Карановић, Николић: Нетачне тврдње Митилинеоса о висини дуга РТБ Бор

БЕОГРАД: Адвокатска канцеларија Карановић и Николић и доцент др Петар Ђундић, правни заступници Србије у спору по тужби грчке компаније Митилинеос због дуга РТБ Бор тврди да потраживање Грка у износу од 40 милиона долара није у складу са одлуком Арбитражног суда у Женеви.
rtb bor, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео), илустрација

Правни тим Србије објаснио је за Танјуг да је дуг који ће држава Србија морати да плати - нижи, а колико прецизно износи знаће се, кажу у Канцеларији Карановић - Николић, када надлежне службе владе изађу са званичним информацијама о висини досуђеног износа.

Правни тим Србије, наиме, тврди да саопштење за јавност грцке компаније "Мyтилинеос Холдингс С.А." - у којем је наведено да је након вишегодишњег поступка који је покренула ова грчка компанија против Србије, а у вези са дугом од 40 милиона долара, који, према овој компанији, има РТБ Бор - не одсликава верно одлуку трибунала.

Наиме, Међународни арбитражни трибунал у Женеви, према тврдњама Митилинеоса, донео је одлуку, којом је Србија обавезана да плати овој компанији 40 милиона долара, чиме је, кажу у тој компанији, усвојен тужбени захтев, који је, према њима, био на 65 милиона долара.

Међутим, како се наводи у саопштењу правног тима Србије, у одговор на питања Танјуга о овом случају, тврдње Митилинеоса нису тачне.

"Митилинеос је према последњем прецизираном тужбеном захтеву тужио Републику Србију за износ од 98,9 милиона америчких долара, увећано за камату и трошкове поступка, а не 65 милиона како је Мyтилинеос навео у саопштењу", објашњавају у адвокатској канцеларији.

Трибунал је, појашњавају, 22. августа ове године обавезао Србију да Митилинеосу исплати износ од 18.636.745,42 долара, умањено за 571.672 долара, као и износ од 16.165.247 долара, умањен за износ накнаде обраде бакра, са каматом и трошковима поступка.

Наиме, Међународни арбитражни трибунал у Женеви, према тврдњама Митилинеоса, донео је одлуку, којом је Србија обавезана да плати овој компанији 40 милиона долара, чиме је, кажу у тој компанији, усвојен тужбени захтев, који је, према њима, био на 65 милиона долара.
Међутим, како се наводи у саопштењу правног тима Србије, у одговор на питања Танјуга о овом случају, тврдње Митилинеоса нису тачне.

"Наведене износе, изреком одлуке, трибунал је додатно умањио за 51 одсто. Према прелиминарним обрачунима, обавеза Србије, у складу са наведеном изреком одлуке, износи оквирно трећину тужбеног захтева", кажу они и поручују да ће надлежне службе владе у најскоријем року изаћи са званичним информацијама о висини досуђеног износа.

"Према образложењу одлуке, трибунал је заузео став да је изменама Закона о приватизацији од 25. децембра 2012. године којим је продужено трајање забране принудног извршења против друштава у реструктурирању, Мyтилинеос онемогућен да наплати своје потраживање од РТБ Бор-а", кажу београдски адвокати.

Подсетимо, Милитинеос у саопштењу каже и да је влада Србије усвојила низ законских и административних мера којима је, кажу, у суштини ратификовано кршење обавеза предузећа у државном власништву, забрањујући плаћање раније насталих обавеза без претходног одобрења Владе, као и принудне мере поверилаца да траже испуњавање њихових обавеза.

"Према образложењу одлуке, трибунал је заузео став да је изменама Закона о приватизацији од 25. децембра 2012. године којим је продужено трајање забране принудног извршења против друштава у реструктурирању, Мyтилинеос онемогућен да наплати своје потраживање од РТБ Бор-а", кажу београдски адвокати.

Наводе да је Уставни суд Србије наведене измене Закона о приватизацији прогласио неуставним, након чега је донет низ законских аката којим се ускладује законодавство са одлуком Уставног суда.

"То је резултирало изменама Закона о приватизацији које су ступиле на снагу 28. маја 2015. године, а којим је једино над предузећима од стратешког значаја, међу којима је и РТБ Бор, постојала забрана принудног извршења потраживања њихових поверилаца", кажу за Танјуг у адвокатској канцеларији Карановић и Николић.

Истичу, једини основ одговорности Србије, према одлуци трибунала, је дужина трајања забране извршења на имовини субјеката у приватизацији.

"Потребно је посебно истаћи да арбитражна одлука не садржи ни реч о одговорности Републике Србије, па следствено томе ни Владе Србије, за мере којима се ''забрањује плаћање раније насталих обавеза без претходног одобрења Владе'' предузећима у државном власништву, а како је наведено у саопштењу Мyтилинеоса", истичу они.

Тврде и да је Арбитражни трибунал изричито одбио наводе тужиоца да је Србија одговорна за дискриминацију тужиоца као повериоца РТБ Бор и да је наредила да РТБ Бор не изврши своје уговорне обавезе према Митилинеосу.

У арбитражној одлуци се, закључују, констатује да се Митилинеос обавезао пред арбитражним трибуналом да ће одустати од вођења поступка против РТБ Бор пред судом у Атини, а који се односи на исто потраживање.

"Тиме је Република Србија успела да у арбитражном поступку издејствује вишеструко умањење потраживање Митилинеоса, чиме је решен велики део дуговања РТБ Бор", закључују адвокати у саопштењу достављеном Танјугу.

Кнежевић: Дуг за РТБ доказ неодговорности претходне власт

Вест о пресуди од око 40 милиона долара против Србије, за послове које је грчки Митилинеос пре више година имао са РТБ Бором, доказ је неодговорног вођења економске политике претходних власти и неспособности да се одговорно суочавају с проблемима и да их решавају, изјавио је данас министар привреде Горан Кнежевић.

"Управо у време када Србија добија признања са свих страна света за успешно спровођење економске политике, стижу нам и авети из прошлости", навео је Кнежевић поводом објаве грчке компаније Митилинеос да је у арбитражном поступку против Србије, због послова са РТБ Бором, донета пресуда у корист те фирме.

"Србија је последњих година успела да постигне да имамо више директних страних инвестиција од других земаља Западног Балкана, да смањимо стопу незапослености са 25,6 на 11 одсто, па чак и да нас ИБМ у последњем извештају у 2017, а који се односи на 2016. годину, пласира на прво место у свету по критеријуму броја отворених радних места по становнику.

Како каже, вест о пресуди од око 40 милиона долара против Србије за послове које је грчки Митилинеос пре више година имао са РТБ Бором јасно показује да су раније у Србији ''цветали'' демагогија и политикантство, што је и довело нашу земљу и њене грађане у ситуацију какву сада имамо.

Ова влада је одлучна у намери да покаже супротно, поручио је Кнежевић.

"Данас не гурамо проблеме под тепих, већ их решавамо и то увек на начин који је у актуелним околностима за Србију најбољи могући. Тако ћемо решавати и наслеђене проблеме, јер такво ''наследство'' не желимо да остављамо нашој деци и унуцима", истиче министар.

Он је рекао да влада жели да остави Србију која иде напред и у којој ћемо сви живети боље.

Министарство привреде ће, када је реч о овом случају, поступати даље у складу са законом и у сарадњи са надлежним органима, како би заштитили интересе Србије, закључио је Кнежевић.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести