Антић: Србија први пут не дугује Русији за испоручени гас

САНКТ ПЕТЕРБУРГ: Србија по први пут нема никакво дуговање према Русији за испоручени гас, констатовали су у Санкт Петербургу министри енергетике Србије и Русије, Александар Антић и  Александар Новак.

На састанку смо контатвали да је Влада Србије успела да реши дуговања које смо имали према Југоросгасу, Гаспромекспорту и према НИС-у од наших компанија, пре свега Србијагаса и Петрохемије у износу од 450 милиона долара и 250 милиона евра, рекао је Антић Танјугу након састанка, одржаном у оквиру форума СПИЕФ.

Како је рекао, ако се томе дода да смо регулисали дуговање Петрохемије према Лукоилу, онда то заиста говори да смо решили изузетно велики број проблема.

Данас сам на састанку могао само да констатујем да Србијагас не дугује руским партнерима ниједан једини динар за испоручени гас. То је први пут да Србија не дугује за испоручени гас ниједан долар, нагласио је Антић.

Како каже, разговрало се и о укупном нивоу односа Србије и Русије, пошто енергетика заузима једно од најзачајнијих места у сарадњи Србије и Русије.

Наша сарадња у области енергетике је важна за нашу укупну енергетску ситуацију у Србији, за нашу енергетску сигурност и зато су ти разговори изузетно значајни. Оно што је за мене важно у овим разговорима јесте да се руска страна захвалила Влади Србије на великој посвећности у протеклих неколико година у вези са решавањем старих дугова, пре свега за испоручени гас, навео је Антић.

Он је рекао да је са руским колегом разговарао и о даљем развоју НИС-а, који је наша заједничка компанија, Гаспромњефта и Србије.        

Једна од тема била је и проширење капацитета подземног складишта Банатски двор, што је за Владу Србије један од најзачајнијих приоритета, који капитално утиче на енергетску безбедност.

Када је проширење Банатског двора у питању, ту постоји неколико сценарија. Један је да се то складиште повећа на 750 милиона метара кубних, па чак и до милијарде, казао је Антић.

Циљ је, каже Антић, постизање флаксибилности нашег гасног система узимајући у обзир да имамо велику неравномерносту потрошњи гаса у летњем и зимском  периоду.

Антић је са Новаком разговрао и о обавезама Србије у процесу евроинтеграција у области енергетике.

На питање да ли се могу очекивати повољније цене гаса, Антић каже да се сада та цена рачуна по тзв. нафтној формули, по којој цена гаса прати кретања цене сирове нафте на нивоу три квартала.

Нама значајно на цену утиче тај транспорт кроз Мађарску који смо успели да поправимо. Цена је сада доста добра и одговара тржишним принципима. За  кориснике је повољна цена тог енергента. Оно што остаје као неко питање око којег ћемо морати да још да разговарамо јесте о цени за потрошаче који гас користе као сировину у свом процесу призводње. Надам се да ћемо имати од стране Гаспромекспорта разумевање за такве потрошаче, додао је Антић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести