Истраживање: 52 одсто грађана за приступање Србије ЕУ

БЕОГРАД: Према резултатима децембарске анкете Делегације ЕУ у Србији, више од половине испитаника, уколико би се данас организовао референдум, на питање да ли сте за приступање Србије Унији одговорило је потврдно, тачније 52 одсто гласало би за приступање, а 33,4 одсто било би против.
eu
Фото: Tanjug (pixabay.com, ilustracija)

Како је саопштено из ЕУ инфо, рачунајући само оне који су јасно изразили мишљење, референдум би довео до резултата од 61 одсто у корист приступања ЕУ у односу на 39 одсто против.

Подршка интеграцији у ЕУ посебно је снажна међу младима од 18 до 29 година, од којих би 60,3 одсто испитаних гласало за приступање ЕУ, док би само 23,1 одсто гласало против.

По свим тестираним питањима, од пољопривредне производње до заштите животне средине, плата, јавне управе, владавине права, образовања и борбе против корупције, више грађана сматра да ће се стање поправити када Србија уђе у ЕУ, него оних који сматрају да ће ствари остати исте или да би се ситуација погоршала.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, коментаришући резултате истраживање које је за Делегацију урадила Нинамедиа, казао је да су грађани Србије препознали у ЕУ економски просперитет, веће плате, социјалну заштиту, заштиту животне средине, владавину права, борбу против корупције, односно основне вредности и циљеве Уније.

Позитивно је што су то тежње које Србија као земља дели. И ЕУ и Србија поставиле су приступање Србије ЕУ као приоритет и подаци јасно показују да се то поклапа са вољом српског становништва, посебно међу младима, навео је Фабрици.

Додаје да иако ти трендови нису новитет, увек је охрабрујуће видети да је посао који раде током целе године у припреми Србије за приступање потврђен ониме што људи очекују.

Јелена Фратуцан, директор Нинамедије, навела је да неколико таласа истраживања у оквиру исте пројектне методологије указује на релативно стабилне вредности подршке грађана Србије приступању Европској унији.

Примећује да млади људи, млађи од 30 година, дају већу подршку ЕУ од осталих старосних група и указује на податке где само 36,8 одсто грађана Србије верује да ће се приступање ЕУ догодити пре 2030. године, док 32,9 одсто сматра да ће се то догодити после 2031. године, а 22,9 одсто да се то никада неће догодити.

Фратуцан истиче и да само 43 одсто грађана верује да ЕУ жели Србију као чланицу, док 46 одсто мисли супротно.

Свест о донацијама ЕУ Србији је веома висока, готово половина 49 одсто испитаника каже да је свесно донација ЕУ Србији, посебно у образовању, економији и „заштити животне средине, док 54 одсто каже да је чуло за помоћ ЕУ Србији у борби против ковид-19.

Истраживање показује и високу подршку дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, са 57 одсто оних који кажу да углавном или у потпуности подржавају дијалог, а против је 35 одсто који га углавном или у потпуности не подржавају.

Истраживање је спроведено у новембру и децембру 2020. године на 1.202 узорка из 40 градова и општина, применом методе - лично анкетирање уз помоћ рачунара.

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести