Сутра и у среду на УНС-у: Дани Универзитета у Печују

НОВИ САД: Универзитет у Новом Саду сутра и у среду биће  домаћин манифестације „Дани Универзитета у Печују“. Програм представљања овог универзитета из Мађарске обухватиће састанке руководстава и сарадника два универзитета, стручни скуп у области виноградарства и винарства, изложбу студентских графика, концерт камерне музике, утакмицу у малом фудбалу универзитетских тимова, и симпозијум из области правних наука.
Novosadski univerzitet na međunarodnim listama najboljih Foto:Dnevnik.rs/ B. Lučić
Фото: Новосадски универзитет на међународним листама најбољих Фото:Дневник.рс/ Б. Лучић

Сутра 13 до 14.15 часова у амфитеатру Ректората УНС-а одржаће се стручни скуп у области виноградарства и винарства, који организује Центар за стратегијске и напредне студије УНС-а.

На скупу ће о сарадњи два универзитета у обласит виноградарства  говорити  професор емеритус УНС-а и почасни доктор наука Универзитета у Печују др Петар Циндрић, директор Института за винарство и енологију Универзитета у Печују Габор Јакаб говориће о утицају збијености грозда на боју покожице бобице, а главни инжењер енологије са истог института др Ласло Хевер представиће вински регион Вилањи. Скуп је отворен за ширу јавност, а предавања ће симултано бити превођена на српски.

Сутра у 16 часова, у холу Ректората УНС-а биће отворена изложба графичких радова студената Факултета за музичку и ликовну уметност Универзитета у Печују, а затим ће уследити концерт камерне музике на којем ће наступити студенти Факултета уметности Ендру Харинџер, клавир и Дорина Банаи, виолончело, који ће извести Бетовенову Сонату за виолончело у ге-молу.

Утакмица тимова Универзитета у Новом Саду и Универзитета у Печују биће одржана на Ђачком игралишту у кампусу УНС-а у 18 часова.

У среду ће на Правном факултету УНС-а од 9 до 12 часова бити одржан симпозијум из правних наука под називом „Западни Балкан и Европска унија: актуелне теме“.

Ова манифестација је узвратна, с обзиром на то да се УНС у Печују представио прошле године у априлу, а сарадња  два униерзитета добија на значају и због чињенице да је Печуј 2010. био Европска престоница културе.


На свим светским листама

Универзитет у Печују остварује и значајне резултате на међународном плану и налази се међу три одсто најбољих универзитета на свету према рангирању The Center for World University Rankings (CWYR) из 2016. године и URAP University Ranking by Academic Performanca. Такође, а међу 1.000 најбољих  према рангирању Webometrics из 2015. године, док је на 701. месту према рангирању QS World University Ranking из 2016.

У области науке, након усвајања Стратегије за развој и иновације у истраживању 2011-2020, овај универзитет је поставио основу за повезивање привреде и науке и искоришћавање нових истраживачких резултата и иновација на најбољи начин у области здравства и медицине, природних, хуманистичких и друштвених наука и уметности.


Први универзитет у Мађарској основао је Луј Велики 1367. у Печују, а након процеса интеграције, који је обухватао неколико фаза, основан је Универзитет у Печују, који је постао једна од најпознатијих и најпрестижнијих високошколских институција у земљи.

Универзитет у Печују има 10 факултета који покривају широк дијапазон области и 32 клинике. Са око 20.000 студената, више од 3.800 страних студената и 1.400 чланова наставног и истраживачког особља, једна је од највећих високошколских институција у Мађарској која нуди висок ниво истраживачких и образовних могућности. Студијски програми се нуде на мађарском, енглеском и немачком језику.

У области међународне сарадње, Универзитет у Печују има велики број билатералних и међуинституционалних споразума са универзитетима у околним земљама као и са главним универзитетима у Европи, Америци и Азији, који омогућавају краткорочне и дугорочне студијске боравке и размене студената, академског и административног особља. Универзитет учествује у неколико програма мобилности попут програма Ерасмус, Ерасмус+, Campus Hungary, CEEPUS и Erasmus Mundus.

Д. Девечерски

EUR/RSD 117.3896
Најновије вести