Ана Брнабић и ММФ: Капитална улагања апсолутни приоритет

БЕОГРАД: Српска премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је Србија заинтересована за наставак сарадње с Међународним монетарним фондом (ММФ) и након истека актуелног аранжмана "Инструмент за управљање политикама" (Policy Coordination Instrument - PCI) који има с том институцијом до јануара 2021. године.
 Izgradnja vijadukta  Foto: „Infrastruktura železnice Srbije”
Фото: Изградња вијадукта  Фото: „Инфраструктура железнице Србије”

Како је саопштено из њеног кабинета, Брнабићева је у разговору путем видео-линка са шефом Делегације Међународног монетарног фонда (ММФ) Јаном Кесом Мартејном о спровођењу петог и последњег аранжмана владе истакла је да оваква сарадња најбоље промовише Србију као економски стабилну државу и пожељно тржиште за улагање.

Шеф Делегације ММФ-а истакао је да је веома задовољан чињеницом да Србији није неопходна финансијска подршка, и да би према томе наредни аранжмани могли бити саветодавног карактера.

Када је реч о привредном расту у 2020. години, Мартејн је истакао да постоји макроекономска стабилност, да је Србија напредовала више од првобитних пројекција, чиме је показала, упркос тешким условима пандемије корона вируса, стабилност и могућност брзог опоравка.

Он је истакао да с обзиром на овакве показатеље, у наредној години очекује још бржи опоравак српске привреде.

Ана Брнабић је нагласила да ће наредној влади приоритет бити програм "Србија 2025“, јер су њиме обухваћени сви кључни инфраструктурни пројекти, односно још већа активност у грађевинском сектору и наставак изградње великих инфраструктурних пројеката, што ће позитивно утицати и на повећање привредног раста.

Најављујући даља улагања у пољопривреду, председница Владе Србије оценила је да нарочито охрабрује привредни раст овог сектора, за који се ове године очекује да ће износити пет одсто.

Такође је указала и да је значајна подршка и ИТ индустрији, у којој види велики потенцијал и која тренутно учествује са готово шест одсто у укупном БДП државе, каже се у саопштењу.

Истакла је да је више него јасно да српска економија треба да буде заснована на знању и иновацијама, што подразумева већа улагања у образовање, науку, иновације и нове технологије.

Саговорници су се сагласили да су капитална улагања апсолутни приоритет, као и да је неопходно задржати фискалну дисциплину у буџету за наредну годину. Када је у питању наставак сарадње са ММФ-ом, најављено је да ће договори ускоро бити и конкретизовани, по завршетку актуелног аранжмана, закључује се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести