Недимовић: За пар дана затварање једне привремене болнице

Недимовић, који је шеф Кризног штаба за Нишавски и Топлички округ, казао је да у односу на пре седам, осам дана, када су сви мислили да ће ситуација бити катастрофална у Нишу, у року од неколико дана ствар је у потпуности "умирена".
nedimovic, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Бранислав Недимовић, фото: Танјуг/Сава Радовановић

НИШ: Уколико будемо добре среће, очекујем да ћемо за два, три дана затворити једну привремену болницу, изјавио је вечерас министар Бранислав Недимовић коментаришући епидемиолошку ситуацију на југу и југоистоку Србије, истичући да ће дати све од себе да се прво затвори "Чаир" у Нишу.

Недимовић, који је шеф Кризног штаба за Нишавски и Топлички округ, казао је да у односу на пре седам, осам дана, када су сви мислили да ће ситуација бити катастрофална у Нишу, у року од неколико дана ствар је у потпуности "умирена".

Како каже, катастрофа се посебно очекивала и због ситуације у Геронтолошком центру у Нишу, где је до ескалације дошло када је око 200 корисника центра завршило у Клиничком центру.

"Нажалост, то је све убрзало читаву причу и довело до ударца на здравствени систем града Ниша, али после 48 сати успели смо да ствари доведемо колико-толико под контролу и да данас имамо другу ствар - максимална отпуштања пацијената на основу тога што су излечени и из КЦ Ниш и неколико привремених болница и ја очекујем, ако будемо добре среће, да за два три дана затворимо једну привремену болницу", казао је Недимовић за ТВ Пинк.

Према његовим речима, и у установи социјалне заштите у Блацу, односно Трбуњу, ствари су стављене потпуно под контролу, а тамо је успостављен карантин у карантину.

Недимовић каже да је у вези те установе била маса дезинформација, као што је та да су сви и корисници и запоселни инфицирани короном, а реалност је да је 20 запослених било инфицирано.

У установи за лица са посебним потребама у Кулини, Недимовић истиче да је ствар максимално под контролом.

"Тамо смо исто направили карантин у карантину, што конкретно значи да она лица која су потенцијално инфицирана налазе се у посебним деловима, а сви остали се налазе у другим објектима, прати се епидемиолошка ситуација, ствар је потпуно умирена. Не очекујем у та два места никакву ескалацију", каже министар.

Додаје да је евентуално до проблема могло доћи у Дому за старе у Алексинцу и истиче да је тамо урађено масовно тестирање и да од 190 тестова ниједан није био позитиван.

Када је реч о Топоници, где се говорило да у Специјално-психијатријској болници, која има 700 пацијената, има око 70, 80 тешко инфицираних.

"Тамо је апсолутно ствар под контролом. Јесте било седам инфицираних - два пацијента и пет запослених, али Горња Топоница је пример како епидемиолошки треба да поступа свака здравсвена институција која има удар и не може у првом моменту да рачуна на подршку", казао је Недимовић.

Недимовић: Преко е-пијаце до пре два дана продато 104.000 кг робе

БЕОГРАД: Након три недеље од како су затворене зелене пијаце због епидемије вируса корона, донета је одлука да од сутра поново могу да раде, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да сада зависи од умешности локалних самоуправа да ли ће бити отворене баш сутра или прекосутра.

Недимовић је подсетио и да су баш због штете коју су могли да имају због затворених зелених пијаца, повртари направили електронску, преко које је до пре два дана продато 104.000 килограма робе.

"Не кажем да је то генијалан изум, али тражили смо било коју платформу и канал да то омогућимо. Имали смо и Фејсбук пијаце, снашли смо се, продавала се и расада, достављана на кућне адресе. Сналажљив смо ми народ, и са ковидом ћемо изаћи на крај", казао је Недимовић за ТВ Пинк.

Према његовим речима, што се тиче пољопривреде, осмишљене су мере за подршку, које се односе на оне који су најугроженији, пре свега на оне који нису могли да продају на зеленим пијацама - повртари.

Њима је припремљена новчана подршка до 90.000 динара у зависности од величине пластеника, казао је министар и додао да је финансијска помоћ припремљена и за мале млекаре, који су били упућени на угоститељске објекте који нису радили, а пре свега за оне који производе кајмак и сир.

"И њима смо определили финансијску подршку, а трећа група којој се обраћамо јесте сектор пчеларства, и то особе од преко 70 година, а имају пчеле, њих је 7.468, и они ће имати права на финансијску подршку", казао је Недимовић.

Истиче да ће и сви пољопривредници у Србији имати право да користе кредитну подршку са један посто каматне стопе са роком отплате од три године и грејс периодом од годину дана.

"Плус када на то додамо меру за све пунолетне грађане Србије који ће добти по 100 евра, мислим да је то довољна количина мера", казао је Недимовић.

Истиче, међутим, да је пољопривреда најмање оштећена изашла из кризе с вирусом корона и у том смислу наводи да су радови на њивама могли неометано да се одвијају и то уз помоћ велике ангажованости припадника МУП-а.

Савез винара и виноградара предлаже да држава и њих заштити тиме што ће отежати увоз вина већим царинама, а Недимовић каже да је држава и пре него што је проглашена епидемија вируса корона, у потпуности завршила стратегију развоја винарства које подразумева и различите облике заштите домаћег тржишта, а у складу са свим међународним споразумима које је држава потписала.

"Сектор винарства јесте претрпео штету због затворености локала, ресторана, хотела, али постоји рок да вино може да стоји неко време, није то зелена салата па да увене за 48 сати. Биће и ту посебне подршке, а оно што ће винари имати ове године, то нису имали 50 година уназад", казао је Недимовић.

Додао је да се наставља са свим осталим мерама аграрне политике и с куповином трактора, машина, подршка по хектару...

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести