Вучевић: Србији место у ЕУ, али не као понижена и постиђена

БЕОГРАД: „Србији је место у Европској унији, али Србија не може да постане њена чланица тако што ће бити понижена и постиђена, јер онда никада неће бити добар члан ЕУ, изјавио је данас градоначелник Новог Сада Милош Вучевић на међународној конференцији "Европска унија као стратешки избор - искуства Србије и Румуније".
vucevic2, fifa
Фото: Дневник (В. Фифа)

Вучевић је рекао да следећа Влада Србије мора да има још јачи капацитет на европском путу о чему је говорио председник Александар Вучић, али да ће се Србија до тада борити за самосталну политику.

"То значи да Србија задржава право да доноси одлуке које су од најбољег виталног интереса за нашу државу и грађане. Стиче се утисак, волео бих да је погрешан, да се од Србије тражи да уведе санкције Русији, а онда да убрза преговоре са Приштином што би нас дефакто водило у признање косовске независности", рекао је Вучевић.

Како је додао, ако је то порука Србији онда је то обесхрабрујуће пошто је, како каже, тешко да постоји релевантан политички фактор у Србији који је спреман да то уради.

"Ако желимо да причамо о европуту Србије и интеграцији Западног Балкана онда Србија са правом поставља питање о својој улози и позицији и управо у контексту овога што се дешава око Украјине и украјинске кризе, мислим да наши аргументи добијају на посебној снази у смислу да Србија не може стално да буде понижена и окривљена", рекао је Вучевић.

Поставио је питање шта је са границама Србије и где су наше границе, наводећи да је почетком деведесетих био принцип да су границе СФРЈ променљиве, а да су границе република чланица непроменљиве.

"Онда смо 1998. и 1999. све са 2008. годином чули принцип да су границе једне републике променљиве и то је Србија, а онда да су границе онога што неко зове Република Косово непроменљиве, односно да не постоји могућност за било какав договор око територије на КиМ", рекао је Вучевић.

Истакао је да Србија не тражи никакав специјални однос нити повластице већ пита за равноправнији статус и положај.

"Знамо да никада нећемо бити потпуно равноправни, али молимо за равноправнији положај и врло је тешко да не повежемо питање санкција Русији, а можда сутра и некој другој држави чланици Савета безбедности УН, а да то одвојимо од питања КиМ", рекао је Вучевић.

Подсетио је да је Србија јасно осудила оно што се дешава Украјини и подвукла да признаје њен територијални интегритет, али да поставља питање шта је са територијалним интегритетом Србије.

Вучевић је истакао да Србија нема алтернативу за европски пут, уз оцену да је ЕУ најбољи политички програм за очување мира на европском континенту после Другог светског рата, те додао да је највећи успех ЕУ то што је чувала мир на просторима које чине њене чланице.

Подсетио је да је Кипар примљен у ЕУ са несређеним унутрашњим питањем, али да је проблем да Србија постане чланица ЕУ док претходно не призна косовску независност.

Вучевић се осврнуо и на иницијативу Отворени Балкан која, како је рекао, није алтернатива за ЕУ већ процес решавања питања и проблема у региону.

"Ако хоће Црна Гора да се придружи, супер, ако хоће БиХ, одлично. Ако неће, свако добро им желимо, али не видим да ће нешто брже да успеју у свом развоју тиме што неће да партиципирају", додао је Вучевић.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести