свеевропске солидарности, узајамне помоћи и сарадње.

"Уједињена демократска Србија најпре жели да захвали на свим облицима велике помоћи које је ЕУ као целина, као и земље чланице појединачно, пружила Србији, њеним грађанима, здравству, економији и инфраструктури у овим тешким временима", каже се у апелу.

Тврде да ће УДС после јунских избора у парламенту представљати велики број грађана Србије чврсто опредељених за чланство земље у ЕУ, па апелују да на предстојећем Самиту ЕУ-Западни Балкан буду уважени животно важни интереси грађана као и државе Србије.

"Најважнијии међу тим интересима је очување наде и мотивације за све земље региона, укључујући и Србију, да наставе и радикално убрзају унутрашње реформе које би њиховим грађанима омогућиле што бржи пријем у чланство ЕУ. Апелујемо на ЕУ и њене чланице да на Самиту, као и у месецима пред нама, учине несумњивом спремност да у блиској будућности прими у пуноправно чланство Србију, као и све земље региона, које испуне и покажу спремност и способност да своје заједнице, уз сарадњу и помоћ ЕУ, учине способним за такву политичку будућност", истиче се у писму УДС.

УДС је упозорила да би свака релативизација перспективе чланства унела нестабилност у Србију и друге земље, довела до јачања антиевропских и антизападних снага, отворила даљи простор за повећање штетног утицаја политичких центара моћи који желе да Србију и регион учине нестабилним, и угрозило крхке демократске институције, економски систем и квалитет живота свих грађана Србије.

Дугорочну штету од тога не би претрпела само Србија, него и ЕУ, нарочито у стресним и изазовним временима која су пред свима нама и континентом као целином, закључује тај савез.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести