Долар расте, акције на азијским тржиштима падају

СИНГАПУР: Долар је благо ојачао данас, акције на азијским берзама бележе губитке а пале су и цене нафте, јер су нове тензије између САД и Кине о пореклу корона вируса угушиле оптимизам инвеститора у погледу враћања глобалне економије на стазе раста.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Инвестициона активност на азијским берзама је била слабог интензитета, при чему су тржишта у Кини и Јапану била затворена због празника, а фјучерси америчких акција су закључени у минусу од 0,7 процената, извештава Ројтерс.

Индекс фјучерса ФТСЕ склизнуо је за 0,6 одсто, а изгледа да ће и европске акције после првомајског предаха предаха нову трговачку недељу започети у паду. Термински индекс ЕуроСТОКС 50 потонуо је за 3,0 посто.

Цена америчке сирове нафте прекинула је серију раста забележену током три узастопне трговинске сесије, потонувши за чак 6,0 процената, док је амерички долар ојачао на једнонедељни максимум према аустралијском и новозеландском долару, валутама које су осетљиве на ризик.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција, МСЦИ, без јапанских, ослабио је за 2,5 посто повучен суновратом Хонгконшке берзе, чији је индекс Ханг Сенг, након дводневног празника, регистровао највећи пад у последњих шест седмица.

Дешавања на азијским тржиштима указују на наставак суморног берзанског расположења на старту маја, који су у петак наговестили туробни амерички економски подаци и претња новим трговинским ратом између две највеће светске економије.

Наиме, производна активност у САД је пала прошлог месеца на најнижи ниво у последњих 11 година, приватна потрошња је колабрирала а захтев за добијање накнаде за незапосленост је поднело чак око 30,3 милиона Американаца.

Поред тога, песимизам међу тржишним актерима подгрејали су амерички председник Доналд Трамп и државни секретар Мајк Помпео који су изнова оптужили Кину да је извор пандемије новог вируса Ковид-19.

Најновији напад на Пекинг стигао је у недељу од Помпеа, који је рекао да постоји "знатна количина доказа" да је вирус настао у лабораторији у централном кинеском граду Вухан.

Помпео није пружио ни један доказ нити је оспорио закључак обавештајне службе САД-а да вирус није створио човек, а кинески Глобал Тајмс је у данашњем уводнику оценио да он "блефира" позивао Сједињене Државе да изнесу доказе.

Мада су тржишта у континенталној Кини затворена, јуан је на берзама на приморском југу земље пао данас на шестонедељни минимум од 7,1560 јуана за долар, пре него што је средином трговинске сесије стабилизовао.

Аустралијски долар се спустио се испод 64 цента први пут у последњих недељу дана, потонувшис за 0,5 одсто, на 0,6385 америчких долара.

С друге стране, јапански јен је порастао за 0,2 процента на 106,72 јена за долар, док су евро, британска фунта и новозеландски долар склизнули на трговању у Азији, на шта је утицала и такозвана јапанска празнична “златна недеља”, која ће гтрајати до четвртка, када би вберза поново требало да поцне с радом.

На робним тржиштима, цена фјучерса америчке “лаке” нафте WТI закључена је на 18,74 долара за барел, или у паду за један долар, док су фјучерси северноморске нафте “брент” ослабили за 1,0 одсто, или за 27 центи, на 26,22 долара по барелу.

Цена злата је порасла на 1.700 долара по унци.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести