Ана Жикић: Терапија вентузама

Бити здрав не значи само одсуство болести, већ према Светској здравственој организацији представља стање доброг телесног, психичког и друштвеног благостања.

Према кинеској традиционалној медицини здравље представља равнотежу. Па тако лекари ове медицине сматрају да се њихов задатак састоји у томе да: јачају здравље здравих, повећавају резерве здравља пацијентима који се налазе у стању пред болест и, најзад, да лече болесне. О овоме смо разговарали с др Аном Жикић, младом београдском докторком која је завршила и класичну, али и кинеску традиционалну медицину.

- Важно је истаћи да поремећај равнотеже у телу може да постоји и без још видљивих симптома, па је утицање на ток чија (животне енергије) и крви у телу пре појаве симптома један од начина превенције болести.

Свима је у овом делу света познато лечење акупунктуром. Да ли кинеска традиционална медицина има још неке технике?
- Најчешће коришћене помоћне технике кинеске традиционалне медицине су купирање (третман вентузама), гваша и моксибустија. У гваши се плочицама од жада специфичном техником превлачи преко меридијана и акупунктурних тачака пацијента, док моксибустија представља технику у којој се штапићима од пелина греје одређена акупунктурна тачака (или тачке). Релативно су једноставне и ефектне терапеутске технике које могу бити коришћене саме, или у међусобној комбинацији, као и у комбинацији са акупунктуром, биљем или масажом...

Шта је заједничко за све те технике? Којим се принципима руководе?
- За примену ових техника неопходно је познавање основа - знање о теорији меридијана, акупунктурниих тачака, патолошким факторима који могу угрозити човека... Препознавањем симптома које пацијент има и диференцијацијом синдрома, одлучујемо коју технику је најбоље да употребимо. Третман вентузама и гваша користе принцип стимулације акупунктурних тачака и меридијана, а моксибустија грејање истих. Битно је у ком правцу и смеру изводимо покрет као и његова брзина.

Да ли бисте нам навели неки пример?
- Код јако слабих пацијента, покрети су умереног интензитета, а код акутних стања користимо интензивније и брже покрете. Такође, када се јаве први симптоми прехладе, као што су цурење носа, блага главобоља, укоченост мишића уколико се одмах примени нека од ових техника доводи веома успешно до поновног стања равнотеже и отклањања симптома.

Каква је техника купирање у којој се користе вентузе (чаше)? Како се она изводи?
- У овој техници користимо чаше различитих облика, величина и материјала. Одлучујемо која техника је најбоља за пацијента. Најчешће коришћене су стаклене чаше са употребом ватре. Њихова предност је да због транспарентности материјала можемо да пратимо ефекат наше технике, а коришћењем ватре користимо својства једног од пет елемената (дрво, ватра, земља, метал и вода). Као терапеут, одлучујемо која је брзина покрета и правац. Постоји метода „покретних” чаша, када их померамо дуж меридијана пацијента, или када само стимулишемо одређене тачке. Наравно, постоји и комбинована примена ова два метода. На крају најчешће чаше постављамо на површину коже, и остављамо их неко време.

За које је проблеме ова метода најделотворнија?
- Терапија вентузама има велики опсег коришћења: захваљујући веома брзом резултату код отклањања болних стања, користи се у третманима главобоље, болова у стомаку, лумбалних болова, болних менструација, реуматских стања, а такође и код прехлада, кашља, бронхитиса, нередовних менструација, несаница, констипација, дијареја ...

Да ли ова техника може да буде болна и када пацијент може да осети добробити ове терапије?
- Током извођења, због постојања вакуума, пацијенти чешће пријављују „чудно осећање” него бол. Свакако, интензитет вакуума се контролише, тако да се прилагоди сваком пацијенту. Присутност црвенила на кожи, као и тренутно осећање лакоће у телу, најчешће су присутне реакције на телу пацијента. После третмана, по боји печата, можемо да закључимо да ли пацијент у телу има хладноћу, влажност или ватру као патолошки фактор...Такође, можемо да закључимо какве је тренутне виталности и који савет му треба дати у циљу побољшања квалитета његовог живота.

Шта боја печата означава?
- Боје печата су налик географији на леђима, оне нам могу помоћи да прочитамо одређена унутрашња стања. Црвена боја указује на присуство патолошке ватре у организму, а плава на хладноћу... Јако модра је показатељ унутрашње стагнације, итд .... Много људи у себи поседује патолошки фактор хладноће, чији утицај на тело човека може бити погоршан доласком зимских месеци, када ће још израженије да се осећа. Хладноћа успорава наше активности, па се могу јавити успореност, тромост, неактивност, отежана столица, менструални и други болови. Зато је добро урадити ову врсту третмана да би се уклонио овај патолошки фактор, а тело и припремило за зиму.

Како се тај патолошки осећај хладноће одражава у телу?
- Проблем са отежаном или нередовном столицом, као и надутошћу стомака, може бити последица присутности патолошког фактора хладноће, недостатка чија или крви, стагнација виталне енергије јетре, итд...После урађене дијагностике, терапија чашама врло ефикасно решава оваква стања, уз додатни савет пацијенту о промени одређених навика у свакодневном животу.

Шта видите као предност ове терапије?
- Већ сам напоменула да је једна од дефиниција здравља у традиционалној кинеској медицини неометан проток чија и крви у телу, а терапијом вентузама (али и другим техникама) делујемо директно на виталну енергију и циркулацију крви организмом. Функција и циљ терапије вентузама је да се загреју и покрену и чи и крв у меридијанима и колатералама (енергетске путање које повезују меридијане). Овакав приступ има и превентивни карактер. Сваки пацијент је свој микроуниверзум, али терапију је препоручљиво поновити. Долазак на терапију други пут, поново има и дијагностички значај, где нам тело повратно даје информацију којим током је третман деловао, а онда смо у могућности да продубимо ефекат третмана.

Осим рада с пацијентима, може се рећи у целом свету, ви сада у Србији држите обуку у овим традиционалним кинеским методама за наше здравствене раднике. У чему је предност ових третмана и колико су наши лекари заинтересовани за овај вид едукације?
- Примена ових техника продубљује схватање основних теорија тадиционалне кинеске медицине, теорије јина и јанга, крви и чија, система пет елемената. Ове технике могу имати дијагностички значај, али и удружено деловање у терапији акупунктуром, биљем или масажом... Интересовање за овај вид терапије, и од стране пацијената и од стране терапеута на нашим просторима расте, управо због резултата које доноси.

Марина Јабланов Стојановић

Бол у леђима
Бол у лумбалном пределу често је последица дугог седења, неправилног држања, или недостатка чија (животне енергије) бубрега. Ово је један од могућих начина дијагностике по методологији традиционалне кинеске медицине. Превлачење по меридијану мокраћне бешике, и стимулисање одређених тачака најчешће на меридијану бубрега, могу допринети врло брзом уклањању бола – рекла нам је др Ана Жикић.
 

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести