Евростат: Хрвати међу најмање срећним народима

ЛУКСЕМБУРГ: Европска комисија је објавила економску прогнозу према којој Хрватску очекује пад БДП, док је европски сататистички уред Евростат објавио да су Хрвати међу најмање срећним народима у Европској унији.
hrvatska vlada
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Европска комисија је објавила јесењу привредну прогнозу, резултате анкете о томе колико су ових дана грађани у еврозони задовољни својим животом, као и листу најсрећнијих и најнесрећнијих народа.

Раст БДП у Хрватској у 2019. је према подацима Европске комисије износио 2,9 одсто, а у 2020. пада на 2,6 одсто, те у 2021. додатно на 2,4 одсто.

Европској економији предстоји дуже раздобље пригушеног раста и ниске инфлације у контексту глобалних трговинских напетости које посебно погађају индустрију, уз претњу преливања слабости и на услужни сектор, објавила је ЕК, снизивши процене раста за еврозону и ЕУ.

Евростат је данас, такође, објавио листу најсрећнијих и најнесрећнијих народа у Европској унији према којој су од Хрватске несрећније само Литванија, Грчка и Румунија.

Најсрећније земље у Европској унији су Холандија, Аустрија и Финска у којима се у протеких месец дана чак три четвртине становништа изјаснило срећним, а следе Луксембург, Шпанија и Данска.

„Све у свему, колико сте задовољни својим животом ових дана?“ питање је које је Евростат, такође, поставио људима широм Европске уније (ЕУ). Задовољство животом представља како испитаник оцењује свој живот као целину.

На скали од 0 („уопште нису задовољни“) до 10 („потпуно задовољни“), просечно (просечно) задовољство животом становника ЕУ старијих од 16 година било је 7,3 у 2018. години, што је повећање у односу на 7,0 у 2013. години.

Од 2013. године, средњи ниво задовољства финансијском ситуацијом њиховог домаћинства у ЕУ такође се повећао, са 6,0 у 2013. на 6,5 у 2018. години, док је средње задовољство личним односима остало готово стабилно, 7,8 у 2013. и 7,9 у 2018. години.

Највеће животно задовољство у Финској и Аустрији, најмање у Бугарској У 2018. години просјћечно задовољство животом, мерено на скали од 0 до 10, значајно је варирало између држава чланица ЕУ.

Са укупним просеком од 8,1, становници Финске били су најзадовољнији својим животом у ЕУ, а пажљиво су следили они у Аустрији (8,0), Данској, Пољској и Шведској (свих 7,8). На супротном крају скале, следе становници Бугарске (5.4), који су најмање задовољни.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести