ДЕМОГРАФСКИ ИЗАЗОВИ НА БАЛКАНУ Србија међу земљама с највећим падом становништва

Према недавним истраживањима која је спровела Worldpopulationreview, очекује се значајан пад становништва у неким земљама широм света у периоду од 2020. до 2050. године. Међу земљама које ће највише осетити овај тренд налази се Србија, заједно с осталим земљама Западног Балкана.
1
Фото: unsplash.com/ilustracija

Према подацима, које преноси World of statistic на друштвеној мрежи Икс (X), Бугарска предводи листу с очекиваним падом становништва од 22,5 посто, а следе Литванија са 22,1 и Летонија са 21,6 посто. Србија се налази на високом петом месту с предвиђеним падом од 18,9 процената у наредних 26 година.

Остале земље са Западног Балкана такође се суочавају с овим проблемом. Босна и Херцеговина, (18.2%) и Хрватска (18%) налазе се међу првих десет земаља с највећим очекиваним падом становништва у наредним деценијама.

Иако се ово може сматрати глобалним трендом, с посебним фокусом на економске и социјалне факторе, за земље Западног Балкана, укључујући Србију, ово представља додатни изазов. Демографски пад може имати озбиљне последице на економију, социјалну стабилност и друштвени развој.

Фото: unsplash.com/ilustracija

С друге стране, подаци показују да постоји супротан тренд у неким деловима света, поготово на афричком континенту. За земље као што су Нигер, Демократска Република Конго и Уганда предвиђа се значајан раст становништва. Ово указује на различите демографске изазове с којима се суочавају различите регије широм света.

Од република бивше СФРЈ на листи од 20 земаља с најгорим перспективама у опадању становништва не налазе се Словенија и Црна Гора, али су ту зато и наше комшије Мађарска (12,3%), Румунија (15,5%). Такође и балканске земље с излазом на море имају проблем с негативним демографским проценама, па је Албанија на 10. месту ове листе са проценама да ће изгубити 15,8 процената становништва до 2050. године, док је Грчка пласирана на 12. месту са 13,4 осто.  

Занимљиво је да су на листи од 20 земаља које губе на становништву само две државе ван Европе – Јапан (16,3%) и Куба (10,3%), а највећи демографски проблем имају земље нашег региона и прибалтичке земље.

Фото: unsplash.com/ilustracija

За Србију и земље Западног Балкана, ови подаци постављају питање демографске политике и мера које су потребне како би се подржао раст становништва и ублажили негативни трендови. Поготово континуирани тренд одласка великог броја људи из Србије, али и региона, поготово из земља чланива Европске уније, на рад у иностранству где одлазе у потрази за бољим животом.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести