Чен Бо: Инвестиције и иновације кључне тачке сарадње Србије и Кине

БЕОГРАД:  Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо поручила је данас да су инвестиције и иновације кључне тачке сарадње Србије и Кине и оценила да су Србија и регион веома важни за економски развој и за мир и стабилност целе Европе.
 Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо  Фото Танјуг/Видео
Фото: Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo  Foto Tanjug/Video

Чен је, поводом јубилеја, 70 година Народне Републике Кине за РТС говорила о новим инвестицијама и развоју сарадње са Србијом.Нагласивши да је Београд пет дана после проглашења нове Кине признао ту земљу, Чен каже да ће кинески народ ту подршку памтити заувек те додаје да имају традиционално пријатељство са земљама Централне и Источне Европе.

"Сарадња 17+1 сада је као један веома важан део иницијативе "Појас и пут" и представља веома важну платформу сарадње Кине и земаља централне и источне Европе, а сарадња Кине и Србије игра важну, чак и водећу улогу у оквиру сарадње 17+1", навела је Чен.Упитана о плановима Кине за будућу сарадњу са Србијом, амбасадорка је рекла да ће се убрзати изградња брзе пруге на релацији од Београда до границе са Мађарском, као и изградња осталих деоница ауто-пута "Милош Велики".

"Постоји могућност и нових пројеката, на пример реконструкција железнице од Београда до границе са Северном Македонијом", навела је Чен.Истакла је да ће Кина појачати сарадњу и у области инвестиција и у области иновација, да ће доћи нова инвестиција у Крагујевац и да ће бити отворене нове могућности сарадње у области пољопривреде.

Упитана да ли је могућа научно-образовна сарадња и приступ стручњака и професора технолошким иновацијама из Кине, она је подсетила да ће се у октобру одржати конференција о иновацијама у оквиру 17+1 у Београду."Обе стране су заинтересоване за сарадњу у области високе технологије када је реч о дигитализацији, о 5Г технологији, о роботици, о вештачкој интелегенцији и о заштити животне средине", навела је Чен.

Она је истакла да су регион и Србија сада је постигла велике и позитивне промене у протеклих можда десет година, нарочито у последњих пет година и истакла да су Србија и регион веома важни за економски развој и за мир и стабилност целе Европе.Рекла је и да се нада да ће Кина у првој половини следеће године званично отворити културни центар у Београду.

Упитана о америчким трговинским царинама, Чен је рекла да од 2008. године економски раст кинеске економије сваке године са око 30 одсто доприноси светском економском расту."Америка је највећа светска економија и један од најважнијих партнера за Кину и америчка тарифна политика сигурно има велики негативни утицај на развој кинеске економије. Чини ми се не само на развој кинеске економије, него и на развој економије света", рекла је амбасадорка.

Она је истакла да кинеска економија одржава добар тренд развоја и да је у првој половини ове године економски раст остао на 6,3 одсто."У данашњем свету то је сјајан резултат. И у будућности ми ћемо наставити да убрзавамо изградњу иновационих капацитета и даље продубљујемо реформе и проширујемо отварање према свету", навела је Чен.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести