СЕЗОНА КРПЕЉА НА ВРХУНЦУ Др Марковић: Ако га нађете на телу, НЕ ВАДИТЕ ГА САМИ, ОДМАХ КОД ЛЕКАРА!

Нешто више пролећне температуре и бујање вегетације главни су фактори који доприносе активацији крпеља.
 Krpelji  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Нешто више пролећне температуре и бујање вегетације главни су фактори који доприносе активацији крпеља.

Сеозона најезде крпеља је у свом пуном јеку. С обзиром да ови наизглед безопасни инсекти имају способност да преносе озбиљне заразне болести, кућни лекар Марија Марковић доноси вам најпродуктивније облике превенције и начине лечења.

Како за Дневник истиче докторка Марковић, касно пролеће и лето је период када пацијенти највише долазе због уједа крпеља. Управо зато што се више излази, иде на излете у природу, ово је период године када се највише долази код лекара због крпеља. Ови инсекти најчешће нападају најизложеније делове тела главу, руке и ноге, а највише их има по шумама, високом растињу, на местима где је висока трава, те би њих требало заобилазити.

- Ако је крпељ заражен, онда је опасан за људе, јер може да пренесе различита обољења. Лајамска болест је најпознатија и најпроблематичнија од свих. Да ли ћемо добити Лајамску болест или нећемо, зависи од тога када ћемо временски извући крпеља. Важан је временски оквир и да ли је крпељ заражен или није. Ако крпељ није заражен, када се извуче нема никаквих последица, али чак и када је заражен, ако се извуче у првих 24 до 48 часова од убода, мала је шанса да се пацијент зарази. Зато се и каже, чим се примети крпељ, одмах се одлази код лекара, јер што се он пре извуче, мања је вероватноћа да ће се људи заразити – испричала је докторка.

Фото: Приватна архива

 

Уколико нађете крпеља на телу одмах се обратите лекару

Иако пракса потврђује да се људи приликом додира са крпељима прво уздају у народну медицину и сами покушавају да га изваде из коже, докторка препоручује моментално јављање лекару.

- Не препоручује се да се крпељ вади у кућним условима. Чим се он примети, најбоље је одмах отићи код лекара. У случају да људи нису близу лекара, онда могу да покушају да га извуку сами, али то није општа препорука.

 

Фото: Dnevnik.rs

Ево како правилно извадити крпеља

- Уколико сами вадите крпеља, потребно је да имате што тању пинцету. Неопходно је крпеља ухватити што ближе кожи, никако не увртати или окретати. Дакле, пинцету прислоните што ближе кожи, обухватити га скроз, једним покретом ка горе га повући и извући напоље. Пре саме радње се не користи алкохол, ацетон, лакови за умртвљивање крпеља, јер само могу нашкодити. У случају коришћења, постоји могућност да крпељ поврати свој садржај и ако је заражен борелијом, да је тако пренесе људима – појаснила је др Марковић.

 

Лајмска болестболест коју преносе крпељи

Лајмска болест је болест која се преноси уједом крпеља. Заражени крпељ је преносник Лајмске болести, а изазивач је бактерија Боррелиа Бургдорфери.Ово је системско обољење, што значи да је угрожен цео организам, посебно кожа, нервни систем, зглобови и срце.

- Лајамска болест пролази кроз неколико стадијума. Оно што је најкарактеристичније за њу је миграторни ритем, прстенасто црвенило које се јавља на кожи. Касније се јављају симптоми прехладе, температура, болови у мишићима, зглобовима, општа слабост, малаксалост. Ако се игноришу ти симптоми, касније се јављају тегобе од стране централног нервног система – може се добити артритис или енсефалитис - објашњава докторка.

 

Фото: pixabay.com

Трансфер крпеља са животиње на човека

Омиљени начин живота овог инсекта је да се закачи за било које створење у пролазу као што је јелен, јеж, пас, лисица или човек. Докторка истиче да је пренос крпеља са животиње на човека редак, али ипак могућ.

- Крпељ се ретко преноси са животиње на човека, али постоје и ти случајеви. Разлог је тај што се он не качи одмах за кожу, већ прво шета по телу, док не нађе право место. Ако у том моменту човек буде близу љубимца, ако се животиња помази, може да се деси трансфер, да крпељ пређе са животиње на човека – испричала је докорка.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести