Бугарска не би смела да узме гас намењен Србији

БЕОГРАД: „Бугарска не би смела да узима гас из транзита намењен Србији и Мађарској јер би на тај начин прекршила споразуме о транзиту”, каже Јелица Путниковић, уредница "Енергија Балкана" и подсећа да је раније у нашу земљу гас стизао и преко Мађарске, односно да имамо "алтернативни" гасовод.
Jelica Putniković/Tanjug/video/
Фото: Танјуг/видео/Јелица Путниковић

Путниковић у разговору за Танјуг каже да сматра да ће се разговори о гасу између руског председника Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића наставити с обзиром на то да је након последњег гласања у УН из Москве Београду и Будимпешти поручено да имају разумевања и да Србија и Мађарска не спадају у непријатељске земље.

"Мислим да ће се преговори одвијати. Можда не би било лоше да у споразум осим убацимо веће количине гаса и ако успемо да добијемо што бољу цену, убацимо и алтернативни гасовод", додаје Путниковић.

Указује на то да су се неке европске земље одлучиле да у руску банку уплате евре који ће бити претворени у рубље како би куповали руски гас у рубљама и сматра да ће и Бугари поклекнути на крају.

Путниковић каже да је Бугарска земља која се често повинује налозима из Америке које су, како каже, на своју штету послушали у овом случају као и Пољска.

Међутим, верује да ће се "на крају прерачунати" јер количине које могу да добију без руског гаса не могу да им задовоље све потребе.

"Сада када цела Европа има проблем са гасом, тешко да ће им неко позајмити", наводи.

Путниковић сматра да и Европа "тешко да може да буде комотна по питању енергената без руског гаса".

Наводи да без обзира на преговоре са многим земљама попут Азербејџана, гаса који би се добијао из других земаља нема довољно на тржишту да надомести потребе свих, а уз то и транзит је компликован, односно допремаће се уа залеђеном стању, а онда мора да се регасификује и упумпа у неки гасовод.

Указује да је то и компликовано, али и скупље.

За савете САД да они који имају на залихама дају гас онима којима недостаје, Путниковић каже да су политичка прича.

"У овим кризама са ценама скупих енергената ту свако мисли на себе", каже и додаје да је чак и инструкција Европске комисије да нико у ЕУ не сме да купи гас у рубљама промењена.

На питање када можемо да дођемо у ситуацију да будемо мање зависни од руског гаса који тренутно увозимо више од 70 одсто, Путниковић наводи да је прича о енергетској зависности геополитичка и политичка.

"Треба да имамо више праваца снабдевања и добре билатералне односе са земљама са којима сарађујемо", навела је Путниковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести