Фармер Иштван Тертеи: Храна са сопствене њиве спасава тов

На говедарској фарми породице Иштвана Тертеија у атару Горњег Брега код Сенте у тову је око стотину јунади.
Gornji Breg Istvan Tertei.jpg
Фото: Иштван Тертеи из Горњег Брега

Суша је ове сезоне преполовила род кукуруза и других усева на око 100 хектара које обрађују у два пољопривредна газдинства, Иштван и његова ћерка Рената. Већим делом ратарска производња је у функцији обезбеђења хране за тов јунади, којом се баве већ више од три деценије, што итекако сматрају за велику предност у односу на сточаре који храну купују.   

"Суша је узела своје, тако да ћемо ову годину сигурно упамтити као и 2012. али увек се надамо да ће идуће бити боља и роднија и поправити рачуницу. У сетвеној структури су кукуруз, пшеница и јечам, а у пострној сетви после јечма силажни кукуруз. Код пшенице и јечма на 50 хектара смо се некако покрили са приносом од 3,5 тоне по хектару. Кукуруз је изузенто погођен сушом и не обећава баш много, највише иде у силажу", каже Тертеи.

Поред това јунади и производње житарица на пољоприврендом газдинству Тертеи је и пет хектара под индустријском паприком, где је било могућности за наводњавање, тако да се очекује солидан род, који се испоручује предузећу „Телек паприка“ из Мартоноша са којим годинама уговарају производњу.

"Без обзира што се највише ослањамо на сточартсво бавимо се и интензивнијом производњом индустријске паприке, јер тако можемо постићи да се испеглају неповољне рачунице којих ће ове сезоне бити због умањених приноса услед суше, а немамо могућности да наводњавамо све површине које обрађујемо. У производњи индустријске паприке смо већ две деценије и ту је највећи проблем обезбедити раднике за бербу", указује Тертеи.

Породица Тертеи каже да за пољопривредно газдинство живот на салашу има и предности и мана, али Иштван и његова фамилија веле да су свесни да се морају суочавати са нестабилним условима привређивања под ведрим небом, фарми и на прилично неизвесном аграрном тржишту.

"Морамо се суочавати са свим што нас прати, али увек се надамо да ће бити боље", оптимиста је Тертеи.

Он каже да пољопривредним газдинствима много значи сваки вид подршке без обзира из којих је извора.

"Остварили смо донацију из Фондације „Просперитети“ из средстава које је обезбедила Влада Мађарске. Захваљујући тој донацији могли смо да купимо четворобраздни плуг обртач који вреди 20.000 евра, што је ишло на газдинство ћерке Ренате, а газдинство које је на мом имену добило је подршку за нову тракторску приколицу вредну око 13.000 евра, али је половина било сопствено учешће", каже Тертеи.

Субвенције за ратарску производњу не помажу као у ранијем периоду, али за товну јунад добијамо 10.000 динара по уматиченом грлу, што покрије део уложеног труда који изискује бављење сточарством.

"Телад за тов купујемо у Петровцу на Млави и околини, а утовљену јунад испоручујемо регистрованим кланицама јер тако можемо да остваримо субвенције. Цена је сада око два евра за килограм живе ваге. Има могућности да се ради, а позитивна рачуница се остварује захваљујући томе што сточну храну за говедарску фарму обезбеђујемо из сопствене производње. Због смањених приноса сигурно ће сточна храна поскупети, тако да је предност што сами производимо довољно хране", уверен је Тертеи. 

Домаћин са салаша вели да за потребе това јунади има довољно силаже и детелине, а и концентрат справља у сопственој режији, за који само купују неопходне компоненте.  

"Предност је што сточну храну обезбеђујемо из сопствене производње и једино тако има неке рачунице. Они који су принуђени да  купују сточну храну, не верујем да могу остварити неки профит. Ми на нашој фарми нећемо смањивати број грла. Обзиром на кризу, недостатак сточне хране и њену скупоћу, као и да многи одустају од това, шансу видимо у томе да имамо довољно сточне хране, а верујем да ће и цена товних јунади бити повољнија ", каже Иштван Тертеи.

Милорад Митровић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести