Званичници САД: Вашингтонски споразум не замењује дијалог у Бриселу

ВАШИНГТОН: Амерички званичници који су боравили у посети Приштини изјавили су да да је примена Споразума о нормализацији економских односа Београда и Приштине приоритет Вашингтона, истичући да он није замена за политичке разговоре у Бриселу.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина
Заменик помоћника министра САД за енергетику Метју Заис и извршни директор Регионалне канцеларије ДФЦ-а Џон Јовановић боравили су на Косову два дана, у посети која је имала за циљ спровођење Споразума о економској нормализацији између Београда и Приштине, потписаног у Белој кући 4. септембра.
 
Делегација се фокусирала на покретање студије изводљивости за језеро Газиводе и успостављање бољих веза на тржишту енергије на западном Балкану.
 
"Овде смо из два разлога, један је да се започне студија изводљивости за језеро, а други је да се ради са Косовом и суседима у региону на томе како створити боље везе на енергетском тржишту, било да је реч о електричној енергији или природном гасу. Имамо стратегију за природни гас за Балкан. И не постоји други начин да Косово, осим његових могућности, буде повезано са суседима и ово ће помоћи косовској привреди", рекао је Заис за Глас Америке на албанском језику.
 
Заис је додао да је други разлог њихове посете повезан са прикупљањем информација и техничким проценама за језеро Газиводе.
 
Према речима Заиса, амерички стручњаци ће обавити технички посао о томе како боље искористити језеро.
 
"Довели смо два техничка стручњака. Један за енергетику и један за воде и оба долазе као стручњаци из Националне лабораторије северозападног Пацифика код Сијетла. Последњи пут кад сам био овде, пренео сам премијеру писмо од секретара за енергетику у којем се наводи управо та наша посвећеност. Данас сам и министру економије донео још једно писмо у којем позивам Косово да постане члан онога што називамо Трансатлантско партнерство за енергетску сарадњу или П-ТЕЦ. То је још један начин да се Косово повеже са регионом и Европом и да ужива техничку и економску помоћ коју пружа америчко Министарство енергетике", указао је Заис.
 
Јовановић је за ВОА на албанском језику истакао да је оптимиста у погледу оквира Споразума о економској нормализацији односа Београда и Приштине.
 
"Надамо се да ће ово повећати могућности за обе како би заједно радиле на економској нормализацији, како на високом тако и на нижем нивоу, и да ћемо имати прилику да ојачамо приватни сектор како би међународни приватни капитал могао да дође овде, отвори више радних места и има дугорочни утицај на обе економије", рекао је Јовановић.
 
Према његовим речима, основни циљ америчке администрације је да убрза приватни капитал који би подстакао запошљавање и економске могућности у региону његовим економским повезивањем, пренело је Косово онлајн.
 
Он истиче да споразуми о економској нормализацији нуде велике могућности, али да нису замена за политичке разговоре у Бриселу.
 
''''Наш основни циљ, јер је то у стратешком интересу САД, је да те земље видимо као чланице Европске уније, да ојачамо благодети демократије, слободног тржишта и да обезбедимо тај квалитет. Живот овде наставља да се побољшава на основу тих заједничких западних вредности", казао је Јовановић.
 
Заис је истакао да руске и кинеске инвестиције у регион сматра ризичним, јер је западни Балкан веома важан за САД.
 
"Што се тиче кинеских и руских инвестиција, уверени смо у могућности и предности америчких инвестиција и мислим да чињенице говоре саме за себе", поручио је Заис.
 
Он сматра да је циљ Русије да максимизира зависност читаве Европе од свог гаса и да сви њени напори воде у том правцу.
 
''''Ово није циљ САД, наше инвестиције су усмерене на разноликост залиха и без обзира да ли потичу из САД, ово је слободно тржиште и надамо се да ћемо обезбедити залихе за цео регион", нагласио је Заис.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести