Подстицаје рађања не остварује се укидањем права

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је да држава не формира никакав Савет за смањење абортуса,

већ ће се појачати саветодавни рад са женама у оквиру постојећих институција, како би се упознале са свим последицама прекида трудноће.

- Неотуђиво и елементарно право сваке жене је да одлучи о томе да ли жели да задржи трудноћу или ће је прекинути и то никада нико није доводио у питање - рекла је Ђукић Дејановић, реагујући на писање “Информера” у којем је најавила држава планира да оформи савет који ће се борити за смањење броја абортуса, јер у Србији сваке године око 200.000 жена прекине трудноћу.

- У то би био укључен и невладин сектор, свештеници и разни стручњаци који могу да помогну, јер желимо да створимо тело које ће све жене, не само труднице упознати са штетним странама абортуса. Све жене ће пре него и затрудне, долазити на разговоре и по савете о трудноћи, али и о последицама њеног прекида - казала је она за “Информер”, истичући да је веома важно да се деца још у основној шкиоли информишу о трудноћи, али и о абортусима и његовим последицама.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упозорила је на то да по Уставу Србије свако има право да слободно одлучи о рађању деце. Иако држава подстиче родитеље да се одлуче на рађање, а не оспоравајући чињеницу да је наталитет у нашој држави годинама у опадању, формирање оваквог тела под оваквим називом и у најављеном саставу не сме довести до оспоравања права жена на абортус, навела је повереница у допису достављеном медијима.

Како каже, држава треба да брине о репродуктивном здрављу жена и да кроз едукацију деце и младих подиже свест о превенцији и планирању породице, што је задатак и здравствених установа у оквиру постојећих саветовалишта у домовима здравља, али, упозорава Повереница, репродуктивна права и слободе су у корпусу људских права, а она ни у ком случају не смеју бити доведена у питање.

- Србији не треба никакав Савет који би се бавио смањењем абортуса, већ Савет за повећање наталитета који треба да води Славића Ђукић Дејановић, и то је идеја коју влада жели да спроведе - каже потпредседница владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

- Право на абортус је лично право сваке жене и ничије друго. Реч је о једном од основних људских права која штити и Устав Србије - рекла је Михајловић и упозорила на то да би најављено заједничко деловање државе и цркве (која се залаже за забрану абортуса), могло да доведе до тога да држава крене у увођење забране абортуса.

Питање абортуса младиих жена, наставља она, по коме је Србија у самом врху у Европи, јесте једно од тема повећања наталитета, те је потребно едуковање младих жена о томе како могу да имају здрав и сигуран сексуални живот и како да брину о свом здрављу.- Уколико се према демографском проблему поставимо на начин да је најважније да женама ограничимо право да саме одлучују о свом телу, онда нисмо на добром путу - закључила је Михајловић.

Љ. Петровић

 

У Европи прекид трећине трудноћа

Регистрована стопа прекида трудноће (број абортуса на 1.000 жена у фертилном добу) у Новом Саду је 11,8 промила у 2014. години. У Републици Србији ова стопа у 2013. години је 12,1 промил. Процењује се да се око 30 посто свих трудноћа у Европи завршава намерним прекидом. Треба рећи да у ову статистику улазе и медицински индуковани прекиди трудноће (због болести плода или ризика за мајку).
 

EUR/RSD 119.1889
Најновије вести