2,1 милион евра предузећима за набавку нове опреме

БЕОГРАД: Европска унија је преко развојног програма ЕУ ПРО издвојила 2.156.379 евра за набавку нове опреме за 106 предузетника, микро и малих предузећа са југоистока и југозапада Србије, у циљу да се допринесе повећању конкурентности локалне привреде. 
Preduzece, varenje bravarija/S. Susnjevic
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Идеја је да та предузећа унапреде своју производњу и отворе нова радна места.

Предузетници, микро и мала предузећа која се баве производњом хране, намештаја, текстила и одеће, прерадом дрвета и метала, информационим технологијама и другим привредним делатностима добиће опрему која ће допринети већој продуктивности, ланцу вредности локалних добављача, побољшању квалитета и асортимана производа, и отварању нових радних места, истиче се у саопштењу ЕУ ПРО.

"Европска унија кроз програм ЕУ ПРО подржава Владу Србије у њеним напорима да унапреди пословни амбијент, конкурентност наших компанија и запошљавање у неразвијеним деловима Србије. Овим средствима обезбеђује се подршка за унапређење продуктивности предузећа и квалитета производа као и запошљавање, што на конкретан начин потврђује користи од процеса европских интеграција“, рекла је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици рекао је да Европска унија пружа подршку сектору малих и средњих предузећа која како у Србији тако и у земљама ЕУ чине 90 одсто привреде и имају водећу улогу у остваривању привредног раста и повећања запослености. 

Кроз реформе које се спроводе у оквиру процеса придруживања и подршку у виду бесповратних средстава из ИПА фондова, ми настављамо да подржавамо добре пословне идеје, помажући српским компанијама да развију своје потенцијале за даљи раст и отварање нових радних места, рекао је амбасадор Фабрици, а наводи се у саопштењу.

Како се очекује, уз нову опрему предузећа ће већ током прве године запослити 255 људи, што је повећање од 25 процената у односу на тренутни број запослених. 

Такође, за годину дана извоз ових фирми на годишњем нивоу требало би да буде већи за два милиона евра, а за три године чак за шест милиона евра. 

Предузећа ће, како је то јавним позивом било предвиђено, финансијски учествовати у набавци опреме са 1,1 милион евра. 

Менаџерка сектора за мала и средња предузећа у програму ЕУ ПРО Оливера Костић указала је да је друштвени утицај који ће ова предузећа имати у својим заједницама такође значајан пошто ће она кроз активности друштвено-одговорног пословања пружити подршку рањивим групама, деци, као и организацији спортских и културних манифестација и заштити животне средине.

Током трајања јавног позива за набавку опреме и увођење услуга за предузетнике, микро и мала предузећа ЕУ ПРО је у првој фази организовао 14 инфо сесија које су окупиле 650 учесника и учесница, а затим је од првобитно пристиглих 468 апликација у другу фазу прошло 215 предузећа од којих је 191 поднело и пун предлог пројекта.

Након спроведене административне и техничке евалуације ових предлога и теренских посета предузећима, за финансирање је на основу очекиваних резултата и ефеката, одрживости, друштвеног утицаја и трошкова, одобрено укупно 106 пројеката.

Активности ЕУ ПРО-а, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. 

Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије.

Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести