ДА ЛИ И ВИ ЛЕТУЈЕТЕ НА КРЕДИТ? Брчкање може скупо да вас кошта; Ево како ће вам камате ДОДАТНО "ЗАТЕГНУТИ ЛИНИЈУ"

Сезона годишњих одмора је на прагу и слободно се може рећи да многи грађани Србије почињу да размишљају не само на којој ће од многобројних морских дестинација провести десетак дана него и како ће то задовољство платити.
1
Фото: Дневник/Pixabay.com

Било да се на летовање ићи преко туристичких агенција или самостално, ваља одвојити доста новца, а будући да многима он недостаје, једно од решења да се намакне је кредит. 

У тим ситуацијама се, готово по правилу, подиже готивински кредит, који је и најскупљи, али је за многе то, можда, и једино решење да се оде на летовање. Камате на кеш кредите тренутно се крећу од 10 до 15 одсто на годишем нивоу, што није мало. 

Ипак, сигурно да би, пре него што се оде у банку, требало добро размислити о томе какви су услови под којима ће се позајмица узети и вратити, а потребно је направити добар план за враћање кредита и придржавати га се да не би један одлазак на море закључао сва будућа. Стручњаци указују да је приликом доношења такве одлуке веома важно знати зашто се то чини и за шта је потребан новац. Дакле, ако се кредит подиже да би се отпутовало на море, треба бити и те како обазрив и не трошити више од плана - јер је и кредит потрошња новца којег нема. 

400 000 туриста из Србије у Грчкој
Фото: Дневник

По речима уредника сајта Каматица Душана Узелца, подизање кредита важна је одлука и треба добро размисли о томе како ће се он вратити. 

- Свако ко узима кредит заправо на себе преузима финансијску одговорност за то како ће ту позајмицу вратити - каже Узелац. - Суштина је у правилном и одговорном управљању новцем, односно знању да се новац који је позајмљен од банке мора вратити. Ако се о томе не размишља, подизање кредита је лоша финансијска одлука.

Он указује да је када неком недостаје новац кредит начин да се он обезбеди, да није погрешно узети га, али је јако важно на време га вратити јер је, у супротном, то почетак дужничког живота.

- Није погрешно подићи кредит јер он решава тренутни недостатак новца, али проблем може настати уколико отплата тог кредита не буде текла онако како је било планирано јер то онога који га је подигао доводи у веома незавидну ситуацију. Када некоме недостаје новац, кредит је сјајан алат да се он надомести, наравно, уколико се тај алат користи како треба. Зато, пре него што се подигне кредит, треба погледати понуду више банака, услове под којима се кредити нуде, начин и време отплате... добро размислити и тек тада донети одлуку. Не треба се превише ослањати на савете банке јер су банке продавци свог производа - новца, већ треба бити врло опрезан.

 


Повољне цене у предсезони

Цене летовања у Грчкој у предсезони, као и од септембра, указује Александар Сеничић, веома су повољне па већ сад пут ове земље креће много туриста из наше земље. 

- У том пероду цене пакет аранжмана у Грчкој, који укључује превоз и смештај у апартману за 10 дана, стартују од 100 евра, док су од почетка јула па до краја августа цене више - каже Сеничић. - Збод повољних цена у мају, јуну и септембру, много је туриста из Србије који се пут мора у Грчкој упуте два пута током године. 


 

По речима диркетора Националне асоцијације туристичких агенција Александра Сеничића, агенције клијентима омогућавају плаћање аранжмана на рате. 

100 евра па навише аранжмани у предсезони
Фото: Дневник

- Највећи број туриста аранжмане плаћа на рате, а у зависности од банке, то значи и до 12 месеци - каже Сеничић. - Уз то, аранжмани се могу плати и чековима.   

Иначе, највећи број наших туриста током лета традиционално одлази у Грчку, где се апартмански смештај за десет дана у мају може наћи од 100 евра, док је средином јула, у јеку сезоне до 750 евра. По подацима Републичког завода за статистику, 2022. године у Грчкој је у аранжману домаћих туристичких агенција летовало 401.079 туриста из Србије, који су остварили више од 3,8 милиона ноћења. На другом месту је Турска, у којој се одмарало 125.000 туриста из Србије, у Египту их је било 60.603, а Црној Гори 55.480. Међу десет најпосећенијих земаља су и Италија, Шпанија, Мађарска и Тунис. 

Д. Млађеновић
Фото: Дневник

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести