Наташа Кнежић: Сапуни као колачићи

Крилатица да је чистоћа пола здравља данас се мора узети с великом резервом, јер зависи какве производе користимо да бисмо чистоћу одржавали.

Вероватно се, и сами купујући индустријске козметичке производе, питате шта се крије иза натписа обавезно писаних ситним словима, који вам казују од чега је направљен тај производ. Недавно нас је др Мирјана Анђелић упозорила да адитиви и конзерванси који се стављају у такве производе могу да озбиљно угрозе здравље оних који их користе. Трагајући за квалитетнијим препаратима за одржавање чистоће и негу своје деце, новинарка Наташа Кнежић из Новог Сада, пронашла је своје ново занимање. Наиме, сада је власница радионице за производњу природних сапуна и козметике „Цица чистуница” у Новом Саду. Задовољна је, јер може да креира своје време и посвети се деци, јер је Наташа и мајка троје малишана. С друге стране, ова предузетница је свој пут крчила сама, јер није било сапунџија нити произвођача козметике у њеној фамилији на чије би се знање и искуство могла ослонити.

- Откако имам децу, пожелела сам да их поштедим хемије и да им приуштим негу која би била потпора њиховом здрављу. Храна је свакако важна, пажљиво бирам оно што деца једу, али није неважно ни оно што наносимо на кожу. Сазнање да оно што нанесемо на кожу за невероватних тридесетак секунди уђе у наш крвоток, отворило ми је очи. Мој први производ је био сапун. Пронашла сам рецепт на интернету, пратила коментаре и искуства других и упустила се да у кућним условима направим сапун. Тај први покушај је успео и само ме подстакао да истражујем даље.

Да ли вам је још нешто помогло осим информација на интернету да правите сапуне?
- Да, била је то и књига „The soapmaker’s companion”, ауторке Сјузен Мер Кетвич, свеобухватни приручник који ме је увео у царство сапуна. Осим тога, прављење сапуна не изискује неку скупу опрему – то свако има код куће: штапни миксер, две посудице, рукавице, маска и, наравно, састојци од којих се прави сапун.

А од чега се прави сапун?
- Да би се направио један добар сапун потребна су квалитетна уља, ја користим: маслиново, кокосово, палмино и шеа маслац. Осим тога, потребна је каустична сода, дестилована вода и етарска уља. Не стављам вештачке мирисе, мада доносе неку атрактивност производу, определила сам се за етарска уља, јер она у себи имају и нека лековита својства: рузмарин убрзава циркулацију, уље чајавца има противупална и антибактеријска својства тако да се ставља у производе који су за проблематичну кожу, лаванда има умирујуће дејство…

Да ли се још нешто ставља у сапун?
- Стављам разне додатке, активни угаљ, он је велики чистач, дубински чисти кожу. Дешава се да ко има проблематичан тен и користи овај сапун још му се више бубуљица појави, али то је само на почетку, јер сви отрови и нечистоће излазе напоље и то је процес који на крају доводи до побољшања. Потом правим сапуне који уједно могу да буду и пилинг за кожу, они су с морским песком. Сапуни с морском сољу су веома пријатни за тело. Имам и сапуне који помажу код смањења целулита, то је сапун с кафом…

У чему је разлика између индустријски прављених сапуна и ручно рађених?
- Основно је да индустријски или комерцијални сапуни садрже високи проценат детерџената, уз додатак адитива, углавном вештачки добијених, па они зато и исушују кожу. Нажалост, ни дечији сапуни не садрже боље састојке. То ми је и био мотив да се упустим у прављење сапуна, јер они које ја правим су од уља и ти сапуни не исушују кожу, они је негују, па они који их користе не морају више да мажу руке кремом.

Колико времена је потребно да се направи сапун?
- Постоје две врсте поступка: топли и хладни. Топли поступак је компликованији, али је сапун одмах спреман за употребу, а хладни поступак је једноставнији, али тада је сапуну потребно време да зри. Наиме, оваквим поступком сапун је готов за 4 недеље, када из њега испари вишак воде. Углавном правим сапуне хладним поступком: прво се одмере уља и сода, дестилована вода, потом се сода охлади до између 36 и 40 степени, дода се у уље које је приближно исте температуре, мути се наизменично штапним миксером и ручно док се не постигне траг као код пудинга. У ову смесу додају се етарска уља и по потреби још неки додаци (као активни угаљ, морска со, мед, биљке…). Затим се излије у калупе, оставља тако дан, два, када се вади, сече (по потреби) и оставља да се суши.

Неки од сапуна у вашој продавници „Цица чистуница” изгледају као колачићи. Колико је битан атрактиван изглед?
- Неко купује ове сапуне за поклон, па му је осим својстава важан и занимљив изглед или облик. Приметила сам да се људи одушеве када виде сапун у облику колачића. Углавном питају да ли могу да га користе за купање. Одговор је потврдан,  јер су састојци у њему идентични мојим обичним сапунима за купање једино је процес израде другачији. Ипак, углавном их купују за декорацију купатила, а највише се допадају деци.

Да ли осим сапуна правите и још неке козметичке производе?
- Правим креме, дезодорансе, путере за тело, балзаме за уста... Немам много производа, али ми је битно да оно што имам одговара мојим муштеријама, па ми се увек враћају. Например, људима који имају псоријазу моја универзална крема јако годи. Она није лек, не лечи проблем, али може да отклони неке тегобе. Крема против бора садржи уље од коштица кајсије и мацерат смиља, смиље зову бесмртна биљка и краљица младости. Ове године сам први пут правила и уље за сунчање које има природан заштитни фактор. Главни састојак је уље слачице (биљке од које се прави сенф). Мазала сам њим своју децу, нико није изгорео и врло сам задовољна. И од мојих муштерија, које су користиле овај лосион, добијам позитивне коментаре.

Да ли вам се овај посао исплати?
- Ја сам још увек почетник и радим на ивици рентабилности. Задовољство ми је да имам купце који ми се враћају, што је само потврда квалитета. Пуно је млађих људи и драго ми је да имају знања и свест да су овакви прозводи квалитетнији од индустријских. Ови производи се састоје од квалитетних састојака, срећа је да све могу овде набавим, али нису јефтини, тако да ни крајњи производ не може да буде јефтин. Но, цена ових производа је у поређењу с таквим из иностранства заиста приступачна.

Марина Јабланов Стојановић

Наташин рецепт за балзам за усне

Растопити на воденој пари једнаке мере кокосовог уља, шеа маслаца и пчелињег воска. Уместо шеа маслаца може и маслиново уље. Када је смеса хомогена излити је у неку кутијицу. У апотеци може да се купи и етарско уље, па додајте две-три капи да све замирише. Овај балзам ће да негује усне, али ће им дати и леп сјај.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести