Унија синдиката просветних радника Војводине тражи веће зараде

Осврт на протеклу годину и увод у оно што просветаре у Војводини и Србији очекује када је у питању остваривање њихових права у оквиру система образовања, биле су теме конференције за медије “У сусрет Савиндану”, одржаној у Новом Саду, у организцији Уније синдиката просветних радника Војводине (УСПРВ).
skola ucionica
Фото: Dnevnik (arhiva)

Валентина Нађ, професорка српског језика у ОШ “Соња Маринковић” у Зрењанину, портпаролка УСПРВ, рекла је да говори у име свих који раде у школама, о темама које нису пиријемчиве Министарству просвете јер обухватају проблеме чија историја нерешавња дуго траје.

- Желимо да пошаљемо јасну поруку Министарству да не одустајемо од нечега на шта се оно обавезало. На првом месту, то је испуњење споразума из 2015. године који су потписали тадашњи министар просвете Срђан Вербић и Кори Удовички, као потпредседница Владе Републике Србије, с преставницима четири репрезентативна синдиката просветара. Споразумом је, подсетила је Валерија Нађ, прекинут вишемесечни штрајк и тада се Министарство обавезало да ће испунити наше захтеве. Од тога је  прошла и пета година, а ништа се није догодило.

Унија синдиката инсистира и на потписивању протокола о повећању зарада у 2020. години, како би се просвета изједначила с осталим делатностима у јавном сектору. То би послужило и као припрема за примену платних разреда који такође нису примењивани током претходнх пет година.

Ту је и дуг који Минстарство има према просветарима. Пре свега, тражи се исплата Светосавских награда, како је споразумом било предвиђено, на годишњем нивоу, у износу од 5.000 динара. За протекли период и ову годину то је по 30.000 динара сваком запосленом у просвети. Такође, уштеда од око пет милијарди, остварена смештањем технолошких вишкова, а реч је о 22.000 људи, требало да просветарима обезбди још по 25.000 динара. Од Министарства се очекује и да плати оне који су радили на електронском уношењу података у информацони систем Министарства “Доситеј”, као и координаторима електронских дневника. Као један од проблема навела је и кашњење исплате путних трошкова наставницима путницима, што је на појединим локалним заједницама.

Јоца Копчић, представник синдиката из Сремске Митровице, на конференцији је истакао да је проблем насиља у школама у самом врху приоритета синдиката. Како је рекао, свеприсутно насиље рефлектује се и у школама. Насиље је у порасту, оцењују просветари, а не како се то од надлежних често чује, да је само видљивије.


Нећемо само чекати

- Нећемо само чекати да нам се нешто „пружи“. Унија ће наставити да ради, полако се спремамо за протест у марту. Ако не буде успеха у нашим преговорима око наведених захтева, спремамо се и за штрајкове које ћемо спроводити ако је неопходно, да бисмо дошли до заједничког решења – рекао је председник Уније синдиката просветних радника Војводине Звонимир Јовић. - Упутили смо позив и осталим репрезнативиним синдикатима у просвети и тренутно се договарамо око заједничке стратегије и наступа. Ако их не буде, Унија ће, као и до сада, ићи сама у протесте.


Тај проблем се не може решити преко ноћи и за то су потребни ангажовање и много боља координација свих надлежних институција – рекао је Копчић, нагласивши да постојећи правилници не пружају одговоре и решења за екстремне ситуације. По његовим речима, и због лоше комуникације на нивоу локалних заједница, а међу надлежним институцијама, такви случајеви остају да се с њима бори школа. Неретко, они после завршетка школе касније постају друштвени проблем.


Касни реформа упркос обећањима

Представница синдиката из Сремске Митровице Јасна Папишта је указала на то да и по речима минситра просвете Младена Шарчевића, реформа школског система касни. Она је подсетила и на изјаву министра да актуелна подршка Европске уније сектору образовања у Србији износи 35 милиона евра и да је од 2003. ЕУ донирала више од 100 милиона евра за реформу сектора образовања.


Насиље, сем деце, трпе и наставници, често и ван школе. Они су изложени вербалним, па чак и физичким нападима и деце и родитеља, претњама, неоправданим захтевима за контролу њиховог рада, чак се ангажују и адвокати.

В. Црњански

Фото: архива Дневника

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести