КРЕЋЕ ОПАСНА ИНВАЗИЈА Пешчане мушице се из тропских крајева НАВАЛИЛЕ НА СРБИЈУ њихов убод ИЗАЗИВА 2 ОПАСНЕ БОЛЕСТИ! (ФОТО)

Пешчане мушице, које су биле карактеристичне за тропска подручја, почеле су да се појављују и у Србији. Ови инсекти могу да пренесу лајшманију и вирус који изазива менингитис!
1
Фото: CDC javno dobro

Сузана Блесић, виша научна сарадница Института за медицинска истраживања у Београду је нагласила да заступљеност пешчаних мушица у Србији није велика.

Како је објаснила, постоје три врсте инсеката који су преносници болести: комарци, крпељи и пешчане мушице. Према њеним речима, иако се зову пешчане мушице, оне не живе у песку, већ само имају његову боју.

„Невидљиве су зато што веома слабо лете и не чују се као комарци, па не чујете онај звук зујања и не знате ни када вас убоду“, указала је Блесић.

Предочила је да пешчане мушице преносе две групе болести:

  • уколико пренесу паразит, онда животињу или човека могу заразити лајшманијозом или лајшманијом
  • ако пренесу флебо вирус, онда се може оболети од менингитиса (упала можданих овојница)
Фото: CDC javno dobro

Лајшманија код човека може да се манифестује на 3 начина:

  • на кожи када се јављају пликови који пуцају
  • други облик су упале горњих дисајних путева (грла и носа)

док је трећи праћен високом температуром и увећањем (због присуства паразита у телу) разних унутрашњих органа. Трећи облик ове болести је и најопаснији (зове се висцерална лајшманија), чак смртоносан ако се не лечи правилно и на време

Како је прецизирала, разне врсте тропских инсеката, попут тиграстих комараца и крпеља, долазе у подручја која нису медитеранска, јер се у тим подручјима променила клима, па им погодују услови за живот и размножавање.

„Комарцима су потребни одређена температура и стајаћа вода, јер полажу јаја у воду, док за пешчане мушице чак ни то није потребно“, казала је Блесић.

Нагласила је да научници још нису сигурни колико на пешчане мушице утиче влажност, али је утврђено да им погодују више температуре.

Да ли ће људи обољевати масовно

Блесић сматра да не мора да значи да ће људи или животиње оболевати од заразних болести које преносе пешчане мушице, али наглашава да је потребно направити математички модел на основу ког ће научници моћи да закључе колико има пешчаних мушица на нашем подручју и којом брзином се развијају.

„Чак и овако без модела, судећи само по хватању у клопке, може се видети да расте број пешчаних мушица и да се појављују на местима где нису постојале до сада“, упозорила је Блесић.

Појавиле се потпуно нове пешчане мушице

Она је указала на то да и научници из Немачке, Аустрије и Словеније хватају у својим клопкама пешчане мушице које до сада нису постојале на тим просторима и најавила да ће истраживање о томе ове године почети и у Србији.

Блесић се позвала на технички извештај о стању лајшманије од 2005. до 2020. године и напоменула да је у шест региона нашег подручја дошло до појаве заразних болести које преносе ови инсекти.

„Онда сам гледала неки извештај од 2001. до 2007. године из нашег Института за тропске болести, у којем су регистрована 22 случаја лајшманије“, рекла је Блесић.

Према њеном ставу, важно је да се постојање пешчаних мушица и лајшманије на нашем подручју не негира, већ да се ради на изучавању тих инсеката и болести које преносе.

Дневник, Блиц

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести