ПОРОДИЛИШТЕ ПОД ЛУПОМ Грујичић за две недеље очекује извештај шта се тачно десило у С. Митровици

БЕОГРАД: Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је данас да је у породилиште у Сремској Митровици изашла новосадска инспекција, која је под ингеренцијом ресорног министарства, и да за две недеље очекује извештај шта се тачно десило приликом једног порођаја што је довело до смрти детета. 
sremska mitrovica
Фото: Dnevnik.rs

Грујичић је за Танјуг рекла да је инспекција Министарства здравља из Новог Сада одмах предложила спољашњи стручни надзор, и да је она, као министар и лекар, за то да увек дођу лекари са стране који су, како каже, крајње објективни и који ће најбоље моћи да сагледају шта се заиста десило.

"Пре свега бих желела да изразим саучешће тој мајци, тој породици, они су изгубили бебу, а знате колико нам је свако дете важно, управо зато што сва демографска истраживања показују да нас је све мање. Здравствена установа је одмах урадила унутрашњи стручни надзор, а то значи да су гинеколози који нису ни на који начин учествовали у лечењу и праћењу те жене, на основу свих прикупљених докуманата направили једну анализу", рекла је министарка.

Она је додала да је по тој анализи, породиља око ушла у порођајну 12. јануара, те да постоји регистровано време када је рађен ЦТГ, када је прегледана, како се отварала, када је добила епидуралну анестезију и у том тренутку када је око 23:00 кренуо порођај, а када се и десио инцидент.

"Комисија за унутрашњу стручну проверу квалитета је тражила да се саслушају сви који су учествовали у лечењу жене од тренутка када је она примљена на гинекологију, 11. јануара и шеф патологије трудноће и шеф акушерства и дежурни доктори и бабице и анестезиологе и неонатални педијатар, који је покушао дете да опорави. Данас је изашла инспекција из Новог Сада која је под ингеренцијом Министарства здравља и они су одмах предложили спољашњи стручни надзор, ја сам као министар и лекар за то да увек дођу лекари са стране који су крајње објективни и који ће најбоље моћи да сагледају шта се заиста десило", поручила је Грујичић.

Она је истакла да ће у року од две недеље бити одрађен и спољашњи стручни надзор.

"Тако да очекујем за две недеље тачно шта се заправо десило, када стигне и обдукцијски налаз. Поред тога, најважније су изјаве свих који су непосредно у порођају учествовали, шта се десило па дете није могло на други начин да буде порођено и када се то све заправо десило", појашњава министарка.

На питање ко одлучује о одузимању лиценце лекару из Сремске Митровице, Грујичић каже да је то одлука Суда части Коморе у Војводини.

"Ја ту мајку потпуно разумем, разумем огорчење и незадовоољство, али морамо све преиспитати, јер преамбула невиности постоји док не докажете кривицу. О одузимању лиценце том лекару одлучује Суд части Коморе и постоје тачне процедуре уколико иде уз кривичне пријаве да ли је кривица доказана или не, да ли је осуђен или не, постоје тачна правила коме се одузима лиценца", појаснила је она.

Додаје да су компликације присутне код сваке интервенције.

"Али, постоји дозвољени и недозвољени број случајева.  Колико је мени директор болнице рекао, колега до сада није имао инциденте, постоје сведочења по мрежама, али ја као министар не могу да гледам мреже, већ оно што мени каже струка. Комора је та која ће, по садашњем закону, одлучити да ли њему остаје лиценца или не, претпостављам да ће се породица обратити Комори Војводине и Суду части", каже министарка.

Наглашава да Министарство здравља сада интензивно ради анализу у свим породилиштима у Србији, којих има 50.

"Ми морамо, да би нам жене и бебе биле заштићене, ми морамо да знамо која су то породлишта која треба да постоје, а која не. Мали број порођаја, мање од 10 годишње, он не може да омогући довољно искуство лекару који тамо ради, и не дај Боже неке компликације... ја разумем лаике који сматрају да је трудноћа физиолошко стање и ја, која нисам ни гинеколог ни акушер, нагледала сам се тога да смо у једној сали имали да гинеколози раде царски рез, а ја оперишем крварење и тумор на мозгу. Морамо бити свесни чињенице да је жена сигурна само у оним породилиштима где постоји велики број порођаја", каже Грујучићева.

Та породилишта, према њеним речима, морају бити обезбеђена на такав начин да ко хоће да присуствује - може.

"Говорим о татама, али морамо да омогућимо и то да, ако се тата онесвести, неко помогне и њему, јер су беба и мама најважније. Индивидуални приступ свакоме у лечењу то је поента, не само онколошких болести већ и у трудноћи... па ми смо имали случајеве да жена прва два порођаја поднесе одлично, а онда се трећи искомпликује. Републичка стручна комисија за гинекологију тиме треба да се позабави, ја се надам да ће у неком наредном периоду, са променом закона, управо Републичке стручне комисије које формира Министарство здравља бити те које ће доносити одлуке и правила понашања која ће онда ући у подзаконске акте и којих ће сви морају да се придржавају", каже министарка одговарајући на питање да ли ће убудуће бити правило да очеви, брачни другови или партнери присуствују порођају.

Што се тиче акушерског насиља, каже Грујичић, не могу се припадници Министарства здравља или полиције ставити у породилишта.

"Наша досадашња анализа је показала да постоји пет-шест породилишта која су у катастрофалном стању и ми ћемо ту ићи на хитну реконструкцију, да купатила изгледају пристојно, да нигде не цури нека вода... расписани су тендери који ће се надам се завршити за неколико дана и да кренемо са тиме. Ако треба, одвојићемо болнице од породилишта, и направити потпуно нова, да би се женама тамо помагало и да би биле сигурне", закључује министарка.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести