overcast clouds
20°C
10.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1835
usd
99.8326
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРАВЉЕЊЕ МЕТЛИ ОЗБИЉАН И УНОСАН ПОСАО Српска фирма „РАМ“ извозник у Италију, Немачку и Француску

10.07.2025. 08:47 09:00
Пише:
Извор:
Телеграф/Дневник
metle
Фото: pixabay.com

Израда метли у Србији није само занат - то је цео процес који траје годинама и захтева стрпљење, веште руке и добар сирак. Растислав Ђенђур из Бачког Петровца већ две деценије прави метле које се продају широм Европе, а његова фирма "РАМ" дневно избаци чак 2.000 до 2.500 комада.

У погону се сирак прво ручно сортира и чисти, а затим мајсторски ушива у готове метле. Иако је посао прашњав, радници не кукају - кажу да није тежак. Ђенђур објашњава да су у почетку само откупљивали метле од других произвођача, али су због велике потражње убрзо кренули и са сопственом производњом.

Метле из Петровца путују за Италију, Немачку, Француску...

Бачки Петровац, али и околна места попут Селенче, Бача и Kањиже, важе за најважније центре за прераду сирка за метле у Србији. Производња фирме РАМ на месечном нивоу износи око 50.000 комада, а годишње и до 600.000. Сирак откупљују од локалних произвођача, а складишти се још од августа, па чека обраду. Ових дана преговара се о цени овогодишњег рода - све зависи од тржишних услова.

metla
Фото: pixabay.com

Иако делује једноставно, сирак за метле је озбиљан посао, а Србија је један од највећих произвођача и извозника у Европи. Ђенђур каже да метле не губе на значају - користе се и даље у домаћинствима, посебно тамо где има дворишта и животиња.

Његова фирма данас нуди више од 50 различитих модела метли, прилагођених потребама купаца. Највише извозе у Италију, Француску, Словенију и Немачку, али се метле продају и у Србији. Цене су, како каже, често сличне онима у иностранству, али посао постаје све тежи због раста трошкова и, како истиче, прецењеног динара

Златно време сирка је прошло, али потенцијал постоји

Др Владимир Сикора из Института "НС Семе" каже да је производња сирка за метле и даље исплатива, али да су капацитети у Србији далеко испод могућег. Површине под сирком су знатно смањене у односу на седамдесете године прошлог века, а највећи део се данас гаји у Војводини. Ипак, ова биљка се узгаја и у суседним земљама попут Мађарске, Румуније и Бугарске.

Упркос изазовима, метла од сирка и даље има своје место на тржишту - јер за неке послове ниједна пластична не може да је замени.

Извор:
Телеграф/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар