Заседала Скупштина АП Војводине: Зелено светло за унапређење заштитних подручја

Скупштина Аутономне Покрајине Војводине јуче је усвојила  покрајинске скупштинске одлуке о изради просторног плана подручја посебне намене специјалних резервата природе Царска бара и Обедска бара, док је највише полемике изазвао Извештај о пословању Развојне агенције Војводине и годишњи извештај Покрајинског заштитника грађана. 
1
Фото: С. Шушњевић

Доношењем покрајинских скупштинских одлука за два природна резервата како се могло чути на седници начињен је први корак у изради наведених просторних планова. Правни основ за њихово доношење садржан је у Статуту Војводине и Закону о планирању и изградњи. 

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић је том приликом рекао да су оба природна резервата од изузетне важности и значаја са богатим природним, туристичким и привредним потенцијалима, као заштићена природна подручја  прве категорије са чак три степена заштите. 

- Између осталог, у просторним плановима акценат ће бити стављен на заштиту и очување животне средине, као и на даље унапређење ових заштићених подручја – појаснио је Галић. 


Софић: Најзначајнија ствар је  долазак „Нидека”

Покрајински секретар за регионални развој Александар Софић је говорећи о извештају Развојне агенције Војводине казао да је свакао најзначајнија ствар у претходној години долазак јапанске компаније Нидек у Нови Сад.

- Инвестиција је у првој фази подразумевала 120 милиона евра и отварање 650 радних места. У другој фази је предвиђено да има укупно 1.500 нових радних места, а у трећој фази 3.000 радника. Очекујемо да фабрика буде готова у октобру ове године, а да почетак производње буде јун 2023. године. Свакако је потребно нагласити да поред Развојне агенције која је учествовала у иницијалним састанцима са јапанском компанијом, велику захвалност дугујемо и граду Новом Саду и Развојној агеницји Србије – казао је Софић. 


О прошлогодишњем извештају Покрајинског заштитника грађана и извештају о пословању Развојне агенције Војводине посланици Српске радикалне странке су гласали против. 

Председник посланичке групе те странке Ђурађ Јакшић је непосредно пред почетак седнице новинарима казао да је Развојни фонд Војводине фантомска и у исто време паралелна инстиутуиција, а да су резултати рада заштитника грађана веома лоши. 

- Делокруг рада Развојне агенције у потпуности се подудара са оним што је у надлежности покрајинских секретаријата за пољопривреду, привреду и туризам. Председник покрајинске владе Игор Мировић је најављивао Развојну агенцију Војводине као мотор будућег економског развоја Покрајине. Уместо тога добили смо компанију, јер је регистрована као друштво са ограниченом одговорношћу, која служи за испумпавање  милионских износа из Покрајинског buyeta и богато ухлебљење партијских кадрова – казао је Јакшић.  

По његовим речима канцеларија заштитника грађана има 24 запослена, а 380 формираних предмета. Заштитник како је Јакшић даље појаснио има 4 заменика, а 14 саветника. 

- Повећавају се трошкови и број запослених, а смањује број предмета. На грбачи су покрајинског buyeta, а резултати су минорни – закључио је Јакшић. 

По речимна покрајинског секретара за регионални развој Александра Софића, Развојна агенција Војводине је учествовала на сајамским манифестацијама, као  и на изради плана развоја Војводине који је по закону у планском систему највиши план и акт развоја. Једна од активности у претходној години је и спровођење конкурса за доделу новца за набавку нове опреме.

У наставку седнице, Скупштина је донела Покрајинску скупштинску одлуку о измени и допуни Покрајинске скупштинске одлуке о броју и просторном распореду јавних средњих школа у Војводини. 

 Размотрени су и усвојени: Извештај о управљању и располагању јавном својином Аутономне Покрајине Војводине за 2021. годину, У последњем делу седнице, донето је више одлука о именовању чланова савета факултета чији је оснивач Војводина.

За члана Савета Факултета спорта и физичког васпитања у Новом Саду именован је Владимир Алексић, магистар физичке културе из Новог Сада, а за члана Савета новосадске Академије уметности др Драгана Константиновић, ванредни професор Факултета Техничких наука у Новом Саду. За члана Савета Технолошког факултета у Новом Саду именован је др Славко Ракић, доктор наука из области индустријског инжењерства из Новог Сада, а за чланове Савета Педагошког факултета у Сомбору, Сања Пајић, дипломирани дизајнер медија у образовању и Никола Пајић, дипломирани економиста из Сомбора. 

За члана Савета Грађевинског факулета из Суботице именована је Мира Тумбас, дипломирани грађевински инжењер из Доњег Таванкута.

Слађана Аничић Илић 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести