Вучевић: За Сентандрејски булевар и друге пројекте - трећина буџета

Нови Сада данас обележава Дан града свечаном академијом у Српском народном позоришту у 18 сати, када ће градоначелник Милош Вучевић уручити фебруарску награду професору др Тихомиру Вејановићу.  Поводом Дана града „Дневник“ је питао градоначелника Милоша Вучевића о плану развоја града за ову годину као и о другим актуелним питањима.
1
Фото: Dnevnik.rs

Град Нови Сад према оцени Фискалног савета има најстабилнији и најуједначенији буџет у држави. Све плаћа на време и нема дуговања. Како се то постиже?

  • Постиже се одговорним односом према јавним финансијама, обезбеђеном политичком стабилношћу у граду, добром и оперативном сарадњом са републичком и покрајинском владом и, сталном комуникацијом са грађанима и привредницима, и реалним сагледавањем проблема и потреба Новог Сада. Ми ове године имамо већи текући буџет јер је град остварио боље приходе од наплате пореза, повећаног броја запослених, повећане наплате за комунално опремање, као и других прилива услед повећаног броја туриста и инвестиција. Ове године очекујем знатно бољу реализацију буџета,  али и значајне уштеде, од којих Нови Сад већ годинама уплаћује донацију у републички фонд за лечење деце од тешких болести у иностранству.

Који су приоритети у структури овогодишњег градског буџета?

-      Имамо развојни буџет, добро планиран и избалансиран, али и социјално одговоран, у којем капитални пројекти износе око 35 одсто укупног буџета. Део тог новца биће усмерен за радове на Сентандрејском булевару, и бројне друге инфраструктурне пројекте попут радова на канализацији у Ветернику, Руменки, Будисави, затим радова у Кинеској четврти, односно, на изградњи будућег кретивног центра за младе и друге пројекте у оквиру ЕПК 2021 и ОПЕНС 2019. Иако је и овај буџет рестриктиван, нисмо одустали ни од једног вида социјалних давања, нити од издвајања за здравство, образовање и културу. Запослене у јавној управи очекује повећање зарада од пет одсто, док ће зарада запосленима у предшколској установи, установама социјалне заштите и културе бити повећања за 10 одсто.

Најавили сте да ће у марту бити завршени зргада Хитне помоћи и нови мост на Дунаву. Да ли сте задовољни роковима?

  • Зграда Хитне помоћи биће завршена у уговореним роковима. Што се тиче изградње моста, верујем да ће железнички саобраћај преко њега кренути у марту, како је и најавило Министарство за саобраћај, грађевину и инфраструктуру. Након тога следи изградња приступних саобраћајница.

У току је анкета о називу новог моста, како би га градоначелник назвао и зашто?

-      Потпуно разумем предлог Фондације „Нови Сад 2021“ да се назове Мост наде, али је мој утисак да како год да га назовемо, за већину Новосађана он ће увек бити нови Жежељев мост.

Фото: Dnevnik.rs

Крајем прошле године је најављено да ће бити отворено највеће социјално градилиште, изградња станова за избеглице у Футогу и Ветернику. Када се очекује почетак градње?

-      Радови морају бити завршени до 2020. године.Укупно ће бити изграђено 522 стамбене јединице. Уместо 276 станова, колико је првобитно договорено, у Ветернику ће бити изграђено још 94 стамбене јединице, и у Футогу укупно 152 стана. Изградња најпре почиње у Ветернику. Град је обезбедио добру локацију, и 24 милиона динара за њено опремање. Мислим да треба да будемо поносни на наш град, јер је једно од највећих социјалних градилишта у земљи. 

Нисмо одустали ни од једног вида социјалних давања, нити од издвајања за здравство, образовање и културу. Запослене у јавној управи очекује повећање зарада од пет одсто, док ће зарада запосленима у предшколској установи, установама социјалне заштите и културе бити повећања за 10 одсто.“

Како ће Град обележити 100. годишњицу присаједињења Војводине Краљевини Србије?

-     Ово је година великог јубилеја, током које ће тај историјски датум у Новом Саду ће бити обележен достојанствено и свечано, разним догађајима које ћемо организовати с бројним институцијама, а које пројектујемо и планирамо. Централни догађај ће бити постављање споменика Краљу Петру Првом Карађорђевићу, који је у нашем народу остао упамћен као Краљ Петар – Ослободилац, јер био краљ Србије током периода великих српских војних успеха.


Очекује казну за загађиваче

Прошле недеље је у просторијама некадашњег ХИНС-а пронађено око 1.000 тона складиштеног отровног материјала, без документације. Како градоначелник коментарише тај еколошки инцидент?

-      Искрено, био сам потпуно шокиран и ужаснут чињеницом да постоје људи који су зарад неког личног интереса спремни да угрозе здравље свих нас, и здравље наше деце. Морамо сви бити одлучни у намери да се изборимо са тим проблемом, и очекујем да ће одговорни бити откривени и кажњени.


Као потпредседник Српске напредне странке шта очекујете од београдских избора?

-      Биће то тешка и неизвесна политичка утакмица, али очекујем победу листе „Александар Вучић – Зато што волимо Београд“. Грађани ће гласати за програм и идеје, а не за мржњу и празна обећања. Озиром на атмосферу у Народној скупштини да ли је добро што немамо и ванредне парламентарне изборе?

-      Државни интерес је био да их немамо. Српска напредна странка је показала да је странка свесна да би имала бенефит од одржавања ванредних парламентарних избора, али да бира оно што је у интересу Србије, и грађана Србије.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести