Вучић: Уверен сам да Михајловић нема везе са случајем Јевтић

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је лично уверен да министарка Зорана Михајловић нема везе са случајем због којег је ухапшен директор Инфраструктура железница Мирољуб Јевтић.
vucic
Фото: Tanjug (video)

"Нисам чуо да је Зорану неко помињао, моје лично уверење је да Зорана с тим нема везе, потпуно јој верујем", рекао је Вучић у емисији Хит твит.

Он је истакао да нема никакве завереничке теорије, Јевтића је ухватила полиција с парама на лицу места, направила велики посао, показала да ће да хапси и директоре јавних предузећа, ако су прекршили закон, рекао је Вучић.

Упитан за поједине коментаре да је реч о предизборном обрачуну у странци, Вучић је иронично одговорио - "како то, ја диктатор, а нисам у стању да уредим ситуацију у својој странци?".


Гасовод око септембра

Вучић је изјавио да је Србија завршила свој део гасовода Турски ток, да верује да ће Бугарска свој део завршити до маја и да ће на јесен, око септембра кроз тај гасовод да "потекне гас".

„То није дневно-политичко, већ стратешко питање, истакао је Вучић.

Он је поновио да Србији још нико није понудио јефтинији и бољи гас од Русије.


"Нисам сменио Небојшу Стефановића, не успевам да сменим Зорану Михајловић. Добра је та диктатура", иронично је приметио Вучић.

Министарка Михајловић, иначе, данас је у саопштењу, одбацила да има везе са оптужбама за хапшење Јевтића.


Избори неће бити 3. маја

„Избори неће бити 3. маја, рекао је вечерас председник Александар Вучић и истакао да ће бити у уставном року.

Рекао је да је погрешио што је прихватио да се максимално помери датум за одржавање избора и извинио се грађанима што ће још месец дана морати да трпе овакву политичку сцену каква је тренутно зу Србији.


Председник Вучић истакао је да је паметно поступила и да је дала добру изјаву.

"Она је паметно поступила и сачекала да прође време, није показала нервозу", рекао је Вучић.

Опозицију боли што им никакав бојкот неће успети

Председник Вучић је изјавио да нема ниједног уџбеника у којем се снижавање цензуса види као угрожавање права опозиције, те истакао да опозицију у вези тог предлога "боли" то што је јасно да им никакав бојкот неће успети.

"Смањење цензуса иде на штету само власти", рекао је Вучић.

Та измена ни случајно не задире у права грађана, тиче се само политичких партија, реклао је Вучић.

Он је одбацио аргументе против промене цензуса позивањем на праксу да се изборни закони не мењају у изборној години.

Подсетио је, наиме, да су кроз дијалог власти и опозиције уз посредовање Европског парламента већ промењена три изборна закона, а цензус се, указао је, не ограничава ниједним изборним законом.

Актуелна власт је пре 20 дана већ променила три закона која се тичу избора:

"Значи, може 20 дана раније, а не може 20 дана касније", рекао је Вучић.

Подсетио је да су измењени закони о финансирању политичких активности, Агенцији за борбу против корупције и о јавним предузећима, што иде, како каже, на штету власти.


Љиљана Смајловић о Закону у Црној Гори

„Озлојеђена сам доношењем Закона о слободи вероисповести у Црној Гори и то ме погађа као грађанина, не само као Српкињу, јер се тим законом вређају нека права и начела и не схватам зашто нема више критика у Европи и свету на тај Ђукановићев закон, изјавила је вечерас новинарка Љиљана Смајловић.

"Мислим да су многи људи који се изјашњавају као Црногорци огорчени на овај закон. Погођена сам као грађанин Србије, огорчена сам због Срба у Црној Гори чија се права крше. Лакнуло ми је када је председник Србије рекао да је ово жестока асимилација Срба, јер се тако чуо глас Србије", рекла је Смајловић.

Сматра, додаје, да председник не треба да повећава тензије у региону и ствара већу нервозу тешким речима.

Каже да је несрећна што су неке њене колеге из Београда потписале Апел 88 и да је ништа није учинило срећном него то када су реаговали на тај Апел

"Тај Апел 88, неко је рекао ''па ова дружина би оптужила Београд и 6. априла 1941. године''. Ја се с тим слажем. А шта овај Апел каже да је Србија урадила? Кажу да је Србија изазвала кризу у Црној Гори тиме што је преписала имовину СПЦ на Црну Гору. Ја то сматрам огромном провокацијом", рекла је Смајловић.

Каже да не пристаје ни на тезу да је "великосрпски национализам" у случају распада Југославије за све одговоран, већ мисли да су сви национализими у овом региону исто били снажни као и српски.


"Зашто онда ово боли опозицију? Зато што знају да им никакав бојкот неће успети", рекао је Вучић.

Вучић је у прилог смањењу цензуса са пет на три одсто изнео да ће то: вратити живот у парламент, а нормалност у Србију, да ће парламент репрезентовати јавно мњење и да ће натерати напредњаке да више раде.

"Вратиће се живот у парламент, биће га мање на улицама, а више у парламенту и тиме се враћа нормалност у Србију", рекао је Вучић.

Он је додао да за ту одлуку још нема већине у СНС, али да се нада да ће је бити.

Жао ми што се ДПС наљутио, али мој посао је да бринем о Србима

Вучић је изјавио да је Црна Гора једина земља у којој није био у званицној посети, али је истакао да је увек спреман да разговара са Милом Ђукановићем, иако различито гледају на ствари.

"То говори о томе да су постојале ствари о којима нисмо сагласни", рекао је Вучић за тв Пинк.

Он је истакао и да је посао Ђукановића, као и његов да раде и у интересу Србије и Црне Горе, као и да је увек избегавао да каже тежу реч.

Подсећа да је Србија уложила у Српску кућу 3,5 милиона евра, да је улозен новац у одржавање и рад српских националних инстиуција, али да се мора подржати интегритет те земље.

Каже и да је Ђукановићу пренео шта мисли о правима српског народа, да је он поштен, отворен и искрен и да није претерао.

"Жао ми је што се владајућа партија наљутила, а видео сам то по саопштењу ДПС, али моја улога је да водим рачуна о 28 одсто српског живља у Црној Гори", каже Вучић.

Он је представнике међународне заједнице упитао која права имају Албанци са 25 одсто у Северној Македонији, а која Срби у Црној Гори и затражио рационалан одговор на несразмеру у броју и правима Срба и Албанаца у те две државе.

Каже и да је захвалан нашем народу што држи главу високо подигнуту.

Поводом примедби дела друштва да је мање активан од народа, свештеника, навијача... одговара да је он председник републике и да су његове обавезе другачије.

"Ја морам да водим рачуна о интересима Србије", поручује.

Каже и да га једни оптужују, јер није "потегао секиру" на Црну Гору, а други - да је крив за наводну "агресију", што му пребацују из Апела 88.

"Тенковима на Црну Гору нећу, време српске неодговорности је прошло", каже Вучић и додаје да је време за договоре, али не на уштрб Србије.

"То је рационално и одговорно, они који би да ратују би ратовали 24 сата, а после у кафиће'', напомиње.

Не верује да ће Црна Гора променити одлуку о спорном закону о слободи вероисповести, али сматра да је ово пробудило српски народ у Црној Гори.

"Не само у Црној Гори, већ и у Србији, РС, колико осећају неправду, јер све што је дозвољено другима, Србима није...Ја сам то рекао и међународној заједници", рекао је Вучић и додао „да нисмо у лакој ситуацији”.

Српске нема без Србије

Председник Вучић је истакао да Републике Српске нема без Србије и да не зна како би Србија, после свега што се дешавало и што се дешава српском народу, преживела да остане без РС.

Вучић је поновио да никада није постојала већа подршка и помоћ Србије Српској.

"Можда не умем да држим говоре, али у новцу умем да покажем. Ускоро идем у Дрвар, да отворим фабрику коју сам обећао, јер је Дрвар, иако ван РС, једна од четири српске општине у Федерацији", рекао је Вучић на ТВ Пинк.

Он је, на подсећање да је Уставни суд БиХ прогласио неуставним прославу 9. јануара као Дана РС и питање да ли то није допринело да се грађани РС још мање вежу за БиХ, рекао је да се народу не може нешто узети из срца.

"Не кријем да сам срећан због постојања РС, гледам шта могу да помогнем. То је наша обавеза, никога не угрожавамо. У свакој општини у РС градимо дом здравља, вртић, школу", навео је.

Срећан је, каже, због односа са људима из РС и због тога што се није чула ниједна ружна реч.

"Држимо се врло дисциплиновано и одговорно. Не морамо да се волимо и грлимо, али морамо да се поштумемо. Српске нема без Србије, а не знам ни како би Србија рпеживела да остане без Српске", поручио је Вучић.

Он је истакао да никада није доводио у питање интегритет БиХ, те да је чак и у честитки коју је упутио, указао на то.

Како је приметио, увек се Србима у РС указује да крше Дејтон, уз подсећање да у програмском документу највеће Бошњацке партије стоји како треба да се уклоне српске општине око Сарајева и да нестане РС.

Пренео је да га је звао бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић са жељом да дође у Нови Пазар на страначки скуп СДА Санџака Сулејмана Угљанина, што, како каже, није био проблем и све је било обезбеђено како треба.

"Тог дана Угљанин тражи специјални статус за Санџак и каже да сам ја фашиста. Очекивали су да ћу ја да забраним улазак Џаферовићу... Ја сам их пустио, само сам питао да ли заборављају на 63 општине... Ми не тражимо ништа више од Дејтона, а ви долазите да тражите специјални статус за нешто што није управни округ", рекао је Вучић.

"Волимо РС и наса политика се зна - Република Српска у оквиру БиХ, и подржавамо РС економски и на сваки други начин", рекао је Вучић.

Говорећи о РС Милан Антонијевић је рекао да је потребна држваничка, јасна порука о томе да, наравно да Бањалука може да слави Дан РС, али уједно размишљати у оквирима Дејтонског споразума и да је РС део БиХ.

То се, каже, не чује много из Бањалуке, али се он нада да ће бити више рационалних изјава.

"Не можете живети ван уређеног система и дефинисаног Дејтонским споразумом и то се мора јасно рећи, а тиме ће и страсти смањити. А, ко подиже страсти не чини услугу никоме", рекао је Антонијевић.

Коментаришући најаве Милорада Додика о припајању РС Србији, Љиљана Смајловић је рекла да Додик може да каже да би волео да се РС припоји једног дана Србији.

"Неко се изборио за РС, јесте био грозан грађански рат. Сматрам да је добро што постоји РС и не свиђа ми се гађење према РС. Или јој честитамо рођендан или је она геноцидна творевина", рекла је она.

Додала је да Додик оспорава Дејтон, али да тај споразум оспоравају и други.

"Ништа они мање не критикују Дејтон. Више Додик брани Дејтон, него они који РС проглашавају геноцидном творевином", рекла је Смајловић.

Танјуг/Фонет

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести