Таленат и упорност рађају добре идеје

Кампања „Моја иновација” започета је  испред централне зграде новосадског Ректората, првом конференцијом мотивационог карактера под називом „Иновација – моја револуција”, са намером да младе људе широм Србије мотивише на откривање личних талената, који ће им бити смерница за даљу каријеру.
с
Фото: Dnevnik.rs

О свом професионалном путу говорили су амбасадори иницијативе, попут Дејана Илића, творца микробатерије и смарт картице за Стива Џобса, Милоша Милисављевића, који је осмислио соларне клупе са пуњачима, приступом вај-фају и мерачима квалитета ваздуха и нивоа буке, инфлуенсерке која покреће младе на активизам Теодоре Миљковић, дигиталног уметника Душана Јововића, истраживача и оснивача „мБраинТраин-а” Ивана Јаковљевића, и других еминентних стручњака из области туризма, осигурања, финансија и ИТ сектора.

Радујући се што је поново у Новом Саду, професор Дејан Илић објаснио је шта је поред иновативности неопходно за успех.

– Пре свега, свему треба приступати позитивно – додао је Илић. – У Србији се углавном потенцира како нема новца, а он се увек може наћи. Са добром идејом и инвеститорима успех је мање-више загарантован. Наравно, треба мало и среће, а данас и снаге да се производ пласира на тржишту, те да се зарађени новац реинвестира. Усредсредите се на своје таленте, јер они доносе идеје које се претачу у конкретан пројекат, а затим и у производ.

Милени Ђуричић, сувласници компаније „Видеомите” – највећег дистрибутера музике, филма и серија на дигиталној платформи у Турској, врата пословног света отворила су се изненада, пре 25 година.

– Младима бих препоручила да не буду стидљиви, што миленијалци углавном и нису, и да искористе све прилике које им се пружају – рекла је Милена Ђуричић, иначе прва Српкиња на руководећим позицијама у „Гуглу” и „Јандексу”. – Када имате породицу или кредит за стан, много је теже ризиковати. Зато је мој савет да одмах после факултета прихватите све понуђене опције, јер и ако не успете, имате прилику да поново покушате. Будући да сам се доста селила, после Србије у Грчку, а затим у Турску, најтеже ми је било учење страних језика који нису у широј употреби, али успела сам, због чега је моја следећа порука да не престајете да учите док год сте живи.

Пут директора „Гугла” за Саудијску Арабију Ивана Јаковљевића био је, каже, врло заобилазан, завршивши у Дубаију, преко Сан Франциска, где је студирао и мислио да ће остати.

Фото: Dnevnik.rs

– Не плашите се неуспеха јер он је, заправо, лекција, а што више падова знак је да сте на добром путу – закључио је, додавши да је овакав став према неуспеху један од кључних разлога због којих је отишао у Силицијумску долину, врло креативну и иновативну регију.

Окупљеним студентима и средњошколцима обратио се и проректор за науку др Стеван Станковски, истакавши  кретивност и предузетништво као две најважније карактеристике.

– Наша средина чини све да уз ове карактеристике испуните своје циљеве. Научно-технолошки парк се завршава, а већ почетком следеће године добићемо прве станаре, међу којима ће, надам се, и неко од вас младих успети да оплоди своју иновацију – казао је Станковски.

Текст и фото: С. Милачић

EUR/RSD 117.5531
Најновије вести