Откривен споменик Подунавским Швабама у Бачком Јарку

"Ми Срби правимо цивилизацијску разлику у односу на наше понашање некада, али и у односу на друге народе, јер не мере се народи само по својој величини већ по свом понашању, по свом односу како према својим, тако и према туђим жртвама. Данас показујемо да умемо да покажемо поштовање према туђим жртвама а тако ћемо имати  право да тражимо правду и респект и за наше жрвте", рекао је председник Владе Србије Александар Вучић у Бачком Јарку.
Spomenik Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku  Foto: S. Šušnjević
Фото: Откривен споменик Подунавским Швабама у Бачком Јарку Фото: С. Шушњевић

У том месту је у присуству српских и немачких званичника и више хиљада грађана из Србије и Немачке освећено спомен-обележје у облику мермерног  крста и одржан помен невино страдалим жртвама немачке националности који су крајем Другог светског рата у логору за интернирање у Бачком Јарку изгубили живот.

Логор у селу надомак Новог Сада постојао је  од 2. децембра  1944. до 17. априла 1946. године и у њему је умрло око 7.000 цивила махом немачке националности, становника тадашње Југославије. Споменик с натписом „Овај споменик чува сећање на наше суграђане, Подунавске Швабе, који су у логору за интернирање у Бачком Јарку страдали и нашли овде вечни мир. Нека почивају у миру ми их нећемо заборавити“ постављен је на иницијативу Удружења Подунавских Шваба из Немачке уз помоћ покрајинске и локалне власти Темерина и Бачког Јарка.

Thumbnail

Вучић је у свом обраћању је казао да му се чини да наши  немачки пријатељи нису веровали у то да ће споменик бити подигнут.

“Већ сам имао једно искуство, неповерење које је постојало код наших мађарских пријатеља и комшија. Када сам био у Суботици, улазећи на њихово гробље видео сам много погледа људи који су сумњали да неко искрено жели заједнички живот Видео сам да су ме подозриво гледали, сматрајући да ми Срби то стварно не желимо, већ да нам то служи као нека представа. Али, када сам завршавао говор и ти људи који су ме тако сумњичаво гледали кренули су да аплаудирају, јер су осетили да говорим из срца и да говорим оно што заиста мислим. И данас вама, немачки пријатељи, могу да кажем да сте овде једнако добро дошли као и ми. За нас је важно да постоји Србија и да Србију поштујете исто онако како ми поштујемо Немачку, да онако како ми поштујемо немачки народ ви поштујете српски народ. Мислим да је наша будућност много другачија од прошлости коју смо прошли”, навео је премијер.

Премијер је изразио велику захвалност немачкој канцеларки Ангели Меркел на помоћи и подршци коју је пружила Србији и онда када су нам неки уводили санкције, истичући да смо ми то запамтили и никада нећемо заборавити. Он је подсетио да је почетком 20. века у Бачком Јарку живело 2.127 Немаца, 47 Мађара и двоје Срба, а данас у том селу живе готово само Срби, већином људи који су дошли из Босне и Херцеговине, неки спашавајући се од усташког ножа.

Премијер Вучић: За нас је важно да постоји Србија и да Србију поштујете исто онако како ми поштујемо Немачку, да онако како ми поштујемо немачки народ ви поштујете српски народ. Мислим да је наша будућност много другачија од прошлости коју смо прошли

Помену су присуствовали и председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, амбасадор Немачке у Београду Аксел Дитман, министар за социјална питања Александар Вулин, директор Конрад Аденауер фондације за Србију и Црну Гору Норберт Бекман Диркес, представници организације Подунавских Шваба из Немачке и Србије, представници цркава и велики број грађана.

Thumbnail

Амбасадор Дитман: Немачка и Србија су партнери у Европи и Немачка се снажно залаже за европски пут Србије. Знамо за мрачну прошлост, али заједно гледамо у будућност

Амбасадор Дитман се у свом обраћању захвалио организацијама Подунавских Шваба, Националном савету Немаца, покрајинским и локалним институцијама које су помогле у подизању споменика, као и премијеру Вучићу на присуству, као и на личном доприносу у подизању спомен-обележја јер, како је рекао, без њега то не би било могуће. Он је истакао да је догађај за Немачку веома значајан, а чињеница да су се Срби и Немци у тако великом броју окупили на том значајном догађају показује колико смо далеко стигли у настојањима да се измиримо и савладамо прошлост.

"Немачка и Србија су партнери у Европи и Немачка се снажно залаже за европски пут Србије. Знамо за мрачну прошлост, али заједно гледамо у будућност",  рекао је амбасадор Дитман наглашавајући да немачка влада и канцеларка Меркел придају велики значај спомен обележју.

Он је навео да је Други светски рат који је изазвала нацистичка Немачка проузроковао огромну патњу становницима Југославије, али и да су се неправда и прогон десили и после ослобођења од нацистичког терора и да је Бачки Јарак део те историје.
Амбасадор је пренео и извињење изасланика немачке владе Хартмута Кошика, који је био најављен да ће присуствовати догађају, али због болести није могао да допутује.

Thumbnail

Председник Удружења Подунавских Шваба у Немачкој Ханс Суприц је истакао да је подизање и освећење споменика истовремено и акт пијатета према невино страдалим цивилима и доказ да међусобно лечење рана које су страшни догађаји нанели доноси резултате. Он је истакао да споменик треба да буде симбол и путоказ ка заједничкој Европи у којој ће сви народи моћи да живе у миру.

Thumbnail

На спомен обележје венце су положили премијер Александар Вучић, амбасадор Аксел Дитман, представници Удружења Подунавских Шваба у Немачкој и у Србији, представник Националног савета немачке мањине, представници Скупштине Војводине Иштван Пастор, Снежана Седлар, Александра Ђанковић, Иван Стијеповић и Никола Бањац као и многобројни
грађани.
 

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести