Дејановић: Деца и млади излозени већем ризику од сиромаштва

БЕОГРАД: Према подацима Републичког завода за статистику, деца и млади у Србији изложени су већем ризику сиромаштва него одрасло становништво, каже министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.
djukic dejanovic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Она је, на данашњој седници скупштинског Одбора за права детета, истакла да је стопа ризика сиромаштва у 2017. години за децу износила 30,5 одсто, а за младе 29,7 одсто, што је премашило стопу за општу популацију, која је износила 25,7 одсто.

Напомиње да су деца у Србији суочена са све мањим ризиком смртности у најранијем периоду живота и да је стопа смртности деце до пет година смањена са 18 смртних исхода на 1.000 деце у 1990. години на 5,8 на 1.000 деце у 2017. години. 

"Међутим, деца ромске популације имају мање шансе да преживе у раном узрасту, на шта указује стопа смртности од 14,4 на 1.000 деце у 2014. години. Здравствени проблеми који налажу јачи стратешки одговор обухватају тренд пада вакцинације деце и последични раст преваленције малих богиња", навела је она.

Између сеоских и градских средина, наводи, уочена је разлика у развоју деце у раном узрасту, те је тако обухват деце, узраста три до пет година, са предшколским образовањем у Србији износи 50 одсто, што значи да половина деце пропушта прилику да у потпуности оствари свој развојни потенцијал. 

"У протеклој деценији, остварена су значајна побољшања у припреми деце за школу кроз припремни предшколски програм - са 87,2 одсто у 2009. години повећан је на 98,2 одсто у 2017. години", рекла је Ђукић Дејановић.

Дечаци и девојчице основношколског узраста су у једнакој мери укључени у основно образовање, док међу ромском децом 85 одсто заврши основну школу, а средњу школу тек свако пето ромско дете.

Када је у питању дечији рад, у 2014. години је 9,5 одсто деце старости пет до 17 година било укључено у неки од облика дечијег рада. Ова појава је углавном присутна у сеоским подручјима где деца помажу родитељима у пољопривреди.

Министарка је обавестила чланове Одбора да је као председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године предводила делегацију на четвородневном министарском састанку Политичког форума на високом нивоу о одрживом развоју који је одржан од 15. до 18. јула 2019. године, у седишту УН у Њујорку.

Она је рекла да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања завршило радну верзију нацрта измена и допуна Породичног закона, које треба да произведу бољу заштиту права детета у Србији и усаглашавање овог закона са Конвенцијом о правима детета. "Неке од представљених измена односе се на забрану малолетничког брака, забрану физичког кажњавања деце, регулисање усвојења, старатељства", закључила је она.

EUR/RSD 117.5841
Најновије вести