Грунауер: Завршен попис непокретности у 44 општине

БЕОГРАД: Попис непокретности, у циљу проширења обухвата пореза на имовину, завршен је у 44 општине у Србији, рекао је директор швајцарског програма “Реформа пореза на имовину” Александер Грунауер и најавио награду из фонда од милион франака за пет најуспешнијих општина које су успеле највише да прошире обухват пореза на имовину.
zgrada porez popis
Фото: Tanjug (D. Goll, ilustracija)

Укупно 325 пописивача је, додаје он, у протеклих шест месеци, проверавало да ли се реално стање на терену разликује од оног које грађани плаћају у пореској пријави.

Цео попис некретнина спроводио се кроз овај програм који је финансирала Влада Швајцарске, а реализује се кроз сарадњу Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Министарства финансије и Сталне конференције градова и општина.

Грунауер је рекао да у свакој општини са којом су радили има некретнина које су биле ван пореске евиденције. 

На пример, у Врању је радило 16 пописивача који су обишли исто толико месних заједница. Резултат је да је поднето 5.840 пореских пријава, а укупна новоуписана површина је 426.850 метара квадратних. У Бору је на терену било 10 пописивача који су забележили 3.500 нових пореских пријава. Нове опорезиве квадратура има око 50.000 метара квадратних, и више од 60.000 ари у земљишту. Наплата је повећана за пет милиона динара, рекао је он. 

Он је још и најавио да ће укупне податке за све 44 општине имати за око месец дана.

Просечно повећање површине за опорезивање у Ћуприји је око 23 одсто, наводи он, док је наплата пореза на имовину у 2018. години, у односу на 2017. повећана за 25 одсто. У овој општини радило је шест пописивача. 

У Србобрану, како је рекао, четири пописивача обишла су више од 4.000 домаћинстава што је донело око 20.000 метара квадратних нове површине на коју ће бити наплаћиван порез.

Грунауер је најавио и да ће ове године бити изабрано пет најуспешнијих општина, које су успеле највише да прошире обухват пореза на имовину.

Те општине ћемо наградити из фонда од милион франака. Новац ће добити бесповратно уз услов да га потроше на инфраструктурне пројекте, објаснио је Грунауер.

Он је још додао да је циљ овог програма да се ажурирају базе података о некретнинама, и да се све оно што није, уведе у пореску евиденцију и на то плати порез на имовину. Порез на имовину је сопствени приход локалне самоуправе, и све што се плати на име тог пореза, све остаје општини.

Швајцарски програм “Реформа пореза на имовину” вредан је шест милиона франака и у потпуности га финансира Швајцарска канцеларија за развој.

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести