Ко је Јаков Милатовић који је након 30 година Ђукановића послао у историју

ПОДГОРИЦА: Председнички кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић, који је на основу првих процена изборних резултата проглашен новим председником Црне Горе, припада плејади млађих црногорских политичара, који је у жизу политичке јавности дошао улалском у владу премијера Здравка Кривокапића на место министра за економски развој.
AP Photo/Risto Bozovic
Фото: AP Photo/Risto Bozovic

По изгласавању неповерења тој влади, Милатовић је заједно са бившим министром финансија Милојком Спајићем основао Покрет Европа сад(ПЕС), јуна прошле године.

Рођен је у Подгорици  7. децембра 1986. године.  Ожењен је Миленом и има троје деце - ћерке Сару и Ану, те сина Давида. По националности је Црногорац, а по вероисповести православац.

На локалним изборима у Црној Гори октобра прошле године ПЕС је освојио највећу подршку у Подгорици и најавио формирање власти са странкама победницама парламентарних избора у августу 2020., а Милатовић је био виђен за градоначелника Главног града.

ПЕС је Милатовића кандидовао за председника Црне Горе након што је Државна изборна комисија одбацила кандидатуру његовог партијског колеге Спајића и у првом изборном кругу је освојио 28.9 одсто гласова, чиме се пласирао за други круг. У другом изборном кругу ће стати на црту кандидату ДПС и актуелном шефу државе који се надмеће за још један председнички мандат Милу Ђукановићу.

Основну, средњу школу и факултет завршио је Подгорици.  Био је студент генерације са просечном оценом 10, што му је омогућило да добије разне стипендије за наставак школовања у иностранству. Као стипендиста америчке владе једну студијску годину је провео на Државном универзитету Илиноиса (Illinois State Universiti). После тога је један семестар слушао на Универзитету за економију и бизнис у Бечу (WU Wien), овог пута као стипендиста Владе Аустрије. Европска комисија му је омогућила да једну студијску годину проведе на Универзитету у Риму (Ла Сапиенза). Као стипендиста британске владе магистрирао је економију на Универзитету Оксфорд (Оxфорд Университy). Поред формалног образовања, Милатовић је похађао и програме у организацији Уједињених нација у Њујорку, немачке Фондације Конрад Аденауер, Амбасаде Црне Горе у Риму и Канцеларије за међународну сарадњу Економског факултета у Подгорици.

 Поред тога, прошао је и програм „Oxbridge Academic“ на Оксфорду, те бројне програме Међународног монетарног фонда (ММФ) у Лондону, Лондонске школе економије (ЛЦЕ) и других. Усавршавао се и на Универзитету у Пекингу, Лидерској академији Универзитета Стандфорд и Универзитета у Београду.

Добитник је бројних признања, говори енглески, италијански и шпански језик.

Радио је у банкарском сектору у земљи и иностранству, био је део тима за економску и политичку анализу у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД), бавио се економском анализом региона Југоисточне Европе, а потом анализом земаља Западног Балкана. Од 2018.  до 2020. године је у Букурешту радио као главни економски аналитичар ЕБРД-а за Румунију, Хрватску, Словенију у Бугарску.

Аутор је више стручних радова и коаутор две књиге.

Милатовић и Спајић су јавности представили програм „Европа сад!“ који подразумева сет реформиских закона с циљем побољшања стандарда грађана Црне Горе, а, између осталог, повећање минималне плате са 250 на 450 евра, укидање доприноса за здравство, увођење неопорезивог дела зараде до 700 евра и прогресивно опорезивање када је у питању порез на доходак физичких лица и порез на профит предузећа.

Програм ПЕС-а предвиђа просечну плату од хиљаду евра и минималну пензију од 450 евра, затим нулту стопу незапослености, те инсистирање на владавини права и европским интеграцијама.

Милатовића су у другом кругу подржале странке Демократског фронта, Демократе Црне Горе, ГП Ура, Права Црна Гора, Уједињена Црна Гора...

Сизиф
03.04.2023 • 11:24
Бојим се да је господин Милатовић амерички човек. Тако брз успон и долазак на власт могу само они који су по вољи светског хегемона. Можда ће мо ускоро гледати репризу Зеленског, са прогоном Српске Православне Цркве, конфискацији имовине руским држављанима у Црној Гори, забрани српских политичких партија и слично.!!
EUR/RSD 117.1792
Најновије вести