Дочекани студенти из иностранства који су на размени „Еразмус плус” у Новом Саду

Нови семестар на факултетима почео је, како за наше студенте, тако и за оне који су дошли на размену преко програма “Еразмус+” на Универзитет у Новом Саду.
Erazmus 1
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Преко 50 младих академаца из Италије, Мађарске, Литваније, Финске, Румуније, Португала, свечано је дочекано јуче у згради Ректората, где су им домаћини пожелели добродошлицу, као и успешан и забаван семестар у нашем граду.

„Срећни смо што имамо драге госте из великог броја земаља, мислим да је то веома важно за академску заједницу“, рекао је ректор Универзитета проф. др Душан Николић.

„За нас професоре то је прилика да остваримо комуникцију са студентима који долазе са других универзитета, да чујемо нешто о њиховом начину рада с њиховим професорима. За наше младе колеге, који редовно студирају на нашем универзитету, то је добра прилика да упознају вршњаке, размене искуства, да чују како изгледају студије на другим универзитетима и склопе познанства која ће им много значити у периоду који следи након завршених студија.“

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Осим учења, гости ће имати прилику да се упознају с нашом културом, историјом и традицијом, биће им организоване посете водећим институцијама у Новом Саду и Београду, као и градовима који припадају Новосадском универзитету. Статистички гледано, највише студената нам долази из Шпаније и Пољске, а ректор др Николић сматра да су сличан менталитет и квалитет студија основни разлог.

„Кад сам видела слику Новог Сада на Гуглу, свидела ми се архитектура, Катедрала, Дунав и одлучила сам се за овај град“, каже Изабела Секула (24), студенткиња економије с Универзитета у Анкони у Италији.

Фото: Изабела Секула, фото: Дневник (Р. Хаџић)

„Желим да научим енглески док сам овде, али ми је цимерка из Шпаније која такође није баш најбоља с енглеским, тако да неће бити лако. Желим да научим помало и српски језик. Родитељи су ми из Румуније, тако да су неке речи доста сличне са српским језиком као што су “да”, “улица”, “хајде”, али полако, корак по корак. До сада сам пробала пљескавицу и јако ми се свидела, а и ноћни живот у Новом Саду је веома добар.“

Када студент из иностранства жели да дође на размену у Нови Сад, мора да се позабави и одређеном папирологијом што, како наши саговорници тврде, није био велики проблем.

„Није тешко доћи овде јер имамо особе које нам помажу око папирологије и овде и у Италији, као и волонтере који помажу око свега и чине да нам многе ствари буду лакше“, објашњава Марио Тамиети (25) који студира математичко инжењерство у Торину.

Фото: Марио Тамиети, фото: Дневник (Р. Хаџић)

„На мом универзитету не морамо ми да бирамо где ћемо отићи на размену, већ на основу оцена и положених испита формирају листу и изаберу неки универзитет уместо нас. За мене су изабрали Нови Сад, али могу рећи да ми се јако свиђа овде. Волим што сам дошао, град је леп, поготово центар. Људи су врло љубазни и увек су ту да помогну.“

За многе је ова размена потпуно ново искуство и, како се за сада чини, сви му се радују. Као што је ректор Универзитета истакао, сви су на добитку, јер то и јесте суштина студентских размена.

Фото: Анел Берсимбејева, фото: Дневник (Р. Хаџић)

„Очекујем добро искуство, да упознам друге људе и мислим да сви треба да пробају живот у другој земљи бар једном у животу“, сматра Анел Берсимбајева (19) из Казахстана, где у Алма Ати студира пољопривреду. „Одлучила сам да дођем јер мислим да је у Србији пољопривреда веома развијена.“

Л. Радловачки

Д. Пантелић

Фото: Дневник (Р. Хаџић)
EUR/RSD 117.1792
Најновије вести