Брнабић на скупу АМПК: Кључан дијалог привреде и Владе

Београд: На пословном дијалогу у организацији Америчке привредне коморе у Србији , председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и представници компанија чланица АМПК закључили су да је наставак сарадње Владе и приватног сектора кључ за спровођење приоритетних реформи чији је циљ стварање стабилног, транспарентног и предвидивог пословног окружења.
1
Фото: фото АМПК

„Захваљујући мерама фискалне консолидације које су спроведене у претходне три године данас имамо стабилну основу на којој можемо градити, а наша је дужност да је искористимо. Дијалог привреде и Владе је неопходан за унапређење пословног окружења, а самим тим и за привлачење већег броја страних инвеститора и економски раст. Стога ћемо ћемо и у периоду које следи бити отворени за сарадњу и конструктивне критике. Осим широким консултација са свим заинтересованима, кључни кораци ка повећању наше конкурентности јесу свеобухватна дигитализација и реформа образовања, без којих нећемо бити у могућности да остваримо дугорочно одржив развој“, истакла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

 

“Охрабрени позитивним резултатима досадашњег заједничког рада очекујемо наставак сарадње са Владом премијерке Брнабић. Данас смо указали председници Владе да би за привреду била од значаја већа укљученост привреде у законодавне процесе почев од припремне фазе. Велики број закона доноси се по хитном поступку и без јавне расправе, а веома је важно да Влада омогући обавезну и широку јавну расправу за све заинтересоване стране. Охрабрује и чињеница да ће, према речима председнице Владе, овај проблем коначно постати прошлост“, изјавио је председник Управног одбора АМПК Зоран Петровић  

 

Као независно пословно удружење АмЦхам је у претходном периоду имао веома констуктиван дијалог са Владом и настављено је петнаестогодишње партнерство које се огледа у сарадњи на изради преко 200 различитих регулатива – у скорије време од измена Закона о раду преко доношења Закона планирању и изградњи и Закона о инспекцијском надзору. Учесници су се сложили да су ова законска решења значајно утицала на оживљавање привредне активности, али и на напредак Србије на светски релевантним листама попут извештаја Светске банке о пословању.

 

„У претходном периоду Србија је постала значајна инвестициона дестинација у овом делу Европе, што се показује и на примеру инвестиција америчких компанија које су у Србију уложиле четири милијарде долара. Када је у питању додатно унапређење пословног окружења можемо бити опримистични, али истовремено уочити и да постоје изазови са којима се сусрећу бизниси - нелојална конкуренција,парафискални намети и правна несигурност. Из тог разлога, сарадња Владе и привредника је веома значајна, како за напредак и раст компанија тако и за будућа улагања“, изјавио је амбасадор САД Кајл Скат. 

Америчка привредна комора у Србији представља 200 америчких, међународних и домаћих компанија које запошљавају преко 100,000 грађана Србије и које су укупно у земљу инвестирале четрнаест милијарди евра.

Учесници су поздравили напоре Владе на реформи и дигитализацији државне управе и истакли подршку најављеном формирању Националне академије за стручно усавршавање. Како би наша земља постала атрактивнија за домаће и стране инвестиције неопходно је наставити са реформом државне управе и смањењем административних процедура и пара-фискалних намета. Истакнута је важност темељне и добро промишљене реформе здравственог система, уз креирање јасне и стимулативне пореске политике и подизање ефикасности правосуђа.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести