До јула 2022. убијено готово исто жена као током целе 2021.

Директорка Сигурне куће у Београду Весна Станојевић је казала да је број убијених жена до јула ове године, за један мањи од броја убијених жена током целе претходне године.
nasilje plakanje
Фото: pixabay.com

Наиме до јула ове године убијено је 18 жена, а током целе претходне 19.

"Шта да очекујемо до краја године, сада је јул месец, иначе месец који означава лето, другачије расположење, омогућава активности, шетње, а овом месеца смо имали тешка убиства", рекла је Станојевићева.

Она је истакла да је осетила страх већ почетком ове године када је, како каже, прво убиство било већ 6. јануара.

Станојевићева је казала да је Закон о спречавању насиља о породици и план за умрежавање институција донео неке резултате, конкретно када је у питању исељавање насилника из животног простора без обзира на власништво, али истакла да се број убистава и случајева насиља нажалост није смањио, већ иде узлазном путањом.

Она је истакла да сама примена Закона јесте важна али да насилници "не читају законе", као и да има одређене недостатке.

"Ако неко као што је насилник реши да се освети жени, да је елиминише из свог живота да јој направи пакао, он ће то урадити без обзира на закон, они не читају законе, њих то не интересује, они кажу ма какав закон баш ме брига за закон. Велики проблем у том закону шта кад се насилник врати у стан или кућу из које је привремено исељен или је прошла забрана или дошао из затвора, нас зову из Центра и кажу он сутра излази из притвора ми морамо да је склонимо", нагласила је Станојевићева.

Она је додала да би потенцијално решење могао да буде надзор насилника по повртку из притвора или након истека забране, јер како каже, велики број уопште, не буде пријављен.

"Имали сте прекјуче убиство сестре из Народног Фронта. Нисам чула да је било ко од њених колегиница и колега рекао да је она имала проблематичан брак. Имате два разлога један је срамота јер још увек имамо стереотипе које носимо из патријархалног друштва у коме живимо, жена мисли да и она крива да је на неки начин допринела његовом понашању. Други, али први разлог, како ја мислим је и стах", рекла је Станојевићева.

Она је нагласила да у Београду постоје три Сигурне куће и да је број жена којима треба заштита у том смислу за 20 одсто већи од капацитета који могу да приме.

"Број пријављених случајева је све већи, имамо три Сигурне куће у Београду и јако велики број жена, бар 20 одсто више него што можемо да примимо, а јављају се свакодневно за пријем у Сигурну кућу, то иде преко Центара за социјални рад", рекла је Станојевићева.

Она је закључила да је потребно да се о насиљу говори, али не само у смислу медија већ у својој околини, јер како је поновила, велики број жена је срамота да прича о проблемима код куће, неке мисле да су оне криве односно у том смислу лоше па саме допринеле проблему, а неке жене имају велики страх, који није нужно егзистенцијалан, већ, како каже Станојевић, постоје жене које имају могућности да оду али остају због претњи и слично.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести