Колапс привреде због завршног рачуна

Први пут после пола века 374.000 предузећа, предузетника, удружења и других правних лица који раде у Србији не могу да предају завршне финансијске извештаје, навела је

 у саопштењу Мрежа за пословну политику, и апеловала на државне органе да суспендују примену Закона о рачуноводству.

Мрежа за пословну подршку апелује на премијера Александра Вучића и министра финансија Душана Вујовића да суспендују примену поменутог закона и свим привредним субјектима и другим правним лицима допусте да завршни рачун за 2014. годину предају по истим прописима као у 2013, чиме би се, како наведе, избегао колапс привреде.

У тој организацији наводе да је, иако је Агенција за привредне регистре одложила за месец дана предају завршних финансијских извештаја, „већ сада извесно да извештаји неће моћи да буду предати ни после тог рока јер је Закон о рачуноводству, донет 2013, и седам његових подзаконских аката немогуће применити у пракси”.

Мрежа за пословну подршку подсећа на то да је, у сарадњи са Савезом рачуновођа и ревизора Србије и највећим немачким инвеститорима у Србији, у октобру прошле године упозорила на то да због Закона о рачуноводству, који је донет на основу укинутих директива ЕУ и супротно Међународним рачуноводственим стандардима, прети колапс у привредном систему земље, али представници Министарства финансија који су тај закон донели тада нису реаговали.

Из те организације наводе да им се у последњих неколико недеља више стотина предузећа и предузетника, њихове рачуновође и рачуноводствене агенције, јављало са жалбама да су трошкови примене новог Закона о рачуноводству огромни, а закон с његовим подзаконским актима непримењив и да не знају како ће затворити своје пословне књиге и оне својих клијената за 2014. годину.

„За тај својеврсни привредни колапс одговорни су чиновници у Министарству финансија који су у току писања новог Закона о рачуноводству 2013. године упорно одбијали да уваже апеле привреде и професионалних организација рачуновођа да се такав закон не доноси јер је прескуп за посрнулу српску привреду, пребирократизован и неприменљив”, пише у саопштењу.

Упозоравају на то да су последице увођења тог закона трошкови привреде од 250 милиона евра, као и на то да пословање фирми у Србији није упоредиво с пословањем фирми у земљама ЕУ и окружењу.Додаје се да су финансијски извештаји преобимни, три пута већи него пре, да уносе додатну несигурност у пословање, а очекује се да ће поскупети и банкарске кредите привреди.

Д. У.

Омогућено лажно приказивање резултата

По оцени Мреже за пословну подршку, Закон о рачуноводству омогућава лажно приказивање резултата пословања, што повећава могућности за преваре и привредни криминал, а отежава и пословање страним компанијама чији су директори страна лица јер им намеће обавезу да добију привремени ЈМБГ да би потписали завршне рачуне, што повлачи дугу и непотребну процедуру која не постоји у земљама ЕУ.
„Генерална последица таквог Закона о рачуноводству ће бити пад Србије на ’Доинг Бусинеш’ листама Светске банке и успоравање доласка страних инвеститора”, пише у саопштењу.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести