Не треба одустати у борби са стерилитетом

БЕОГРАД: Више од 50 одсто испитаника у Србији лечи стерилитет од годину до пет година, а 26,4 одсто лечи стерилитет шест до десет година, док су мушки и женски стерилитет подједнако су заступљени, резултати су анкете коју је спровело Удружење Шанса за родитељство.
sterilitet
Фото: Youtube Printscreen

Анкета је рађена на узорку од 1.100 људи који имају проблем са стерилитетом, а најчешћи проблем и дијагноза су лош спермограм (43 одсто) и проблеми са јајоводима (21 одсто), док чак више од 70 одсто испитаника даје предност приватним клиникама у односу на државне. 

Парови у борби за бебу имају у просеку од 28 до 42 године, а само један одсто испитаних је одустао од даље борбе што показује велику жељу парова да дођу до потомства. 

Податак да половина свих анкетираних разговара о проблему стерилитета, а ипак не наилази на информације које су потребне у јавности говори о пореби да Удружење Шанса за родитељство подигне свест у јавности о значају ширења информација, али и разбијању предрасуда у јавности, сматра председница тог удружења Сандра Јовановић. 

Анкета је, како каже, показала забрињавајући податак - да расте број непознатог узрока стерилитета. 

"Велики број парова у Србији дуго лечи стерилитет без обзира на године, а чак 80 одсто испитаника има мање од 42 године, што значи да су овим проблемом захваћени највише парови у репродуктивном добу" наводи она. 

Иначе, у анкети је сваки други испитаник навео да парови нису довољно упознати са процесом вантелесне оплодње, док се удружење Шанса за родитељство залаже да се прошири број покушаја медицински потпомогнуте оплодње, као и да се подигне свест о начинима чувања репродуктивног здравља жена и мушкараца.

Удружње Шанса за родитељство од 11. септембра почело је нову кампању са новом анкетом под називом ШТА ЈЕ ТО-ВТО, а циљ је да се добије одговор на питање колико је у ствари становништво Србији информисано о стерилитету и колико је неплодност и даље табу. 

Процењује се да у Србији има више од 400.000 парова који имају проблем са стерилитетом. 

Удружење Шанса за родитељство окупља парове који се боре за потомство, основано је 2016 године, а циљ им је, између осталог, да се побољшају услови и критеријуми за поступак вантелесне оплодње (ВТО) на рачун РФЗО. 

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести