Вулин: Ситуација на КиМ мирна, али напета

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да је ситуација на северу Косова и Метохије мирна, али напета.
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin  Foto:Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

Вулин је прецизирао да је током ноћи на административном прелази Брњак било око 74 особе, са осам борбених возила, а на Јарињу 64 особе са шест борбених возила.

"Смене су исвршене, али се задржава овај број представника привремених институција самоуправе у Приштини, које су се распоредиле на простору севера КиМ. За сада је ситуација мирна, али напета", рекао је Вулин за ТВ Танјуг.

Додао је да су Срби са КиМ веома упорни и трвдоглави и да неће одустати никада и неће се померити са барикада.

"Мора се доћи до компромиса, али као што је рекао председник Вучић - прво ћете да престанете, па ћемо отићи у Брисел и разговарати", рекао је Вулин.

Подсетио је да је, када је он био директор Канцеларије за КиМ, а почели разговори у Бриселу, једна од првих тачака која је стављена на сто био споразум из 2011. године на који је потпис ставио Борко Стефановић, а по којем је требало да се одрекнемо таблица, да не издајемо српска документа нашим грађанима са КиМ.

"То је био договор из 2011. године. Ми смо рекли да је то за нас неприхватљиво, да то не може. Онда је то продужено до 2016. и тада је речено да ће се, када истекне пет година, дакле 2021.године, разговарати о томе у Бриселу. А, не да је договорено да се уради ово или оно", рекао је Вулин.

Како је рекао, да се прихватило то што је потписано 2011. године - овако би се спроводило, али је Србија рекла да то тако не може.

"Променило се пуно ствари. Србија коју води Александар Вучић је друга Србија у односу на 2011. годину, снажнија, која се успротставља и био сам поносан када је Вучић рекао - не можете нам узети, нећу да прихватим. Можете силом, али пристанак Србије на ту силу никада нећете добити", рекао је Вулин.

Додао је да се ситуација може решити само разговором.

"Поручујем представницима Приштине - немојте да се играте насиљем", поручио је Вулин.

На питање да ли су после седнице Савета за националну безбедност донете неке одлуке, Вулин је рекао да се ситуација анализира и да је држава спремна да реагује на сваки развој ситуације.

Додао је да је и председник био прецизан, да нема насиља, јер смо ми апсолутно против насиља, што очекујемо и од међународне заједнице и Пришине.

"Да се учини све да се мир сачува. Не можемо сами да сачувамо мир. Ми хоћемо, али за рат и сукобе, довољан је један, за мир је потребно бар двоје. Ми ћемо учинити све да ситуација буде мирна и да Срби на КиМ буду сигурни и сачувани", рекао је Вулин.

Закон не доноси никаква додатна овлашћења министру

Александар Вулин истакао је да Закон о полицији не доноси никаква нова овлашћења министру, те нагласио да држава треба да користи технологију како би јавни простор учинила још безбеднијим.

Вулин је, за ТВ Танјуг, казао да невладине организације, које критикују закон тврдећи да доноси нова овлашћења министру тај закон нису ни прочитале.

„Да су га прочитали видели би да нема никаква нових овлашћења. Само су појашњена овлашћења, као то да министар предлаже подзаконске акте“, објаснио је он.

Вулин је казао да јавна расправа траје 20 дана, да је било четири јавна саслушања, као и да је преко средстава јавног информисања и надлежног сајта објављен почетак јавне расправе, а у свему, каже, били су укључени и синдикати што је веома важно.

Упитан за критике на рачун обухваћања биометријских података, Вулин је казао да је то до сада било нерегулисано.

„Нисмо имали правни основ. Сада је регулисано како може доћи до постављања таквих камера. Тако нешто постоји свуда у свету. Лондон је град са највише камера у свету и град који је међу најбезбеднијима због тога“, објаснио је он.

Вулин је истакао да, када је неко на улицу, било ко може да га види и сними, али сада, пошто је то регулисано, не може то да злоупотреби.

Указао је да прикупљеним биометријским подацима управља софтвер, а не човек, па не може бити злоупотребе.

„Када смо решили убиство Бојана Митића у Белвилу, решили смо га камерама, пратили кретање и видели где је оставио неке предмете извршења кривичног дела. Јел смо требали да се извинимо за то?“, нагласио је он.

Вулин је истакао да је циљ да Србија буде све безбеднија земља и да држава треба да користи технологију како би јавни простор учинила безбедним.

Нико ко се не бави криминалом, каже, не треба да се плаши.

Даље је најавио да ће до краја године у Београду бити успостављено 400 позорника.

„Крећемо из Београда, а моја интенција је да у свим градовима обезбедимо, да у сваком кварту имамо позорника, да поново деци говоримо „нађи чика полицајца када ти нешто затреба““, додао је он.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести