overcast clouds
20°C
29.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2225
usd
104.207
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СВЕТСКИ ДАН КРОМПИРА У СРБИЈИ Од манастира до чипса, од Гуче до извозних тржишта и скупштине

27.05.2025. 14:49 09:01
Извор:
Дневник
кромпир
Фото: архива Дневника

Светски дан кромпира обележава се у петак, 30 маја.

У нашој земљи биће обележен у Гучи оснивањем Скупштине Удружења за кромпир Србије у намери окупљања и организовања организација државног, привредног и цивилног сектора у области кромпира у Србији, почев од образовних средњих, виших и високошколских установа, произвођача и прерађивача кромпира, организација за заштиту биља и механизацију у кромпиру, трговаца кромпиром, угоститељских и туристичких организација за промоцију кромпира и послужење јела од кромпира.

У Србији се кромпир гаји на око 20.000-22.000 хектара са просечним приносима од 15-17 тона по хектару, мада бољи произвођачи остварују приносе од 40-60 тона по хектару

Уједињене нације су прошле године прогласиле 30. мај за Светски дан кромпира, а Центар за кромпир – Гуча и Еколошко друштво Драгачево – Гуча били организатор. И ове године позвали су угоститеље, туристичка, породична домаћинства и установе које спремају храну широм Србије да Светски дан кромпира обележе припремањем јела и специјалитета од кромпира која ће послужити гостима, корисницима и члановима породице.

- У Србији се кромпир гаји на око 20.000-22.000 хектара са просечним приносима од 15-17 тона по хектару, мада бољи произвођачи остварују приносе од 40-60 тона по хектару. Прва фабрика чипса и пиреа у Србији почела је са радом 1971. године у Чачку (Chips Wаy), а 1995. године у Маглићу (Marbo Produkt члан PepsiCo), који извозе своје висококвалитетне производе у земље региона - навео је агроаналитичар из Новог Сада Бранислав Гулан. 

Кромпир се данас гаји на 20 милиона хектара. Бруто производња у свету је око 370 милиона тона. То је пети производ у свету по произведеним количинама, иза кукуруза, шећера, пиринча и пшенице .

У наше крајеве кромпир је донет прво у Војводину 1759. Године, а у чачанском крају се гаји од 1782. године, када су га из Срема пренели калуђери у манастир Благовештење у Овчарско-кабларској клисури. Доситеј Обрадовић је обилазећи многе европске државе препознао значај кромпира у исхрани становништва и препоручио Милошу Обреновићу - Кнезу Србије да држава ради на ширењу његове производње.

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар
ПУНА СЕЗОНА НА ВОЈВОЂАНСКИМ ПОЉИМА И ПИЈАЦАМА Сеје се пасуљ, кромпир и лук већ посађени, а расађује се бостан ЕВО КОЛИКО СУ ЦЕНЕ ПО КИЛОГРАМУ НА ВЕЛИКО
поврће

ПУНА СЕЗОНА НА ВОЈВОЂАНСКИМ ПОЉИМА И ПИЈАЦАМА Сеје се пасуљ, кромпир и лук већ посађени, а расађује се бостан ЕВО КОЛИКО СУ ЦЕНЕ ПО КИЛОГРАМУ НА ВЕЛИКО

06.05.2025. 09:25 09:51
МЛАДИ КРОМПИР СВЕ СКУПЉИ Мраз покосио приносе, па и оне у пластеницима! Ево колико кошта килограм
krompir

МЛАДИ КРОМПИР СВЕ СКУПЉИ Мраз покосио приносе, па и оне у пластеницима! Ево колико кошта килограм

30.04.2025. 10:10 10:20
НИСМО ВИДЕЛИ ОВАКВОГ ГОРАНА БОГДАНА! Са црвеног тепиха у Холивуду директно на њиву, САДИ КРОМПИР са браћом (ВИДЕО)

Важни су корени и породица

горан

НИСМО ВИДЕЛИ ОВАКВОГ ГОРАНА БОГДАНА! Са црвеног тепиха у Холивуду директно на њиву, САДИ КРОМПИР са браћом (ВИДЕО)

10.04.2025. 19:08 19:21