Најтраженији кувари, трговци, фармацеути, ИТ стручњаци

На питање за коју се школу или факултет определити да би се брже дошло до посла у Србији тешко је дати одговор. Радно место се тешко налази, а како сада ствари стоје,

најбоље ће проћи они који су се одлучили да у школским клупама уче за куваре, медицинско особље или трговце, док је при избору високообразовних институција најбоља одлука упис на неки од факултета на којима се изучавају информационе технологије, електротехника, медицина и фармација.

Иако радних места нема довољно за све који посао траже, ситуација је нешто боља него прошле године јер је, по речима директора Националне службе за запошљавање Зорана Мартиновића, за првих девет месеци месеци ове године с њихове евиденције запослено 174.000 особа, што је 1,5 одсто више него у истом периоду лане.

– До радног места најлакше су долазили они са средњом стручном спремом, а приметан је и висок ниво запошљавања неквалификованих особа – рекао је Мартиновић. – И даље су тражени кувари, трговци, комерцијалисти, медицинско особље, а што се тиче запошљавања кадра с високом стручном спремом, највише су се запошљавали стручњаци из области ИТ-а, инжењери електротехнике, лекари и фармацеути.

Директор НСЗ-а је казао да очекује да ће и наредне године Служби бити на располагању 3,3 милијарде динара за активне мере запошљавања. По његовим речима, акциони план за идућу годину је донет, а за мере политике запошљавања планирано је 3,3 милијарде динара, од којих 500 милиона за особе с инвалидитетом.

– То је износ који је био на располагању и ове године за те намене. Верујем да ће наш буyет бити толики и да ће наш финансијски план одобрити и Влада и да ће нам тај новац заиста бити на располагању – рекао је Мартиновић.

Он је указао и на то да је анкета о радној снази за други квартал 2015. године показала да је број незапослених у односу на први квартал смањен 1,3 одсто, а односу на исти период прошле године 2,4 одсто.

– Када су мере активне политике запошљавања у питању, највише интересовања ове године било је за програме стручне праксе и програме новог запошљавања. Захваљући подстицајима које НСЗ даје послодавцима, запослило се око 1.800 особа. Актуелни су и јавни радови, у које је укључено око 6.700 лица, а ове године незапослени су показали велико интересовање за програме самозапошљавања и у њих се укључило близу 3.000 људи – рекао је Мартиновић.

Д. Млађеновић

 

Континуиран пад незапослености

По речима Зорана Мартиновића, на евиденцији НСЗ-а тренутно је 735.000 незапослених, што је мање него лане, а ове је године приметан је континуирани пад незапослености.

– Од марта се смањује број оних који су на евиденцији НСЗ-а, и ако се  садашње стање упореди с истим периодом прошле године, видљиво је да је сада незапослених 1,7 одсто мање – рекао је он.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести