Јанковић: Министарку Чомић видим као нашег истинског партнера

БЕОГРАД: Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог није наша конкуренција, него наш истински партнер, каже Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.
brankica jankovic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

Она је на ТВ Прва рекла да министарку за људуска и мањинска права и друштвени дијалог Гордану Чомић види као истинског партнера.

"И ми ћемо бити, као институција, партнер и њој, али и читавој влади на свим оним питањима где влада има намеру да унапреди и поправи положај осетљивих група грађана", каже Јанковић, која је прошле недеље поново у Скупштини изабрана за Повереницу.

Навела је да то што је институција на чијем је челу независна од могућности вршења утицаја извршне власти не значи да је забрањено да сарађује са Владом.

"Не мислим да било ко може у нашем друштву нешто да помери сам. Само у тој синергији ваља да направимо и квалитетније законе и све друго", поручила је Јанковић.

Навела је да је њен поновни избор на место Повереника уз велику подршку посланика, част, али и велика одговорност.

Упитана о томе да је многима засметало што је била једини кандидат за место Повереника, Јанковић је рекла да је једини начин избора Повреника такав да само посланичке групе могу предложити кандидате.

"СНС је предложила мене, а касније током седнице скупштинског Одбора за уставна питања сазнала сам да су и СПС и остали мањи коалициони партнери одлучили да подрже мој избор", каже Јанковић.

Навела је да је радила најбоље што је знала и могла, да посао није једноставан јер је, каже, питање равноправности најосетљиве политичко питање свуда у свету.

На питање зашто се толико чекало на избор Повереника, Јанковић је рекла да Закон о забрани дискриминације има једну правну празнину јер не предвиђа ко врши функцију између избора два Повереника.

Каже и да јој је мандат истекао у сред изборног пороцеса, да је ковид много тога пореметио, да претходно није дошло до измене закона и да се зато десила велика празнина.

Сматра да би та правна празнина требало да буде исправљена због грађана, будући да стотине предмета чека на поступање.

Тако је навела да је у медијима прочитала да је суграђанка Јована Марковић испричала да је дискриминасао послодавац и да се плаши да ће добити отказ управо због трудноће.

"То је највећи број случајева дискриминације на тржишту рада", рекла је Јанковић и позвала Јовану Марковић да се обрати Поверенику и поднесе притужбу, јер не постоји могућност да та инситуција поступак покрене по службеној дужности.

У медијима види велике партнере Повереника управо у, како наводи, начину извештавања о случајевима дискриминације.

Јанковић је рекла да је 90 процената поступања по препорукама Повереника, и да такав проценат поступања немају ни органи који имају репресивна овлашћења.

"Два су разлога зашто неко поступа по препорукама Повереника. У државном сектору плаше се политичке санкције, не желе да буду означени у медијима као дискриминатори. У приватном сектору такође, компаније не желе да буду стављене на стуб срама и означена као дискриминатор", рекла је Јанковић.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести